Bijgerechten/ Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Vegan spring rolls met broccolipuree

Vegan spring rolls met broccolipuree | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Als je inspiratie nodig hebt voor een spectaculair en hipsterachtig uitziend recept check dan deze gezonde vegan spring rolls met broccolipuree.

Op Pinterest (volg je It’s a Food Life al?) word je altijd gelijk in je gezicht gemept door tienduizend hits van gelikte foto’s en perfecte table settings die je zelf nooit voor elkaar zou krijgen in je wildste dromen. En er zit altijd wel een perfecte rijstvellenwrap verstopt tussen deze hits; Een maaltijd waarvan steeds weer de makkelijk- en snelheid wordt onderstreept. Twee eigenschappen die ik in recepten erg waardeer. Voor mij reden genoeg om het een keer te proberen.

Vegan spring rolls met broccolipuree | It's a Food Life

Rijstvellen voor spring rolls

Bij de toko kocht ik het benodigde rijstpapier, plus nog vijftig euro aan andere troep. Ben ik de enige die nog nooit met rijstvellen heeft gewerkt? Voor mijn mede-onwetenden: rijstvellen zijn flinterdunne, er als plastic uitziende, harde, maar vooral breekbare velletjes, die per vijftig worden verkocht voor een euro. Het grootste mysterie omtrent deze vellen is het klaarmaken ervan. Volgens de verpakking moet je er namelijk een warme, natte theedoek overheen leggen en na een minuut zou het vel veranderd zijn in een soepel vliesje. Dit gebeurde bij mij niet echt. Plus, ik vond het idee van een natte lap op mijn voedsel niet echt appetijtelijk. Ik koos er dus voor om een klein beetje kokend water op een bord te gieten en hier de rijstvellen één voor één in onder te dompelen; Een betere techniek. Ware het niet dat de vellen dusdanig plakkerig waren dat ik ze bijna niet meer van het bord gepulkt kreeg. De eerste paar sneuvelden dan ook.

Vegan spring rolls met broccolipuree | It's a Food Life

Een licht lunch recept

Het oprollen was ook niet per se een daverend applaus waard. Dik vullen is geen optie: het papier scheurt onder het gewicht van de groentes. Ook scherpe wortelrandjes zijn niet wenselijk. En als je het voor elkaar hebt gekregen om een een wrap-achtig-iets te creëren, dan moet je hem eigenlijk direct opeten. Zodra je de rol bij wijze van ‘een leuke presentatie’ op een bord neerlegt, koekt hij zichzelf namelijk gelijk vast aan zijn ondergrond. Verplaatsen of heroppakken is dus onmogelijk, zonder de boel kapot te scheuren. I learned that the hard way.

Makkelijk en snel? Niet echt. Lekker? Ja, best wel. Het rijstpapier is een aparte en koolhydraatarme vervanging van een normale wrap. Het recept is licht genoeg om als lunch te eten, maar door wat aanpassingen aan de vulling kan het ook goed als avondmaaltijd dienen (denk aan noodles als vulling). Het rijstpapier kost bij de toko geen drol en je kunt er mooi je overgebleven groentes van de week in kwijt. Je moet wel geduld en skills hebben om het rijstpapier tot een perfecte spring roll te volbrengen. Maar hey, heel veel oefening baart uiteindelijk een klein beetje kunst. Zegt men.

Vegan spring rolls met broccolipuree | It's a Food Life

Recept voor vegan spring rolls met broccolipuree

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten

Ingrediënten voor 6 wraps:
6 ronde rijstpapiertjes (+een paar extra om te oefenen)
Kwart komkommer
Halve paprika
Worteltje
Avocado
Bosuitje
Sla
Cashewnoten
Sesamzaadjes/ zwarte komijn zaadjes
Eventuele andere groentes naar keuze

Broccolipuree:
1/3e broccoli
80 gram diepvries tuinerwtjes
Teentje knoflook (of knoflookpoeder)
Paar blaadjes munt, in stukjes
Scheutje citroensap
Peper/zout

Zo maak je het:
Snijd alle ingrediënten voor de vulling in zo dun mogelijke strengetjes. Zorg voor zo min mogelijk scherpe uitsteeksels, want hierdoor scheurt het rijstvelletje snel.

Snijd de broccoli in roosjes en kook het. Gooi de erwtjes in de pan erbij als de broccoli bijna gaar is en kook het samen nog drie minuutjes door.

Giet de broccoli en erwtjes af en gooi het terug in de pan. Pureer het met een staafmixer (of plet het met een vork, net als ik). Pers er een teentje knoflook boven uit. Gebruik knoflookpoeder als je niet van de smaak van rauwe knoflook houdt. Meng er ook een scheutje citroensap en muntblaadjes door. Breng op smaak met peper en zout.

Bereid de rijstvellen volgens de verpakking. Waarschijnlijk komt het hierop neer: leg een velletje op een bord, giet er wat kokend water overheen en laat het een minuut staan tot het vel zacht is. Leg het velletje op een ander bord, verspreid er wat broccolipuree overheen beleg het met de overige ingrediënten.

Vouw de twee zijkanten van het rijstvel naar binnen en doe een poging tot oprollen. Garneer met wat zaadjes en serveer met bijvoorbeeld soja- en/of pindasaus.

Tip 1: De rijstvellen zijn plakkerig als ze eenmaal gaar zijn. Houd je vingers nat om extreme plakkerigheid te voorkomen.
Tip 2: Probeer er niet te veel ingrediënten in te proppen; Hierdoor scheurt de boel.
Tip 3: Voeg voor een meer vullende spring roll bijvoorbeeld noodles toe aan de vulling.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply