Blog/ Hotspots & Reizen

Siem Reap & Tempels van Angkor – Cambodja

Angkor Wat in Siem Reap Cambodja - It's a Food Life

Reisverslag deel 10

Een zeer relaxte reis met een mini-van (geboekt via ons guesthouse in Phnom Penh) brengt ons in Siem Reap. We hebben er vanuit Phnom Penh zo’n 5 uur over de reis gedaan. Siem Reap is het thuis van het grootste trots van Cambodja: Angkor Wat. 

Omdat Velkommen Guesthouse in Phnom Penh ons zo goed bevallen was hebben we in Siem Reap ook bij Velkommen geboekt. We worden opgepikt met een TukTuk die ons naar het guesthouse brengt. Prima geregeld en wat een verschil met onze reis naar Phnom Penh!

TukTuk In Siem Reap, Cambodja - It's a Food Life

Het is ontzettend warm in Siem Reap, de meter tikt de 38 graden aan. We huren een fiets van het guesthouse en toeren richting Old Town. Wat een leuke plek! Een verzamelplaats van restaurantjes, barretjes, eet-kraampjes en de Old Town Market. Een overdekte markt met uiteenlopende producten. Zo is er een gedeelte gewijd aan eten met kraampjes vol kruiden, vlees, vis (stank!) en groenten. Maar je kan er ook kleren, tassen, souvenirs en andere prularia kopen. Hier wordt Chris de trotse eigenaar van een soort van hippie broek. Je moet namelijk een lange broek aan in de tempels en deze zwarte luchtige broek is beter dan een warme spijkerbroek, luchtig is ie zeker als Chris binnen tien minuten al door zijn kruis scheurt. Kwaliteitje hoor.

We fietsen richting Angkor Wat en kopen een kaartje van 20 dollar voor de volgende dag. Het is eigenlijk één lange weg richting de tempels en je komt vanzelf de ticketverkoop tegen. Als je rond kwart voor 5 ‘s avonds een kaartje koopt voor de volgende dan mag je tot de zon ondergaat nog richting Angkor Wat. Wij waren nog op tijd om het eerste gedeelte van Angkor Wat te bekijken maar konden de tempel zelf niet meer in. De zonsondergang was een plaatje.

zonsondergang bij Angkor Wat - It's a Food Life

We klimmen weer op onze stalen ros en fietsen richting Old Town waar we eten wat bij een kraampje langs de weg. Een flinke bak smaakvolle noodles voor 1,5 dollar met een frisse mango smoothie voor 1 dollar. Kijk dat zijn nog eens prijzen en lekker eten waar je vrolijk van wordt.

The Temples of Angkor

Mr. T., onze TukTuk chauffeur van de dag staat om 05:30u ‘s morgens op ons te wachten voor het guesthouse. We gaan zo vroeg richting de tempels van Angkor omdat we dan de veelgeprezen zonsopgang kunnen aanschouwen. We hebben de ‘kleine tour’ door Angkor geboekt voor 16 dollar. Mr.T. brengt ons langs de belangrijkste tempels waar we ruim de tijd krijgen om alles te bekijken.

Chris en TukTuk, Cambodja - It's a Food Life

Het Angkoriaanse tijdperk duurde zo’n 600 jaar, van 802 tot 1432. Het rijk begon vorm te krijgen toen Jayavarman II aan de macht kwam. Hij riep zichzelf uit tot ‘god-king’, een aardse vorm van de hindu god Shiva. Hij bouwde een temple-mountain in Phnom Kulen als symbool voor Shiva’s woonplaats Mount Meru, de heilige berg in het midden van het Universum. De volgende Cambodjaanse god-kinds streefden ernaar om hun voorouders te overtreffen en steeds mooier en groter te bouwen. In dit tijdperk werden de grootse tempels van Angkor gebouwd en was the Khmer empire één van de grootste machten in Azië.

De kleine route door de Tempels van Angkor

Angkor Wat

Angkor Wat, de tempel van de Koning, is een enorme ‘piramide’ van drie-verdiepingen met vijf lotus-achtige torens. Angkor Wat is werelds grootste religieuze bouwwerk. Het is de ziel van Cambodja, het grote trots van het Khmer volk. De tempel is gebouwd door Suryavarman II (1113-52). De stenen van Angkor Wat kwamen van 50km verderop en zijn met vlotten via de Stung Siem Reap richting de oude stad vervoerd.

Weerspiegeling van Angkor Wat, Cambodja - It's a Food Life

Het is groot, wel 65 meter hoog en het is prachtig. Een gigantisch bouwwerk met idioot veel detail in elke steen die hier is neergelegd. Angkor Wat is ook beroemd om zijn Apsaras – hemelse nimfen. Er staan er zo’n 3000 in de stenen gekerfd, elk van hen uniek en er zijn 37 verschillende haarstijlen die je kan ontdekken. Sexy ladies hoor.

Hemelse nimfen Angkor Wat, Cambodja - It's a Food Lifehemelse nimf in Angkor Wat, Cambodja - It's a Food Life

Ben je op tijd voor de zonsopgang? Ga dan als je het terrein van Angkor Wat binnenloopt links van de vijver zitten, dat schijnt de beste plek te zijn. De zonsopgang was mooi maar nog voor wij de grote geelrode bol boven de tempel uit zagen komen liepen we naar binnen bij Angkor Wat. (We vergaten de tip van Sjors en Eva om eerst nog om de Tempel heen te lopen zodat je de zon tegen het immense gebouw kan zien schijnen).

Omdat we voor de grote massa naar binnen liepen hadden we het geluk dat we maar 5 minuten in ‘de beruchte rij naar boven’ hebben moeten wachten. Een stijle trap brengt je in het bovenste gedeelte van Angkor Wat en geeft je een uitzicht over de tempels en het terrein eromheen. Zeker de moeite waard om naar boven te lopen en zo zagen wij de zon bovenkomen vanuit een hele andere hoek!

Zonsopgang bij Angkor Wat, Cambodja - It's a Food LifeMonniken bij Angkor Wat, Cambodja - It's a Food LifeAngkor Wat in Siem Reap, Cambodja - It's a Food Life

Angkor Thom

Nat van het zweet – het is inmiddels al boven de 30 graden – stappen we in de TukTuk en Mr. T. brengt ons naar de volgende bezienswaardigheid: Angkor Thom. Een stad met tempels verspreid over een gebied van 10km, gebouwd door god-kind Jayavarman VII. Alleen de brug en de poort naar de stad zijn al indrukwekkend.

De brug naar Angkor Thom, Cambodja - It's a Food Life

Bayon ligt in het hart van Angkor Thom en is de tweede tempel die we gaan bekijken. WOW. 54 gotische torens versierd met 216 enorme ‘faces of Avalokitesvara’. Het schijnt dat deze gezichten lijken op de god-kind van deze tempel. Mysterieus en waanzinnig – ik vind het mooier dan Angkor Wat.

Bayon in Angkor, Cambodja - It's a Food LifeBoeddha in Bayon Angkor, Cambodja - It's a Food LifeBayon Temple in Angkor, Cambodja - It's a Food LifeLaura bij Bayon, Angkor Cambodja - It's a Food Life

Als we ons genoeg vergaapt hebben aan de schoonheden van Bayon lopen we richting Baphuon, zo’n 300m van Bayon. Balphuon is wederom een grote tempel maar in slechtere staat dan de eerdere die we hebben aanschouwt. Restauratie werd ruim een kwart eeuw in de weg gezeten door de burgeroorlog in Cambodja. De tempel werd steen voor steen uit elkaar gehaald voor de restauratie maar alle documenten zijn vernietigd tijdens de Khmer Rouge periode. Hierdoor zitten de Fransen nu met een gigantische puzzel van 300.000 stenen.

Balphuon van Angkor, Cambodja - It's a Food LifeTempels van Angkor, Cambodja - It's a Food LifeBalphuon bij Angkor, Cambodja - It's a Food Life

Via The Terrace of Elephants en Terrace of the Leper King lopen we weer richting de TukTuk.

Ta Phrohm aka the Tomb Raider temple

Ta Phrohm is opgeslokt door de jungle. Grote, oude, gigantische bomen groeien met hun sterke wortels over de muren van deze tempel. De lonely planet zegt het mooi: “zoals Angkor Wat en Bayon ons de grootsheid van de Khmer laten zien, zo laat Ta Phrohm ons de kracht van de jungle zien.”

Laura bij Ta Phrohm Angkor, Cambodja - It's a Food LifeTa Phrohm bij Angkor Cambodja - It's a Food LifeTa Phrohm Angkor, Cambodja - It's a Food LifeTa Phrohm Tempel Angkor, Cambodja - It's a Food Life

Tips voor het bezoeken van de tempels van Angkor

  • Hoewel de Lonely Planet van schande spreekt als je de tempels maar één dag bezoekt is het voor ons genoeg. We hebben nog niet alles gezien maar de grootste parels hebben we al bewonderd en eerlijk gezegd moest ik er niet aan denken om nog zo’n dag in die hitte te banjeren.
  • Als je tickets boekt voor meerdere dagen dan kan ik je aanraden om elke dag enkele uurtjes te gaan. Dus zo’n 4 uur per dag en begin dan lekker vroeg zodat je de extreme hitte voor bent.
  • Je kan Tickets kopen voor 1 dag (20 dollar), 3 dagen (40 dollar en te verdelen over een week) of een week (70 dollar en te verdelen over een maand). 
  • Neem genoeg water mee! En ook wat broodjes om op te knabbelen. Opzich heb je overal wel eetkraampjes maar ik was blij dat wij lekker onze eigen broodjes mee hadden.
  • Als je rond 17:00u een ticket koopt mag je nog richting Angkor Wat om de zonsondergang te checken, dat ticket is dan ook geldig voor de volgende dag.
  • Draag de juiste kleding. Als je tempels binnengaat is het de bedoeling dat je je respectvol kleed. Dit betekent dat je een broek of rok tot over je knieën draagt en dat je schouders bedekt zijn. Als je naar de bovenste verdieping van Angkor Wat wilt  kijken ze erg streng naar je kleding. Een sjaal over je schouders is niet voldoende.

SELFIE TIME!
Chris en Laura bij Angkor Wat, Cambodja - It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Nog meer avonturen uit Cambodja lezen?
Sihanoukville & Koh Rong Samloem
Phnom Penh: Killing Fields & S-21 Prison

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply