Gezondheid/ Recepten/ Salades & Soepen

Salade met avocado en quinoa

Detox avocado en quinoa salade | It's a Food Life

Eigenlijk is het een super simpele salade met ingrediënten die je misschien wel dagelijks eet. Het zijn in ieder geval groenten die je zo in de winkel kan kopen. Eens even kijken wat deze eiwitrijke salade met avocado en quinoa nou zo voedzaam maakt. Een aantal gezondheidsvoordelen van de verschillende groenten op een rijtje!

Detox Salade | It's a Food Life

Komkommer is gezond

Komkommer is misschien wel de populairste groenten in Nederland. Komkommer is een makkelijke snackgroente en bevat zeer weinig calorieën. Daarnaast bevat komkommer ontzettend veel water (96%!) en zo zorgt deze groente ervoor dat je lijf gehydrateerd blijft en dat afvalstoffen effectief verwijderd worden. Ook bevat komkommer vitamine A, B, C en een mooie hoeveelheid van de mineralen magnesium, kalium, fosfor en calcium.

Detox Salade | It's a Food LifeTomaat is gezond

Tomaat, nog zo’n makkelijke groente die veel wordt gebruikt in ons kikkerlandje. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker. Tomaten bevatten veel vitamine C (= een sterke antioxidant!), B11 en de mineralen fosfor, chroom, magnesium en kalium. Vooral kalium is goed vertegenwoordigt en dat zorgt ervoor dat de tomaat een positief effect heeft op de bloeddruk.

Detox Salade | It's a Food Life

Rode ui is gezond

Rode ui, zorgt voor een beetje pit in deze salade. De meest gezonde stoffen schijnen in de buitenste ring van de ui te zitten, dus alleen (dat irritante) schilletje verwijderen. De ui staat laag op de Gykemische Index en laat je bloedsuikerspiegel dus mooi met rust. Daarnaast is rode ui rijk aan vitamine C en chroom. Chroom  speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling.

Detox Salade | It's a Food Life

Avocado is gezond

Avocado is rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels. Avocado wordt vooral geroemd om de hoeveelheid enkelvoudige onverzadigde vetten die het goede cholesterol (HDL) verhogen en het slechte cholesterol (LDL) verlagen. Erg goed zijn voor je hart dus. Avocado bevat vitamine B, C, E en K en ook de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor en in mindere mate koper en zink.

Detox Salade | It's a Food LifeQuinoa is gezond

Quinoa is de afgelopen tijd onwijs in populariteit gestegen. Quinoa wordt vaak gezien als een graansoort maar het zijn eigenlijk zaden. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa B-vitamines, vitamine E en ijzer. Omdat quinoa geen graan is bevat het geen gluten en is het dus zeer geschikt voor mensen met coeliakie. Quinoa is super gezond want het bevat alle (!) essentiële aminozuren, is een bron van vezels en scoort laag op de Glykemische Index.
Detox Salade | It's a Food LifeGriekse yoghurt is gezond

Griekse yoghurt is een goede basis voor dressing. Griekse yoghurt bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt en dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Een flinke dot peper erdoor en eventueel wat andere (gedroogde) kruiden en voilà je hebt een homemade dressing.

Recept voor detox avocado en quinoa salade

Ingrediënten:
1 komkommer
2 tomaten
1 rode ui
1 avocado
100 gram quinoa
2 el griekse yoghurt
peper en eventueel kruiden naar keuze

Zo maak je het:
Spoel de quinoa onder stromend water schoon en kook zoals aangegeven op de verpakking. Snijd alle groenten in kleine stukjes en meng door elkaar in een grote kom en voeg de quinoa toe. Mix de griekse yoghurt met peper en eventuele andere (verse of gedroogde) kruiden. Mix nu ook de griekse yoghurt dressing door de salade en smullen maar!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Henny de Wit
  26 maart 2016 at 16:45

  Hoi Laura,
  Wat een lekkere recepten heb jij als ik het allemaal ‘ns bekijk!
  Ik ben gek op Quinoa, dat eet ik voor het ontbijt in allerlei variaties.
  Nu zag ik de salade pas en ga deze meteen klaarmaken. Het lijkt me hartstikke lekker!
  Je hoort er nog van.
  Groetjes, Henny. (p.s. groetjes ook aan Chris)

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   29 maart 2016 at 03:45

   Hoi Henny,

   Bedankt voor je lieve berichtje! Ik ben ook gek op Quinoa. Heb je het recept van de Quinoa koekjes al gevonden? 1 van mijn favoriete recepten. 🙂

 • Reply
  Herbert.
  17 juni 2017 at 09:00

  Laura, bedankt voor het heerlijke recept. Ik ga het nel een keertje maken. volgens mij zitten er ook niet veel calorieen in.Ben zelf altijd met eten bezig, du dit is een geweldige aanvulling.

 • Reply
  Herbert.
  17 juni 2017 at 09:01

  hahahah de s deed het even niet. nu du wel.

 • Leave a Reply