Grijpklare ontbijtjes en gezonde tussendoortjes zijn niet weg te denken uit mijn leven. Een perfecte go to om tijdens drukke dagen gezond te blijven eten en de juiste keuzes te maken. Deze fruitige snackrepen uit het boek van Jamie Oliver zijn heel fijn als tussendoortje maar ook vullend genoeg als ontbijt.
September staat in het teken van mijn detox voor lichaam en geest. Ik ben goed op weg, heb een 3-daagse sapkuur overleefd en voel mijn lichaam langzaam weer in balans komen. Soms heb ik nog wel momenten waarop ik een chipje niet kan laten staan en kies ik toch voor een kopje koffie in plaats van thee. En na mijn bezoek aan We Love Chocolate heb ik ook af en toe een bonbon gegeten. Ach, ik ben ook maar een mens..
Afgelopen weekend heb ik wel echt veel ‘gezondigd’. Ik had een bruiloft en tja.. laten we het erop houden dat het een erg mooi feestje was en dat ik deze dagen weer even flink aan de groene smoothies en fruit ga!
Deze fruitige snackrepen passen wel heel goed in mijn detox en het is een prima tussendoortje voor de gezonde eters onder ons. Ook voor de ongezonde eters trouwens.
Recept voor fruitige snackrepen – ook prima als ontbijt
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten:
100 gram gemengde noten (ik gebruikte walnoten, amandelen en paranoten)
50 gram gemengde zaden en pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, pompoenzaad, sesamzaad)
100 gram gedroogde vruchten (ik gebruikte abrikozen, cranberries en rozijnen)
1 tl gemberpoeder
1/ tl kurkuma
1 sinaasappel
2 rijpe bananen
1 el honing
175 gram havermout
10 gram haverzemelen (te vinden in de natuurwinkel)
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 190ºC.
Pulseer de noten, zaden en gedroogde vruchten fijn in een keukenmachine of hak alles zeer fijn met een mes. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg samen met de kruiden toe aan het notenmengsel.
Pel de sinaasappel en hak samen met de bananen fijn in de keukenmachine (of blender of staafmixer). Kieper dit mengsel in een maatbeker, voeg de honing toe en vul de maatbeker tot 500 ml met water.
Kieper vruchtenmengsel in een pan en breng langzaam aan de kook. Voeg de havermout, -zemelen en het notenmengsel en roer alles goed door elkaar. Blijf 5 minuten roeren en prakken tot er een mooi plakkerig geheel ontstaat.
Bekleed een bakblik (ik heb een bakblik van 30×30 cm gebruikt) met bakpapier en giet het mengsel hierin. Strijk het oppervlak glad en snijd eventueel het bovenste laagje in repen.
Zet de fruitige snackrepen 45 tot 50 minuten in de oven totdat de repen goudbruin zijn. Laat de koek eerst wat afkoelen voordat je het is repen snijd.
Je kan deze gezonde snack 3 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je de smaak te pakken? Probeer ook eens:
Proteïne repen met natuurlijke eiwitten
Gezonde zelfgemaakte mueslirepen
Havermout bosvruchten repen
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
1 Comment
Ohmydish
11 januari 2017 at 01:08Ha Laura, deze fruit- snackrepen lijken me heerlijk als tussendoortje. Heb je suggesties voor ander soort (gedroogd) fruit? Bijvoorbeeld banaan?