Gastblog door Maartje – In mijn blog van vorige maand schreef ik over het opstellen van doelen en je richting bepalen. Vandaag gaan we verder in op hoe je je doelen het best kunt behalen, het liefst natuurlijk op een zo productief mogelijke manier.
Bij het behalen van je doelen is een stukje planning van belang. Hoe ga je toewerken naar de zaken die je wilt bereiken en hoe ga je dit inpassen in je dagelijks leven. Hier kom ik later in deze blog op terug. Er is namelijk iets wat, denk ik, nog belangrijker is; geloof en vertrouwen in jezelf. Als het je lukt positief naar jezelf te kijken en het geloof te hebben dat je je doelen ook echt kunt behalen, ben je al een stap dichterbij het resultaat.
Tips voor het behalen van je doelen:
-
Ieder begin is moeilijk, training en kennis is nodig
Is het jouw doel om gezonder te leven maar heb je geen idee hoe dit moet? Zoek hulp! Het is niet mogelijk om van alle zaken in de wereld ontzettend veel verstand te hebben. Door instructies van een persoon met verstand van zaken kun je zelf weer een stap dichtbij je resultaat komen. Laat je bijvoorbeeld voorlichten door een diëtiste of ga met die vriendin die zo goed kan koken eens een middag de keuken in. Door meer kennis te genereren kan een ingewikkelde, bijna onmogelijke taak ineens wel haalbaar worden.
-
Je voorbeeld, een rolmodel
Hoewel er veel te doen is rondom de beelden die worden neergezet op social media, is er in mijn ogen niets mis met deze platformen. Het is wellicht niet slim iemands leven volledig met dat je van jezelf te vergelijken, maar probeer ook eens verder te kijken dan alleen de beelden die je voorbij ziet komen. Vaak beschikken deze personen wel over vaardigheden waar we wat vanop zouden kunnen steken. Uit verschillende berichten zijn allerlei tips te halen. Wat voor oefeningen doet iemand in de sportschool, wat zijn makkelijke ontbijt recepten, wat zijn goede manieren om gezond uit eten te gaan. Allemaal dingen waar we wat van op kunnen steken.
Maar misschien heb jij wel een offline voorbeeld. De buurvrouw die je iedere ochtend om 07:00 uur de deur uit ziet gaan om te gaan sporten terwijl jij nog een extra keer snoozed. Of die collega die dagelijks met haar zelf gemaakte lunch van thuis aankomt terwijl jij net je saucijzenbroodje in de kantine hebt gehaald. Vraag om tips bij deze mensen of observeer ze. Je hoeft jezelf niet te vergelijken met anderen, iedereen is anders en het is helemaal niet nodig hierdoor negatieve gedachten op jezelf te projecteren. Kijk met door een positieve bril naar deze inspirerende personen en kijk het kunstje af.
-
Kies een coach
Ook hier geldt weer, er is niets mis met een beetje hulp van buiten af. Vertel mensen om je heen over je plannen, op deze manier kunnen zij je helpen. Wanneer zij inzien waarom dit belangrijk voor je is en achter je staan, kunnen ze je op een positieve manier stimuleren. Kies bijvoorbeeld één iemand in je directe omgeving die je aanwijst als coach. Dit is de persoon die jou mag aanspreken op gedrag dat niet helpt bij het behalen van je doel. Eventueel kun je hier ook een professional voor inschakelen.
-
De planning en je agenda
De informatie is nu verzameld. Je weet wat je wilt gaan doen en hoe je dit wilt gaan doen. Maar het moeilijkste is toch dit binnen je schema in te plannen. Op welke momenten lukt het je om te gaan sporten naast je fulltime baan, hoe ga je tijd vrijmaken om gezonden maaltijden te koken en hoe zorg je ervoor dat je hier niet na 2 weken weer mee stopt.
Ik wil in deze blog twee verschillende manieren uitleggen die je kunt gebruiken om je doelen te bereiken. De eerste is aan de hand van het boek ‘getting things done’. In dit boek worden tips gegeven met betrekking tot je productiviteit.
Getting things done
Naast het lijstje met doelen die je wilt behalen, start je met het maken van een ‘to do’ lijstje. Hierop schrijf je dingen die op korte termijn moeten gebeuren om je doelen te behalen. Beide lijstjes stop je bijvoorbeeld in je agenda. In je agenda schrijf je vervolgens alleen die afspraken die aan een bepaalde tijd gebonden zijn, denk aan je werkuren of afspraken. Alle tijd die over is ga je gebruiken om je ‘to do’ lijstje mee af te werken. Hiermee begin je met de taken die het meest belangrijk zijn en je het dichts naar je doel zullen helpen.
Probeer in te schatten hoelang een taak zal duren, schrijf dit er eventueel bij. Uiteindelijk zijn er dus drie verschillende lijstjes die jou gaan helpen: Je lijstje met grote uiteindelijke doelen, je ‘to do’ lijstje voor de dag of de week en je agenda met vaste afspraken. Volgens deze methode schrijf je je ‘to do’ lijstje dus niet uit tussen de taken in je agenda maar hou je de verschillende lijstjes naast elkaar. Dit kan zowel op papier zijn als digitaal.
Het Eisenhower Model
Meneer Eisenhower was voormalig president van de Verenigde Staten een staat bekend als één van de meest productieve personen op deze wereld. Verschillende onderzoeken zijn gedaan naar zijn methode van werken en hieruit is het Eisenhower model ontstaan. Het model geeft goede handvatten op het gebied van time management. Het is bedoeld als simpele manier om je levensdoelen en je (dagelijkse) planning te volbrengen. Daarbij draait het om prioriteiten stellen. Door productief aan je taken te werken die jou bij je doel gaan helpen, verspil je geen tijd en houdt je alles lekker overzichtelijk.
“Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk”
– Dwight Eisenhower
Volgens deze methode is je takenlijst in te delen in vier verschillende categorieën.
© missing-link.nl – het Eisenhower Model
-
Belangrijk en urgent
Dit zijn de taken die snel afgerond moeten worden om te voorkomen dat er grotere problemen zullen ontstaan. Dit zijn vaak ookwel de ‘Most Important Tasks’. Dingen die je op een dag sowieso gedaan wilt hebben en die dus voorrang hebben op andere taken. Let erop dat je hier nooit te veel taken per dag in hoort te hebben. Als hier meer taken in staan dan realistisch is, is de kans groot dat je hierdoor stress van zult ondervinden. Onderzoek heeft aangetoond dat je dag maar voor 5% uit deze taken zou moeten bestaan.
-
Belangrijk, maar niet urgent
Overige taken die belangrijk zijn om uitgevoerd te worden. Op het eerste gezicht lijken deze taken misschien ook dringend. Maar stel jezelf de vraag of er iets gebeurd wanneer je deze nog een dagje uit zou stellen. Is dit niet direct een ramp? Dan is de urgentie minder hoog en kun je dus beter eerst met de wel urgente taken beginnen. 95% van je dagtaken zouden in deze categorie moeten vallen om lekker productief te werken zonder dat het je stress oplevert.
-
Urgent, maar niet belangrijk
Dit zijn taken die je het beste uit handen kunt geven. Ben je lekker met je werk bezig, sta je net in de sportschool en krijg je telefoon over een bepaalde situatie. Een situatie die moet worden opgelost maar die jou niet bij je doel zal brengen. Bedenk of andere mensen dit ook voor je zouden kunnen oplossen en delegeer dit dan. Zo maak je de dringende taak voor jou een stuk minder belangrijk en kun je je weer richten op je eigen taak.
-
Noch urgent, noch belangrijk
Dit zijn taken die je, zeker een drukke periode, gewoon van je ‘to do’ lijstje moet schrappen. Ze zijn niet belangrijk, ze gaan je niet helpen je doel te bereiken en verdienen dus ook geen prioriteit.
Vragen die je jezelf zou kunnen stellen om bepaalde taken in een categorie te plaatsen:
“waar werk ik naartoe?”. Deze vraag kun je stellen om de categorie ‘urgent’ te definiëren. Als het je doel is om over twee maanden aan een hardloopwedstrijd deel te nemen zijn trainingen hiervoor dus urgent te noemen.
“wat zijn mijn normen en waarden?”. Dit kan een lastige zijn, maar wel zinvol om te categorie belangrijk te bepalen. Die hardloopwedstrijd is wellicht je doel, maar wellicht is dit alleen maar omdat je dit ‘gewoon’ een keertje wilt proberen. Misschien hecht je wel veel meer waarde aan de tijd die je met je kinderen kan spenderen waardoor je de training toch overslaat.
“draagt deze taak iets bij aan beide?”. Helpt je taak niet bij het werken richting je doel of het leven volgens je normen en waarde, zet hem dan in categorie 4 en schrap de taak. Dat afspraakje met die vriendin van 10 jaar geleden waar je eigenlijk helemaal niets voor voelt, die doelloze uren rondhangen op facebook, schrap ze.
Ik hoop dat je wat aan deze verschillende tips hebt gehad. Probeer je tijd zo productief mogelijk te verdelen om geen tijd te verspillen richting het halen van je doelen. Wees daarnaast overtuigd van je eigen kunnen en je gaat er wel komen!
Je kan Maartje volgen op Instagram @demenukaartvanmaart
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
No Comments