Savooikool of savooiekool, een prachtige groene kool met geribbelde blaadjes. Bekentenis: ik had het nog nooit gegeten. Of in ieder geval nog nooit klaargemaakt. Als ik met groente te maken krijg die ik niet vaak of nooit gemaakt heb snuffel ik altijd even in Veg! het groentekookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall. En ja hoor, er staat een lekker recept in van gevulde savooiekool. Hugh saved the day (again)!
Ik wil nog even een klein momentje pakken om stil te staan bij afgelopen dinsdag. Toen gooide ik een nogal persoonlijke blog online wat ik rete spannend vond. Ik zat al niet zo lekker in mijn velletje maar ik wist dat als ik het niet zou doen dat ik mij wederom zou laten leiden door angst en onzekerheid. En ik heb met mijzelf afgesproken dat ik in 2016 erg hard mijn best ga doen om mij te laten leiden door de kracht in mij en niet door de onzekerheden. Dus na drie keer diep ademhalen drukte ik op publiceren…
Nadat ik het artikel had gepubliceerd heb ik eerst even staan dansen op Stolen dance van Milky Chance. Het was geen dans van blijheid – hoewel ik wel trots was dat ik het blog had gepubliceerd – maar een dans om spanning los te laten. Soms staat mijn hoofd echt op knappen van alle gedachten die rond stuiteren dat ik ook met mijn lijf even moet gaan stuiteren. En dat doe ik door middel van een vreemd dansje, wild zwaaiend met mijn armen en benen midden in de woonkamer.
Eenmaal uitgedanst ging ik boodschappen doen. Ik wilde even niet op Facebook of op mijn blog kijken omdat ik even afstand moest nemen. Toen ik thuis kwam keek ik op mijn telefoon en zag verschillende meldingen. Mensen hadden gereageerd.. Ik ging er even voor zitten en las de reacties door. Mijn hart vulde zich met warmte en dat vuurtje waar ik het over had vatte spontaan weer vlam. Het deed mij goed, ik voelde mij gesterkt en dankbaar. Dank lieve mensen, jullie zijn mooi!
Ik heb nog een dansje gedaan.. een vreugde dansje.
Recept voor vegetarisch gevulde savooiekool
Bereidingstijd: 45 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten:
12 grote savooiekool bladeren
4 el crème fraîche
Voor de tomatensaus
2 el olie
1 ui, gesnipperd
1 laurierblad
paar takjes verse tijm
1 winterwortel, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
600 gram verse tomaten of 1 blikje gepelde tomaten
snufje zeezout en versgemalen peper
Voor de vulling
120 gram zilvervliesrijst met linzen (bv van lassie)
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 portobello, in stukjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
flink wat versgemalen peper
snufje zout
1/4 tl gedroogde chilivlokken
Zo maak je het:
Voor de tomatensaus verhit je wat olie in een grote pan. Fruit de ui met het laurierblad en de tijm ongeveer 10 minuten. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog zo’n 5 minuten. Roer de knoflook erdoorheen en voeg dan de tomaten toe, wat zout en peper en laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Maak de vulling. Kook de rijst en linzen zoals aangegeven op de verpakking. Bak de ui glazig en voeg de paprika en portobello toe. Voed de kruiden toe en bak ongeveer 10 minuutjes op laag vuur. Giet de rijst af en meng door het groente mengsel.
Verwarm de oven op 180°C. Schil het dikke gedeelte van de nerven van de koolbladeren met een dunschiller. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en blancheer de bladeren 2-3 minuten. Ik deed dit met 2 bladeren tegelijk. Haal de savooiekoolbladeren uit de pan en spoel af onder koud stromend water. Dep de bladeren droog met een keukenrol.
Vul nu de koolbladeren door 1 eetlepel vulling midden op het blad te leggen. Vouw de onderkant van het blad over de vulling, vouw dan de zijkanten in en rol om zodat de bovenkant ook dichtvouwt. Beetje lastig uitleggen maar je snapt wat ik bedoel toch? Leg de pakketjes in een ovenschaal met de naad naar onder.
Verdeel nu de tomatensaus en crème fraîche over de gevulde kool pakketjes en maal er zwarte peper overheen. Zet nu voor 30-35 minuten in de oven. Serveer met nog wat extra crème fraîche en smullen maar!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
Ook lekker vega:
Gevulde zoete aardappel ui te oven met ei en dille
Gevulde pompoen met boerenkool
Kikkererwten-linzen schotel
No Comments