Blog

10 x tips voor duurzaam koken

10 x tips voor duurzaam koken | It's a food life

Een dag waarop we stil staan bij de staat van onze prachtige aarde: Earth Day. Dat lijkt me een perfecte dag om eens wat duurzame kooktips met jullie te delen.

22 april: Earth Day 2019

Earth Day 2019 heeft als thema ‘Protect Our Species’. Ze schrijven op de website dat mensen de balans van de natuur onherroepelijk verstoord hebben, met als gevolg de grootste mate van met uitsterven bedreigde diersoorten sinds de dinosauriërs 60 miljoen jaar geleden.

Maar in tegenstelling tot het lot van de dinosauriërs, is het snel uitsterven van soorten in onze wereld vandaag het resultaat van menselijke activiteit. Maar het is nog niet te laat. Uitsterven kan vertraagd worden en soms zelfs worden teruggedraaid! Daar kunnen we met ons allen aan bijdragen.

Duurzaam eten

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bedrijven kunnen er niet meer omheen en propageren elke duurzame verandering die ze doorvoeren. Ook als foodblogger probeer ik mijn steentje bij te dragen. Zo zorg ik dat er veel vegetarische/vegan recepten online komen. En benadruk ik vaak hoe belangrijk het is om uit het seizoen te eten en biologische dierlijke producten te gebruiken.

10 tips voor duurzaam koken:

  1. Voeding

    Eet zoveel mogelijk verse groente en fruit. Eet zo min mogelijk vlees en eet vis, zuivel en eieren met mate.

  2. Juiste ingrediënten

    Kies voor seizoensproducten, waar mogelijk biologisch, lokaal en zonder verpakkingen. Er zijn tegenwoordig super veel mooie lokale initiatieven zoals Boerschappen en Rechtstreex.

  3. Hoeveelheden

    Koop en kook nooit meer dan je nodig hebt. Of bewaar de restjes in een goed afgesloten verpakking en eet het de volgende dag als lunch. Het maken van weekmenu’s en boodschappenlijstjes is hierbij handig!

  4. Let op waar je koopt

    Koop bij voorkeur lokale producten met een korte verkoopketen. Koop bijvoorbeeld direct bij de producent of op de wekelijkse markt.

  5. Ruik, proef en kijk verder dan de houdbaarheidsdatum

    Wist je dat ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) de datum aangeeft tot wanneer de producent of verkoper van het levensmiddel de deugdelijkheid en kwaliteit van het product garandeert? Heel vaak kan je de producten nog prima eten na deze datum. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta maar ook kaas of brood.

  6. Minder verspilling

    Leer jezelf aan om producten voor 100% te gebruiken. Zo verspil je minder voedsel én bespaar je geld. Van stelen, stronken, maar ook botten die je normaal weggooit kan je bijvoorbeeld nog heel goed bouillon trekken.

  7. Afval scheiden

    Dit is ook iets wat je jezelf aan kan leren. Zorg ervoor dat je plastic bij het plastic afval gooit en gft in de groencontainer. Kleine moeite.

  8. Energieverbruik

    Zet de vaatwasser alleen aan als die helemaal vol zit. Kook met de deksel op de pan, dit scheelt al gauw 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Ook koken op inductie is milieuvriendelijker dan op gas.

  9. Water

    Bespaar water door een snelkookpan te gebruiken. Hergebruik spoelwater van je groenten om de plantjes water te geven. Gebruik het kookwater van pasta en rijst als bindmiddel voor soep omdat het zetmeel bevat. Kookvocht van groenten zijn perfect voor bouillon. Je hebt trouwens niet veel water nodig als je kookt, stomen is al prima, zo blijven er ook meer vitamines behouden.

  10. Kook op laag gas

    Het duurt wel langer voordat je eten gaar is maar door op laag gas te koken kan je tot wel 80% minder energie gebruiken.

Enkele tips komen uit het boek: Ecologisch Koken van Lisa Casali. Wat ook gelijk weer een goede tip is want dit boek staat vol ecologische keukentips en recepten. Je koopt het boek hier:

Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply