Blog/ Foodie Favorites/ Recepten/ Salades & Soepen

Foodie Favorites: Jasmina deelt het recept voor Saotosoep

In deze rubriek vertellen Nederlandse foodbloggers over hun favorieten en delen ze hét recept van hun blog wat jij absoluut een keer moet maken. Vandaag geeft Jasmina van Sparkle Inside een kijkje in haar keuken en deelt het recept voor Saoto soep.

Mijn naam is Jasmina en ik woon samen met mijn man en dochter in het Westland. Ik ben gek op koken, maar stiekem nog veel gekker op eten. Ik leerde al koken toen ik 8 jaar was en in tegenstelling tot mijn zusje is koken altijd al een passie geweest. Waarschijnlijk houdt zij er helemaal niet van omdat ik als oudere zus haar altijd de rotklusjes liet doen als ik haar zogenaamd zou leren koken (lees uien snijden, afwassen etc.)

Ik kookte altijd heel graag voor grote groepen, alleen lukt dat sinds mijn zwangerschap niet heel goed meer. Doordat mijn bekken nog steeds vaak scheef gaan staan, lukt het mij niet om lang te staan. Ik moest dus ook stoppen  met het koken voor buurtgenoten, dit deed ik altijd tegen een kleine vergoeding van de ingrediënten, zonder winstoogmerk.  Ik kon zo niet goed meer mijn passie delen met anderen. Doordat er elke vrijdag een blog met 1 van mijn favoriete recepten online komt, kan iedereen het nu zelf proberen te maken. Mijn blog Sparkles Inside had ik al 4 jaar geleden geregistreerd, maar de perfectionist in mij vond de blog steeds niet goed genoeg. Begin dit jaar vond ik dat het nu eindelijk wel eens tijd werd, anders zou het er nooit meer van komen.

Volg Sparkles Inside op Facebook en Instagram

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Ik heb een Surinaamse moeder, die heerlijk kan koken en zelfs een Surinaamse/ Indische restaurant heeft gehad. Koken heeft dus altijd mijn interesse gehad. Daarnaast ben ik ook gewoon te gek op lekker eten, maar heb ik niet het budget om elke dag uit eten te gaan, en houd ik van vers eten. Pakjes en zakjes zijn niks voor mij.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron. Met haar sta ik vaak te experimenteren in de keuken. We zijn beide niet gewend om een recept te gebruiken en vinden dit soms ook best lastig. We proberen altijd van alles uit. De ene keer is het super lekker, de andere keer iets minder. Als ik laaiend enthousiast ben, dan deel ik het, anders niet.

Zijn er kooktechnieken, gerechten of stijlen die je nog  heel graag wilt proberen?

Ik zou nog best een keer goede sushi willen leren maken. Ik vind het een beetje spannend, heb alle ingrediënten in huis…en toch kies ik er elke keer voor om naar een Sushi restaurant te gaan. Nu we veel thuis zitten, moet ik dit dus zeker maar een keer gaan proberen.

Wat is je nummer 1 bak/kooktip?

Gebruik niet teveel zout in je gerechten, die kan je achteraf altijd toevoegen. Wees niet te bang om te experimenten en gekke combi’s te maken, het ergste wat er kan gebeuren is dat het nergens naar smaakt. Maar goed, dan kun je natuurlijk nog altijd een pizza bestellen.

Wat is je favoriete gerecht dat je ooit hebt gegeten en waar was dat?

Dit is misschien wel de moeilijkste vraag uit het hele interview, haha. Ik ben namelijk gek op alles. De Butterchicken die ik eens bij een Pakistaans restaurant in Den Haag at, was de lekkerste ever. Ik heb deze smaak nooit  ergens anders kunnen evenaren en als ik het zelf maak, lijkt de smaak er niet eens op. Mijn lievelings gerecht is Saoto soep, van Warung mini in Den Haag, of als ik het zelf maak. Dit zeg ik niet omdat ik arrogant bent, maar ik vind mijn eigen Saoto gewoon heel lekker, haha. Saotosoep, kun je als een maaltijdsoep eten en barst van de verschillende smaakexplosies. Je hebt Indonesisch Javaanse saotosoep en Surinaams Javaanse saotosoep, ook al vind ik beide heerlijk, de laatste heeft mijn voorkeur.  Oow en wat ook ontzettend lekker was, was een soort hartige oliebol in Bosnië, dit at je met een soort roomboter. Ik heb hier nooit een recept van kunnen vinden, wel eens zelf geprobeerd te maken, maar dat is helaas nooit gelukt.

Boschnische Bol

Wat is je favoriete kookboek?

Heel eerlijk, ik kook nooit met een kookboek. Ik weet niet hoe, maar 9 van de 10 x mislukt het, ook al volg ik het recept precies. Ik ben meer van het op gevoel koken.

Wat is je favoriete tool in de keuken?

Mijn Kitchenaid, je kan er ontzettend veel mee. Ook heb ik een klein elektrisch oventje, waar ik niet zonder kan. Ik heb alleen een cash en carry gasfornuis en geen echte oven helaas.

Welke tool staat hoog op je verlanglijstje?

Een groot gasfornuis met 6 pitten en een grote oven. Ik heb geen echt gasfornuis omdat we daar de ruimte niet voor hebben. Onder mijn kookplaat staat een klein koelkastje. Als ik ooit ga verhuizen is dit het eerste wat ik aanschaf, zodat ik heel veel nieuwe baksels kan uitproberen.

Zijn er ingrediënten waar je niet tegen kunt? En wat is je favoriete ingrediënt?

Ja ik ben allergisch voor garnalen maar vind Surinaamse bami het lekkerste als er trassi (garnalen pasta) door heen zit.

Welke smaakmaker staat er bij jou altijd in de kast?

Masala, gemalen en gebrand door mijn moeder.

Welke ingrediënten zou je meenemen op een onbewoond eiland? Je kunt er maar drie kiezen..

O moeilijk, een Surinamer kan echt niet koken met alleen maar 3 ingrediënten hoor, haha. Ik ga er vanuit dat aardappelen en rijt niet mee tellen, dus dan ga ik voor knoflook, uien en masala.

Positief tijdens quarantaine tip:

Betrek je kids bij het koken en bakken. Mijn kleine meid is nog geen 2 en wij hebben van de week koekjes gebakken voor de ouderen in de buurt. Samen met een tekening hebben we dit aan de deuren gehangen, beide partijen vonden dit geweldig.

Als ik maar één gerecht van je blog ga maken, welke zou dat dan moeten zijn? En waarom?

Saotosoep, geen twijfel over mogelijk. Eerder in dit interview schreef ik al hoe gek ik hier op ben. 

Foodie Favorites: Saotosoep - It's a food life
Saoto soep van Jasmina

Saoto soep, kun je als een maaltijdsoep eten en barst van de verschillende smaakexplosies.

Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: surinaams
Focuswoord: maaltijdsoep
Auteur: Jasmina – Sparkle Inside
Ingrediënten
Bouillon
 • 1 kilo kippenbouten
 • 4 cm laos
 • 6 cm gember
 • 8 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 4 takjes sereh (citroengras)
 • 5 salam blaadjes
 • 3 laurier blaadjes
 • 8 pimentkorrels
 • 7 kruidnagels
 • 6 bouillonblokjes
Topping
 • gekookte eieren 1 per persoon
 • 300 gram taugé
 • gebakken aardappelstokjes (verkrijgbaar bij de Toko)
 • fijne rijstvermicelli
 • gebakken uitjes
 • spitskool in fijne reepjes
 • 3 takjes gesneden selderij
 • rijst
 • zonnebloemolie om in te bakken
Sambal
 • zoute en zoete sojasaus
 • fijngesneden madam Jeanette
 • 1 eetlepel suiker
 • halve ui
 • 2 laurierblaadjes
Zo maak je het
Bouillon:
 1. Kook eerst het water in een grote pan met alle ingrediënten welke staan onder : wat heb je nodig voor de bouillon. laat koken tot de kip gaar is en haal daarna de kip uit de de pan.

 2. Laat de bouillon nog even door pruttelen. Pluis de kip ondertussen in stukjes. Zeef de bouillon.

Sambal:
 1. Maak de sambal door de ui te fruiten totdat deze goudbruin is, stamp de madam Jeanette fijn en voeg deze samen met de laurierblaadjes en sojasaus toe. Je kan de sambal zo pittig maken als je zelf wilt, ik stamp er graag wat extra peper door, zodat het zweet me op mijn voorhoofd staat als ik begin te eten, haha!

  Voeg als laatste ook een beetje suiker toe aan de sambal. Laat het op een zacht pitje goed inkoken, maar laat het afkoelen voordat je je soep serveert.

Saoto Soep
 1. Bak de rijst vermicelli in hete olie, pas op want het kan spetteren.

 2. Was vervolgens de taugé, spitskool en selderij en doe deze samen met een gekookt eitje, de gebakken aardappelstokjes, de gebakken uitjes, de gebakken rijst vermicelli en de gepluisde kip in een kom.

 3. Voeg de hete bouillon daarna over de garnering heen. Indien je de soep een dag later nog een keer wilt eten, maak dan weer alleen de bouillon warm. Ik ken mensen die alle ingrediënten in een pannetje mieterden samen met je bouillon. Ik kan je verzekeren dat dat niet de bedoeling is, alles wordt slap i.p.v. knapperig.

 4. Voeg als laatste een beetje van de sambal toe die je in stap 6 hebt gemaakt. Je kan de soep op deze manier zo pittig maken als je zelf wilt. Wil je de soatosoep ook als medicijn tegen griep gebruiken, wees dan lekker royaal met de saus.

 5. Serveer er een schaaltje gekookte rijst bij, indien je dit gerecht als warme maaltijd wilt eten. Op deze manier zorgt het voor een goede maagvulling.


Nog meer favoriete recepten van Jasmina:

Cola Kip met cashewnoten

Bara de hartige donut

Marokkaanse soep harira


Heb je een foodblog en vind je het leuk om mee te doen aan Foodies Favorites? Stuur een mailtje met een linkje van je blog naar laura@itsafoodlife.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Recipe Rating