advertorial

Uit welke Franse streek komt jouw favoriete wijn?

wijnbeurs itsafoodlife

Voor veel wijnliefhebbers is Frankrijk het ideale land. Het is dan ook het land dat waarschijnlijk de grootste invloed op de wijnwereld heeft. Zo hebben veel landen hun wijnen gebaseerd op wijnen uit ‘la douce France’. Frankrijk kent meer dan tien grote wijnstreken waar ik er een aantal van uitlicht.

Bordeaux

Het meest bekend en wereldberoemd is Bordeaux. Grofweg verdelen we Bordeaux in de Linker- en de Rechteroever. Op de Linkeroever van de Gironde vinden we de appellations als Pauillac, Médoc, Saint-Julien, Margaux en Saint-Estèphe die gedomineerd worden door de druif Cabernet Sauvignon. Op de Rechteroever liggen Pomerol en Saint-Émilion waar de druif Merlot de hoofdrol speelt. De Wijnen van de Linkeroever zijn vaak wat stroever en krachtiger dan wijnen van de Rechteroever.

Bourgogne

In Bourgogne wijn spelen ook twee druiven de hoofdrol. Voor witte wijn is dat Chardonnay en voor rode wijn is dat Pinot Noir. Maar er zitten grote verschillen in de wijnstijlen in dit gebied. Zo zijn er volle Chardonnays met veel houtrijping en het bekende ‘boterige vetje’. Maar er zijn strakke, frisse Chardonnay wijnen te vinden. Neem bijvoorbeeld wijn uit Chablis.

Rhône

Een stevige wijn met mooie, volle, kruidige aroma’s. Dat is wat een Rhône wijn typeert. Belangrijkste druivenrassen in de Rhône zijn Grenache, Syrah en Mourvèdre, de bekende GSM-blend. In het noordelijke gedeelte van de Rhône gebruikt men vrijwel alleen Syrah en zijn de wijnen stevig met veel tannine. In de zuidelijke Rhône worden de druivenrassen meer met elkaar geblend.

Loirevallei

De Loire is een langgerekt wijngebied, gelegen aan de langste rivier van Frankrijk: de Loire. Het is een relatief koel gebied waar witte druivenrassen als Chenin Blanc, Muscadet en Sauvignon Blanc het belangrijkst zijn. Voor rode wijn zijn dat Cabernet Franc en Cot, de lokale benaming voor Malbec.

Elzas

In de Elzas, in het noordoosten van Frankrijk, worden vooral witte wijnen gemaakt. De rode wijnen zijn in de minderheid en worden gemaakt van Pinot Noir. De witte wijnen zijn geurig en in het geval van de druif Gewurztraminer ook erg geparfumeerd. Andere witte druivenrassen zijn Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc en Sylvaner.

Provence

De Provence kennen we allemaal het best van de strakdroge en lichtgekleurde rosé wijnen. Deze wijnen, vaak van dezelfde druivenrassen als die voor rode Rhône wijnen worden gebruikt (Grenache, Syrah en Mourvèdre). Een wit druivenras waar mooie witte wijnen van worden gemaakt is de minder bekende Rolle.

Lees meer over advertenties in de disclaimer.


Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply