Ontbijt & Lunch/ Recepten

Zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli

zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Voor de meeste kindjes is dit de belangrijkste dag van het jaar. Sinterklaas is jarig! Zakken met kadootjes worden vanavond door pieten bij honderden voordeuren afgeleverd. Wat een feest! Weet je wat ook een feest is? En misschien wel een heel mooi homemade cadeautje voor de sintekerstdagen? Deze zelfgemaakte peperkoek muesli.

 zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Sinterklaas is jarig, zet ‘m op de pot.
Oh wat zal ie stinken, ik doe de deur op slot.
Zwarte Piet kwam kijken, met ’n stuk papier.
En hij zei heel zachtjes:”O, wat stinkt het hier!”.

Het verschil tussen muesli en cruesli

Wist je dat muesli is bedacht door een arts? De Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner was één van de eersten die welvaartsziektes toeschreef aan voeding. Hij ontwikkelde een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten en serveerde dit aan zijn patiënten. Tegenwoordig zitten er in muesli allerlei granen en wordt er ook kokos, gedroogd fruit en chocola aan toegevoegd.

Cruesli is eigenlijk geen productnaam maar een merknaam van Quaker. Het is een knapperige variant op muesli. Cruesli wordt gemaakt door muesli met olie of boter en suiker of honing te bakken. Zo ontstaan er knapperige koeken die dan gebroken worden tot kleine stukjes cruesli. Voor cruesli is er dus vet en suiker nodig om het lekker knapperig te maken. Niet zo gezond dus!

zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Als je voor gezond wilt gaan dan kan ik je aanraden om een muesli te kopen zonder al teveel poespas (bijvoorbeeld de ah basic). Als je deze muesli even in wat yoghurt laat weken en er dan lekker wat fruit en noten bij doet heb je een prima gezond ontbijtje. Maar lieve mensen je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Want deze winterse peperkoek cruesli is erg makkelijk te maken en is stukken gezonder dan de cruesli uit de supermarkt. En veel lekkerder natuurlijk!

zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Eigenlijk zit dit recept een beetje tussen cruesli en muesli in. Het is gezond, het zijn geen brokken maar het is wel lekker knapperig. Het is een cruesli die perfect bij de winter past. De smaak van kaneel en koekkruiden passen perfect bij de cranberries en noten. En door de maple sirup en kokosolie wordt het geheel heerlijk zoet en knapperig. Je hebt het binnen een half uurtje gemaakt en dat is inclusief 20 minuten oventijd.

zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Recept voor winterse peperkoek cruesli

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
100 gram speltvlokken (of een ander soort zoals haver of rogge)
40 gram (rode) quinoa
25 gram gebroken lijnzaad
90 gram ongezouten hazelnoten en amandelen
40 gram gedroogde cranberries
1/2 keltisch zeezout
1/2 tl kaneel
1 1/2 tl koekkruiden (kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel, piment, karwij)
30 gram gesmolten kokosolie
3 el ahorn siroop (maple sirop)
1 tl vanille extract

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Dus de speltvlokken, quinoa, lijnzaad, noten, cranberries en kruiden.

Voeg hier alle natte ingrediënten aan toe en meng goed door elkaar. Verdeel het geheel over een bakplaat met bakpapier en zet het 20 minuten in de oven. Hussel het na 10 minuten nog even door. Haal uit de oven en laat afkoelen.

zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli | It's a Food Life

Ook lekker: soft serve met homemade granola en zelfgemaakte chocolade granola

 Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply