Ontbijt & Lunch/ Recepten/ Vegetarisch

Omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese

omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese | It's a Food Life

Gotta love eggs! Ze zijn koolhydraatarm en lekker vullend. Dit is een lekker lunch recept voor omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese zit vol gezond vet, bomvol eiwitten en vezels.

Er is niks mis met eieren, vind ik. Sterker nog ik eet behoorlijk wat eieren, inclusief eigeel (want ik ben niet bang voor  gezonde vetten). Ik eet gebakken eitjes in het weekend, vind een gekookt eitje op een rijstwafel master en  ik stop 4 eieren in het bananen-kokosbrood dat ik bak. En soms eet ik eieren als lunch, zoals afgelopen week. Toen at ik onderstaand gerecht.

Vorige week heb ik een week lang een eet-dagboek bijgehouden voor floraa.nl. Volgens mij komt het ergens in september online. Ik weet altijd wel ongeveer wat de voedingswaarde van mijn eten is en of ik hou zeker in de gaten of ik gevarieerd genoeg eet. Maar echt alles constant bijhouden.. Ja, ik probeer het wel eens met MyFitnessPal maar dat lukt maar 2 dagen, dan ben ik er wel weer klaar mee. Maar afgelopen week heb ik het dus goed bijgehouden en ook (bijna) alles wat ik at ingevoerd op de app. En ik bedacht me dat het geen gek idee is om de voedingswaarde van elk recept op It’s a Food Life bij het recept te plaatsen.

omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese | It's a Food Life

Het is belangrijk dat je de voedingswaarde van je eten kan inschatten want dan kan je onder andere in de gaten houden of je gevarieerd genoeg eet en of je niet te veel of te weinig eet. Onderstaande voedingswaardetabel is voor onderstaande ingrediënten, dus voor 2 omeletten. Als je alleen naar de calorieën kijkt valt het je op dat het best een hoog calorie gehalte heeft. Maar gelukkig kijk je verder dan de calorieën en zo zie je dat er behoorlijk wat grammen vet (walnoten en koolzaadolie) in dit gerecht zitten. Uhhh.. Maar gelukkig kijk je verder dan de calorieën en vetten (waarvan de waardes uiteraard met elkaar te maken hebben) en zie je dat het voornamelijk gezonde verzadigde vetten zijn. Daarnaast zit dit gerecht vol eiwitten (22.1 gram, dank u eieren en cottage cheese) en vezels (6,2 gram, dank u groente). Als je één omelet eet kan je onderstaande voedingswaarden delen door 2.

voedingswaarde omelet met snijbiet | It's a Food Life

Ik zal snel een keer ingaan op het belang van de voedingswaardes. Je kan de voedingswaardes van je eten makkelijk uitrekenen met de app MyFitnessPal. Daar komt bovenstaande voedingswaardetabel ook vandaan.

Ik heb het recept met de boerschappen meegestuurd gekregen, dit recept staat op volkskrant.nl en komt uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi. Ik heb het een klein beetje aangepast. Met onderstaande ingrediënten maak je twee omeletten. Één omelet is genoeg voor lunch, als avondeten denk ik 1,5 tot 2 per persoon.

omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese | It's a Food Life

Omelet met snijbiet, walnoten en cottage cheese

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 2 personen
350 gram (regenboog)snijbiet
ca. 4 el. koolzaadolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
1 tl. gemalen komijn
3 el. (biologische) rozijnen
30 gram walnoten, in stukjes
3 el. citroensap (die was ik vergeten)
tabasco
4 eieren
1 tl. gemalen kurkuma (geelwortel, koenjit)
platte peterselie, gehakt
8 (flinke) eetlepels cottage cheese

Zo maak je het:

We maken eerst de vulling van snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in smalle reepjes, de bladeren apart in grovere stukken. Verhit 2 eetlepels koolzaadolie in de wok en bak de ui een paar minuten op laag vuur, doe de stukjes snijbietsteel in de pan erbij en bak nog eens 3 minuten.

Voeg het snijbietblad, de knoflook, komijn, rozijnen en wat zout toe en laat de snijbiet met het deksel op de pan in 10 minuten slinken en gaar worden. Rooster de walnootstukjes in een droge koekenpan en meng ze door het snijbiet mengsel. Maak het snijbietmengsel pittig op smaak af met citroensap, drupjes tabasco en eventueel een snufje zout.

Maak nu de omeletten. Klop de eieren los met een klein scheutje water, kurkuma, gehakte peterselie en halve theelepel zout. Verhit telkens een eetlepel koolzaadolie in een flinke koekenpan en bak 2 medium dunne omeletten.

Verdeel de cottage cheese over de omeletten. Verdeel het snijbietmengsel over de omeletten en rol ze op als wraps. Je kan er eventueel een groene salade bij maken.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply