Food Inspiratie/ Keukengeheimen

Keukengeheimen #1

keukengeheimen #1 - It's a Food Life

Nieuwsgierigheid is belangrijk en het leren van nieuwe dingen is iets wat je je hele leven moet najagen. Dat zorgt ervoor dat je bewuster door het leven gaat, dat je vragen durft te stellen en dat je onze prachtige wereld ziet als één grote leerschool. Vandaag het begin van een nieuwe rubriek: keukengeheimen. Leuke, handige, gekke, (on)interessante, verbazingwekkende en uiteenlopende wetenswaardigheden over koken en voeding die ik tegenkom tijdens mijn (zelf)studie.

1. Goed kauwen is belangrijk. Speeksel bevat het enzym amylase die sommige voedingsstoffen afbreekt. Koolhydraatmoleculen worden ‘afgeknipt’ zodat makkelijk verteerbare enkelvoudige suikers overblijven. Amylase uit speeksel blijft werken tot het voedsel in de maag terecht komt. De spijsvertering begint dus al in je mond!

2. Een eiwitrijkontbijt voorkomt snacken. Uit onderzoek is gebleken dat een eiwitrijk ontbijt de trek in eten later op de dag beïnvloedt, als mensen eerder geneigd zijn om vette, suikerrijke snacks te eten. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft en je langer verzadigt bent.

3. Speltmeel heeft een hoger gehalte voedingsstoffen dan tarwemeel. In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem en zemel, welke tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. Daarnaast bevat het ook meer eiwitten, die bovendien beter te verteren zijn dan de eiwitten in tarwe.

4. De opname en afbraak van alcohol in het lichaam krijgt voorrang op andere voedingsstoffen. Alcohol is voor het lichaam namelijk een toxische stof. De lever is het orgaan dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afbreekt en zal meteen aan de slag gaan om alcohol af te breken. Afbraak van de alcohol van 1 consumptie duurt ongeveer anderhalf uur.

5. Tomaat wordt gezonder door verhitting. Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Meer keukengeheimen?
Agar Agar weetjes
Tofu 101

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply