Brrrr wat is het koud. Gelukkig had ik samen met een vriendin een dagje sauna op de planning staan. En laat een ideale saunagang een perfecte manier zijn warm te worden. Nog een gunstig voordeel van de sauna: je kan er heerlijk ontgiften.
Waarom je (af en toe) wilt ontgiften.
Ons lichaam wordt eigenlijk continu belaagd door gif. Denk maar aan de giftige stoffen die we binnen krijgen via uitlaatgassen, zonnestraling, medicijnen, cosmetica, bestrijdingsmiddelen op voeding enzovoort. Gelukkig zit ons magnifieke lichaam zo in elkaar dat deze giftige stoffen via uitscheidingsorganen en ontgiftingspaden (oa via de lever, nieren, huid, longen en darmen) vernietigd of verwijderd worden.
Helaas heeft het lichaam moeite met het verwerken van de bizarre hoeveelheid gifstoffen die wij tegenwoordig binnen krijgen. Wanneer je lichaam niet in staat is alle gifstoffen te verwijderen worden ze opgeslagen in je weefsel, cellen en darmen. Deze ophoping van gifstoffen kan leiden tot verschillende klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, stress, overgewicht en allergieën. Maar ook ziektes als astma, dementie, kanker en MS worden in verband gebracht met gifstoffen.
Daarom kan het kan geen kwaad om je lijf een handje te helpen om opgebouwde gifstoffen kwijt te raken. Natuurlijk is een gezond voedings- en beweegpatroon stap één als je je lichaam een handje wilt helpen. Maar één van mijn favoriete ‘detox bezigheden’ is toch wel een dagje sauna.
Foto credit: Sauna Elysium in Bleiswijk
Detox in de sauna.
Een bezoek aan de sauna is een zeer effectieve manier om je lichaam te zuiveren en je hoofd te ontspannen. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat de huid poriën zich openen en dat we gaan zweten. Zweten is een overlevingsreactie van het lichaam om af te koelen, het zweet verdampt en zo koelt het lichaam af. Maar zweten is ook een krachtig wapen om achtergebleven melkzuur, giftige chemicaliën en metalen uit te scheiden.
Tijdens de saunagang is je bloeddruk in beweging. Door de warmte daalt je bloeddruk. Dit komt doordat de bloedvaten wijder worden, daardoor heeft het bloed minder weerstand en een groter stroomgebied. Bij afkoelen gebeurt het tegenovergestelde en zal je bloeddruk stijgen. Je kan de sauna zien als een training van de vaatspieren en het zorgt voor een verbetering van de doorbloeding. Dat is ook erg fijn voor de huid trouwens. Door de wisselingen van hoge en lage temperaturen bouwt het lichaam een natuurlijke weerstand op. Regelmatige saunabezoekers hebben zijn vaak minder gevoelig voor verkoudheid en griep.
Foto credit: Sauna Elysium in Bleiswijk
Hoe werkt een saunagang?
Er bestaat een soort handleiding om het effect van de sauna zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat wordt ook wel de ‘saunagang’ of ‘sauna ronde’ genoemd.
- Douchen. Een lekkere douche zorgt ervoor dat je schoon en verwarmd aan je saunabad kan beginnen.
- Afdrogen. Na het douchen droog je je zo goed mogelijk af. Een droge huid transpireert namelijk beter.
- Warm voetbad. Zo wordt je lichaam voorbereid op de sauna.
- Sauna sessie. In de sauna kan je plaatsnemen op verschillende hoogtes. Hoe hoger je gaat liggen of zitten hoe warmer je het krijgt. De minimale saunaduur is 7 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat de zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Je blijft maximaal 15 minuten in de sauna en de laatste 2 minuten kan je alvast gaan zitten op de onderste plank om je lichaam rustig te laten wennen aan een andere houding en warmte.
- Afkoelen. Het fijnste en beste is om eerst af te koelen in de buitenlucht. Dit omdat het lichaam zuurstof nodig heeft en de koude buitenlucht de longen afkoelt. Adem een paar keer goed in en uit. Daarna kan je je afkoelen door een koude douche te nemen. Begin eerst bij je voeten en handen en werk zo langzaam af naar je hart en je hoofd. Door je hart en hoofd het laatst af te koelen voorkom je hoofdpijn aan het eind van de dag. Als al je zweet is afgespoeld kan je (als je wilt) een duik nemen in het dompelbad.
- Warm voetbad. Als je goed bent afgekoeld neem je een warm voetbad. De warmte trekt vanuit je voeten door het lijf omhoog. Zo’n fijn moment! Als je het weer warm krijgt en begint te zweten is het aan te raden nr. 5 te herhalen.
- Rust. Voordat je aan een nieuwe saunaronde begint kan je het beste een kwartiertje rusten zodat je lijf weer even bij kan komen. Ook kan je nu wat drinken.
Tips voor in de sauna:
Tip 1: Zorg ervoor dat je maag niet helemaal leeg is maar ook zeker niet te vol. Eet dus wel iets maar geen grote maaltijd. Ik neem vaak wat fruit mee en zelfgemaakte vezelrijke koekjes of cake.
Tip 2: Ga nog even plassen voordat je begint aan je sauna ronde 😉
Tip 3: Drink weinig tijdens de saunagang, zo wordt de ontgifting niet verstoord. Ik neem een flesje water mee en neem af en toe een slokje als ik een saunagang heb afgerond.
Tip 4: Drink na de sauna genoeg water én vers groente- of vruchtensap. Zo vul je je vocht- en mineralenverlies weer aan.
Tip 5: Neem deel aan een opgieting! Dit moet je een keer proberen. Ik heb verschillende opgietingen gedaan en het is zo’n heerlijk gevoel! Voor de eerste keer kan ik je aanraden om te beginnen op de onderste bank.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
Bronnen: saunagids, supersauna
No Comments