Gastblog van Merel – Ik zou wel eens zo’n kerst uit een film willen hebben, waarbij iedereen elkaar gelukzalig cadeaus in glimmende papiertjes overhandigt, terwijl ze in pyjama’s voor de openhaard chocolademelk drinken, wachtend tot het 8-gangen kerstdiner op miraculeuze wijze op de tafel verschijnt. Ik hang meestal de halve kerst afgepeigerd boven het fornuis, hopend dat mijn taart op tijd koel genoeg is om mee te nemen, want ‘we hadden al 30 minuten geleden richting oma moeten vertrekken en ik moet me nog omkleden’.
Mocht je net als ik altijd op zoek zijn naar makkelijke recepten die goed voor meerdere mensen te maken zijn én die er gezellig uit zien op tafel: probeer eens een tajine. Het concept van de tajine is dat alles wordt samengevoegd in één grote pan met puntdeksel. Dankzij het deksel worden al je ingrediënten samen gaar gesudderd en gaat er geen vocht en smaak verloren. Voor een succesvolle tajine heb je drie componenten nodig: vocht (bouillon, water, kokosmelk), smaakmakers (specerijen, (verse) kruiden, kaneelstokjes, citrussap, gedroogd fruit, noten) en je daadwerkelijke voedsel (in principe iedere groente ter wereld). Mik alles bij elkaar, zet het op het vuur en binnen een half uur heb je een maaltijd.
Couscous doet het altijd erg goed als bijgerecht. En broodjes uiteraard. Laatst proefde ik bij Ghislaine één van haar ‘je gelooft NOOIT wat hiervan de ingrediënten zijn’-recepten, namelijk ‘two ingredient naanbroodjes’. En ze had gelijk, ik had nooit geraden dat ze bestonden uit alleen bloem en yoghurt (en, toegegeven, wat zout en kruiden). Ik mocht ze hier publiceren en dat doe ik dan ook graag. Je kunt ze namelijk precies klaarmaken in de tijd dat je tajine op het vuur staat te pruttelen. Voor een kerstige vibe kun je net als ik twee kleuren deeg maken en er figuurtjes van kneden, maar ze doen het naturel ook erg goed.
Je kunt het jezelf makkelijk maken door het deeg van de nanen de dag ervoor alvast voor te bereiden. Leg het goed afgedekt in de koelkast. Een schaal couscous is bij uitstek ideaal om vooraf al te maken. Het is zelfs prima als je het koud serveert.
Alvast een fijne kerst en oud&nieuw iedereen! Wees lief voor elkaar, eet smakelijk en voorzichtig zijn met vuurwerk. Tot 2016!
Vega tajine van groentes, met kerstige pitabroodjes en fruitige couscous
Bereidingstijd ongeveer 90 minuten
Ingrediënten voor 4 grote of 6 niet hele grote eters:
1 bloemkool
1 grote winterpeen
1 grote zoete aardappel
Klein blikje kikkererwten
Klein blikje mais
4 tomaten
1 courgette
(en eventueel andere groentes die je graag op wilt maken)
1 grote gele ui
1 rood pepertje
5 teentjes knoflook
300 ml groentebouillon
Halve sinaasappel
Brokje gember
2 eetlepels komijnpoeder
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel speculaaskruiden
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Peper/zout
Olie om in te bakken
Verse munt
Verse peterselie
Kerstige naanbroodjes
400 zelfrijzend bakmeel (+ extra)
300 ml Griekse yoghurt
Eetlepel harissa
Eetlepel pesto (of andere groene pasta, bijv. peterselie olie)
Wat knoflookolie (= scheut olijfolie, met een teentje knoflook erdoor)
Kruiden naar smaak (komijn, paprika etc.)
Peper/zout
Couscous
275 gram droge couscous
Groentebouillon
1 granaatappel
Halve sinaasappel
30 gram amandelschaafsel
2 eetlepels ras al hanout kruiden
Creme fraiche of yoghurt om erbij te serveren
Overige benodigdheden: een tajine, een grillijzer en een goed humeur.
Hoe maak je het:
Couscous
Bereid de couscous volgens de verpakking (in mijn geval was dit: couscous in een kom, kokend water erbij, vijf minuten wachten). Gebruik de groentebouillon en het sap van een halve sinaasappel in plaats van water. Strooi de ras al hanout kruiden door de couscous en meng het goed.
Rooster ondertussen in een paar minuten in een droge koekenpan de amandelschaafsels lichtbruin.
Snijd de granaatappel open, pulk de pitjes eruit en meng deze door de couscous. Meng ook de amandelschaafseltjes erdoor. Breng het op smaak met peper en zout.
Rode en groene naanbroodjes
Meng de yoghurt en het meel samen in een kom en kneed het tot er een glad deeg ontstaat (het is enigszins plakkerig). Deel het deeg in tweeën. Schep door de ene helft de pesto en door de andere de harissa en kneed beide helften apart van elkaar goed door. Breng het deeg op smaak met peper, zout en eventueel andere kruiden.
Pak je grillijzer erbij en verwarm deze voor.
Strooi wat bloem op je aanrecht. Pak een deegballetje ter grootte van een ei in je handen en probeer hier een plat broodje (van een centimeter dik) van de rollen of drukken. Voeg meer bloem toe om extreme plakkerigheid tegen te gaan.
Je kunt traditionele ronde broodjes maken, maar van mij mag je losgaan met andere (kerstige) figuurtjes.
Leg een aantal broodjes op het grillijzer en bak ze af tot ze mooi bruin zijn. Smeer ze gelijk in met wat knoflookolie en serveer ze warm.
Vega tajine
Snijd al je groentes in vrij grote stukken. Snipper de ui, hak de knoflook, chilipeper en gember in kleine stukjes.
Zet je tajine op het vuur (mediumhoog). Voeg een scheut olijfolie toe. Fruit hierin de ui, knoflook, chilipeper en gember een paar minuutjes en voeg hierna alle niet-verse kruiden toe (komijn, kurkuma, paprikapoeders, koriander, speculaaskruiden). Bak de kruiden nog twee minuten mee.
Gooi nu ook de tomaten, het sap van de halve sinaasappel en je groentebouillon in de pan en laat dit zo’n vijf minuten sudderen.
Hierna kunnen vrijwel alle andere ingrediënten erbij: bloemkool, zoete aardappel, peen, kikkererwten, mais, courgette, de laurierblaadjes, het kaneelstokje en peper en zout. Zet het deksel op de tajine en laat je groentes zo’n 20 minuten mét deksel en hierna nog 5 minuten zónder deksel sudderen (die laatste vijf minuten zorgen ervoor dat een eventueel teveel aan vocht nog kan verdampen).
Proef tussentijds je groentes en voeg eventueel nog meer kruiden toe.
Haal de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit je pan: deze kun je niet eten. Knip je de verse peterselie en munt in stukjes en schep deze door de groentes. Serveer je tajineschotel met de couscous en naanbroodjes.
Ook lekker: kikkererwten-linzen schotel met tahin yoghurt en pita chips
en eenpans Mexicaanse quinoa
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
3 Comments
Ghislaine
24 december 2015 at 20:19Mmmhh! Tip: rol het naandeeg plat tussen twee vellen bakpapier. No plakkerigheid yeah!
Christien
21 november 2016 at 17:31Wat is de maat bij ‘400 zelfrijzend bakmeel’?
Merel
30 november 2016 at 13:07Oops, 400 gram!