Blog/ Food Inspiratie/ Let's talk

Let’s Talk: Boerschappen Breda

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Ik ben er elke week weer blij mee, met onze Boerschappen box. En ik ben niet de enige want er koken al een groot aantal huishoudens in Breda met de lokale seizoensproducten van Boerschappen Breda. Ik krijg altijd veel vragen over “die box die jij altijd hebt met die groentes enzo” en omdat ik zelf ook wel nieuwsgierig ben naar een aantal zaken ging ik op bezoek bij Boerschappen en had ik een leuk gesprek met Stéphanie. Stéphanie is samen met haar vriend Stijn het gezicht achter Boerschappen.

Elke maandag halen wij onze Boerschappen box op bij de Faam in Breda waar Boerschappen sinds begin oktober een eigen locatie heeft. Voor mij is het dus een beetje gek om hier op woensdagmiddag binnen te wandelen. Ik zie een aantal mensen druk in de weer met kratten vol groenten en fruit. Alles wordt netjes op zijn plaats gezet. Ook wordt de koeling gevuld met vlees, vis en zuivel. ‘Op woensdag worden de Mini en de Plus boxen opgehaald’, vertelt Stéphanie mij.

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Wat is Boerschappen?

Boerschappen is een wekelijkse box met pure seizoensgebonden producten van de lokale boer. Deze producten zijn zo puur en natuurlijk mogelijk. Dat betekent dat er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen op zitten en dat de dieren geen preventieve antibiotica of groeihormonen krijgen. Ook worden er geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd.

Er zijn 5 verschillende soorten boxen. Chris en ik hebben de meest populaire box: de duo box. Wij krijgen elke week 2 soorten vlees, 1 soort vis, verschillende soorten groente en fruit, zuivel en broodbeleg. Zie de foto hieronder, dat is de inhoud van afgelopen week. Hier probeer ik zo’n vier keer van te koken. Je krijgt per email 3 recepten opgestuurd, daar moet je zelf nog wel producten bij halen.

Soms vind ik het best een uitdaging om te koken met groenten die ik zelf niet gauw in mijn boodschappenmandje zal stoppen. Maar voor mij is dat ook wel weer een eyeopener. We zijn er zo aan gewend om altijd alles voorradig te hebben en kiezen dus gauw voor vertrouwde producten. Het is onwijs leerzaam én gezond om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Daarnaast zitten er veel voordelen aan het eten van seizoensproducten.

boerschappen box duo | It's a Food Life

De boeren van Boerschappen zijn niet de boeren van de supermarkt.

De boeren van de supermarkt zijn vaak grote bedrijven die gewassen besproeien en bij dieren preventief antibiotica gebruiken. Dat kan ook bijna niet anders. Als je zo goedkoop mogelijk moet produceren dan heb je deze middelen nodig. Stéphanie legt mij uit dat Boerschappen samenwerkt met kleinschalige boeren uit de buurt. ‘Vaak zijn het mannen die de werkzaamheden samen met hun vrouw doen. Soms hebben ze een paar mensen in dienst, oproepkrachten in het hoogseizoen bijvoorbeeld. De boeren willen het gewoon met dat kleine clubje blijven doen. Ik snap heel goed dat deze boeren geen groot bedrijf willen hebben. Ze doen het uit liefde voor het vak en dat is genoeg’, vertelt Stéphanie.

‘Omdat ze op kleine schaal werken is het mogelijk om zonder besproeiing en zonder preventieve medicijnen te werken. Deze boeren kijken zelf met een scherp oog naar de producten. Zit er een rupsje op de sla? Dan wordt het beestje met de hand verwijderd. Is er een dier ziek? Dan geven sommige boeren wel medicijnen maar dan wordt er net zolang gewacht met slachten tot de antibiotica weer uit het lijf is (bij de runderen) of worden de dieren direct naar het reguliere circuit gedaan (bij de varkens). Maar de dieren zijn zo gezond en krijgen langer de tijd om te groeien waardoor ze vrijwel nooit ziek zijn en er dus heel gering antibiotica aan te pas komt.’

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Biologisch is niet altijd logisch.

Veel mensen stellen vragen over het feit dat boerschappen niet volledig biologisch is. Logisch, want mensen houden zich graag vast aan keurmerken om de juiste keuzes te maken. Maar is dat wel altijd de juiste keuze?

Waarom werkt Boerschappen niet per definitie met biologische boeren?

‘Als je als boer biologisch wilt werken dan heb je een aantal regels waar je aan moet voldoen. Sommige van onze boeren werken wel via die regels maar hebben niet het keurmerk biologisch. Dat is een bewuste keuze van de boeren. Om dat keurmerk te krijgen moet je namelijk heel je bedrijf ombouwen en dat kost enorm veel geld. Ook krijg je vervolgens ieder jaar een hele strenge controle van de Skal. Heel veel kleinschalige boeren zeggen: “Ik hoef dat stempeltje biologisch niet want ik weet dat mijn producten ook heel puur en heel goed zijn.” Wij weten deze boeren te vinden en zien dat dit goede producten zijn. Eigenlijk zijn wij zelf ons keurmerk.

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Zijn de producten van Boerschappen beter dan de biologische producten uit de supermarkt?

‘Biologische producten uit de supermarkt zijn wel goed, maar het is niet per definitie beter dan ons product. Het is maar hoe je het vergelijkt. Producten uit de supermarkt komen bijvoorbeeld vaak uit het buitenland. Je weet niet precies waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Soms staat er wel ‘het komt uit Marokko’, maar waar dan uit Marokko? Bij welke boer komt het vandaan? Daarnaast hebben die producten een lange afstand afgelegd en zijn dus niet vers. Als producten van ver komen is er veel transport nodig wat slecht is voor het milieu’, vertelt Stéphanie.

Het is toch raar dat je niet weet waar iets vandaan komt of hoe en wat er mee gedaan is? Dat stoort mij.

Wij willen regionale producten. Wij willen weten waar onze producten vandaan komen en hoe ze worden verwerkt. Dit communiceren we ook naar onze klanten via onze nieuwsbrief. Daarin staat bijvoorbeeld dat de kip bij Kapteijns vandaan komt. Jij kan zo naar Kapteijns rijden en vragen of je de kippen mag zien. Wij vinden die transparantie heel erg belangrijk.’

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Lifeinterview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Pure seizoensgebonden producten

Zitten er helemaal geen E-nummers en andere toevoegingen in jullie producten?

‘Rode e-nummers die willen we niet in onze producten hebben. Maar je kan geen kaas kopen waar geen rood e-nummer inzit. Daar hebben we naar gezocht maar dat bestaat niet in Nederland. Omdat wij denken dat mensen toch wel een stukje kaas willen eten geven wij ze liever goede kaas dan de kaas uit de supermarkt’, legt Stéphanie uit. ‘Verder zit er in onze vruchtenyoghurt een klein beetje suiker. De reden dat wij dat in het pakket doen is omdat wij ervan overtuigd zijn dat mensen echt wel eens een toetje kopen. Dan kan je beter onze vruchtenyoghurt eten waarin goede melk is gebruikt en waar alle voedingsstoffen nog inzitten. Bij ons wordt ook lokaal fruit gebruikt en zit er veel meer fruit in en veel minder suiker dan in de vruchtenyoghurt van de supermarkt.’

‘De dieren krijgen ook geen preventieve antibiotica. Bij grote kippenboerderijen krijgen de kippen groeiversnellers. Dat is hartstikke onnatuurlijk en niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van de kippen. Zo komt het vaak voor dat de kippen ziek worden en daarom wordt er preventief met antibiotica gewerkt. Bij de kippen van Kapteijns gebeurt dit niet. Hij is zelf keurmeester en alle kippen komen stuk voor stuk door zijn handen. Ze kijken naar de organen, daaraan kan je zien of een beest gezond is geweest of niet. Zo niet, dan wordt het beest eruit gehaald en weggegooid. Ook in de stallen, als ze zien dat een kip ziek is wordt ie eruit gehaald. Maar er zijn daar bijna geen kippen ziek omdat ze de tijd krijgen groot te worden.’

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Waarom zien jullie producten er anders uit dan in de supermarkt?

‘Je denkt bij heel veel producten te weten hoe het werkt. Bijvoorbeeld bij melk. De fabrikanten doen er van alles mee zodat het eruitziet zoals in de supermarkt. Je denkt dat de melk in de supermarkt zo is zoals melk hoort te zijn. Maar dat is niet hoe melk hoort te zijn. Onze melk is zoals melk hoort te zijn. We hebben heel veel klanten gehad die kwamen melden dat de melk niet goed was. Onze melk is puur en onbewerkt en er zitten klontjes in. Dat is gewoon de pure room.’

‘De grote supermarkten zijn in oorlog, daarom moet alles goedkoper. Wij als consument zijn daar de dupe van. Wij krijgen kwalitatief minder goede producten en dus minder voedingsstoffen binnen. Als je de kip uit de supermarkt bakt dan komt er water uitlopen. Want dat wordt toegevoegd om het gewicht zwaarder te maken zodat de producent meer verdiend. Maar het gevolg is dat je die kip niet bruin bakt maar dat je het zowat gaar stooft.’

Wij als Boerschappen moeten blijven uitleggen waarom de producten anders zijn, dat is het mooie van ons bedrijf. Maar het is natuurlijk van de gekke dat wij die pure producten niet meer gewend zijn.

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Lifeinterview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Boerschappen is enorm populair. Waarom is dit concept zo aangeslagen in Breda denk je?

‘Omdat we het nooit hebben opgezet als bedrijf hebben we altijd met hele lage marges gewerkt waardoor je veel waarde voor je geld krijgt. Dat waarderen de mensen. Daardoor is er veel mond-op-mond reclame. Daarnaast steken we ook heel veel energie in het overbrengen van het verhaal. De afgelopen tijd hebben we veel geïnvesteerd in het maken van filmpjes bij de verschillende boeren. Om te laten zien aan klanten hoe het in zijn werk gaat. Hoe groeit witlof, hoe leeft een kip en hoe gaat die boer daarmee om? We proberen de klanten er heel erg bij te betrekken. Ik denk dat de transparantie die wij geven de mensen aanspreekt. Maar ook gewoon de puurheid en de versheid.’

Klanten zeggen altijd: “jullie zijn zo enthousiast”. Maar dat kan ook alleen als je zelf in je product geloofd. En ik denk dat dat voor als ons personeel wel geldt. Als klanten heel enthousiast zijn word ik daar ook enthousiast van want ik vind dat een heel mooi compliment. Het heeft een enorme wisselwerking.

interview met Boerschappen Breda | It's a Food Life

Zijn er plannen om Boerschappen uit te breiden?

‘We hebben dit jaar besteed aan het professioneel neerzetten van Boerschappen Breda. We begonnen vorig jaar zonder bankrekening, zonder kvk inschrijving en we huurden een locatie bij Strand Binnen. We hebben nu een eigen pandje en we hebben geïnvesteerd in applicaties en eigen koelwagens. Boerschappen Breda groeit enorm en er ook van buiten Breda veel vraag naar. Nu gaan we ons focussen op een andere stad.’

Kunnen jullie wel zo puur en eerlijk blijven als jullie groter worden?

‘We gaan niet met andere boeren werken in Breda. Wij vinden de kleinschaligheid waar we nu in werken met de boeren belangrijk. Alleen dan kunnen wij garanderen dat producten met de hand worden geoogst en geslacht. Dat de liefde van de boer in het product zit. We hebben heel erg nauw en leuk contact met onze leveranciers en we zullen altijd vragen wat ze aankunnen. Als de boer het niet meer aankan gaan we niet naar een grotere leverancier want dan kom je dus vanzelf bij die leveranciers die op een andere manier produceren dan wat bij ons past. Dan gaan wij zoeken naar een aanvullende boer. Het is niet zo dat de boeren die wij nu hebben al die steden gaan voorzien, dat kan niet.’

Ook enthousiast geworden over de Boerschappen? Voor meer informatie over Boerschappen en de producten kan je op de Boerschappen website kijken.

Een prima goede voornemen voor het nieuwe jaar: meer pure lokale seizoensgebonden producten eten. Daar doe je jezelf én de wereld een groot plezier mee.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Lees ook over andere mooie initiatieven en ondernemingen:
Lets talk: Bierkroket (een interview met Levi Haers)
Let’s Talk: We Love Chocolate

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Eline
    18 december 2015 at 18:59

    Echt heel goed!!

  • Leave a Reply