Blog

10 x tips voor duurzaam koken

10 x tips voor duurzaam koken | It's a food life

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bedrijven kunnen er niet meer omheen en propageren elke duurzame verandering die ze doorvoeren. Ook als foodblogger probeer ik mijn steentje bij te dragen. Tijd om eens wat duurzame kooktips met jullie te delen.

Duurzaam eten

10 tips voor duurzaam koken:

 1. Voeding

  Eet zoveel mogelijk verse groente en fruit. Eet zo min mogelijk vlees en eet vis, zuivel en eieren met mate.

 2. Juiste ingrediënten

  Kies voor seizoensproducten, waar mogelijk biologisch, lokaal en zonder verpakkingen. Er zijn tegenwoordig super veel mooie lokale initiatieven zoals Boerschappen en Rechtstreex.

 3. Hoeveelheden

  Koop en kook nooit meer dan je nodig hebt. Of bewaar de restjes in een goed afgesloten verpakking en eet het de volgende dag als lunch. Het maken van weekmenu’s en boodschappenlijstjes is hierbij handig!

 4. Let op waar je koopt

  Koop bij voorkeur lokale producten met een korte verkoopketen. Koop bijvoorbeeld direct bij de producent of op de wekelijkse markt.

 5. Ruik, proef en kijk verder dan de houdbaarheidsdatum

  Wist je dat ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) de datum aangeeft tot wanneer de producent of verkoper van het levensmiddel de deugdelijkheid en kwaliteit van het product garandeert? Heel vaak kan je de producten nog prima eten na deze datum. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta maar ook kaas of brood.

 6. Minder verspilling

  Leer jezelf aan om producten voor 100% te gebruiken. Zo verspil je minder voedsel én bespaar je geld. Van stelen, stronken, maar ook botten die je normaal weggooit kan je bijvoorbeeld nog heel goed bouillon trekken.

 7. Afval scheiden

  Dit is ook iets wat je jezelf aan kan leren. Zorg ervoor dat je plastic bij het plastic afval gooit en gft in de groencontainer. Kleine moeite.

 8. Energieverbruik

  Zet de vaatwasser alleen aan als die helemaal vol zit. Kook met de deksel op de pan, dit scheelt al gauw 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Ook koken op inductie is milieuvriendelijker dan op gas.

 9. Water

  Bespaar water door een snelkookpan te gebruiken. Hergebruik spoelwater van je groenten om de plantjes water te geven. Gebruik het kookwater van pasta en rijst als bindmiddel voor soep omdat het zetmeel bevat. Kookvocht van groenten zijn perfect voor bouillon. Je hebt trouwens niet veel water nodig als je kookt, stomen is al prima, zo blijven er ook meer vitamines behouden.

 10. Kook op laag gas

  Het duurt wel langer voordat je eten gaar is maar door op laag gas te koken kan je tot wel 80% minder energie gebruiken.

Enkele tips komen uit het boek: Ecologisch Koken van Lisa Casali. Wat ook gelijk weer een goede tip is want dit boek staat vol ecologische keukentips en recepten. Je koopt het boek hier:

Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply