Gezonde tussendoortjes/ Recepten/ Vegetarisch

Sinterklaasrecept: voor speculaasbrokken

Recept voor speculaasbrokken | It's a Food Life

Mijn favoriete tijd van het jaar is bijna aangebroken! Nee ik heb het niet over Kerstmis. Dat duurt nog wel even. Thank God. Ik heb het over de man met de baard! De enige echte goedheilig man: Sinterklaas. Die ouwe baardemans komt morgen aan met de boot. Hoewel de pepernoten en chocolade letters al maanden in de supermarkten liggen is nu de tijd rijp om je handje op te houden. Of beter nog.. zelf de keuken in te duiken! Vorige jaar maakte ik dit recept speculaasbrokken voor het eerst. Ik was even vergeten hoe lekker dat was!

Recept voor speculaasbrokken | It's a Food Life

De Sint en ik go way back. Helaas ben ik daarin niet speciaal want elk kind in Nederland is opgegroeid met deze stokoude, paardrijdende en – meest belangrijk – cadeautjes strooiende man. Ik vond de Sinterklaas-tijd altijd ontzettend spannend. Als ik ging slapen moest ik wel drie keer checken of mijn gordijnen volledig afgesloten waren want anders was ik bang dat de pieten naar binnen gluurden. En als ik die man dan weer in het echt zag – tijdens de intocht in de Bilt – wilde ik eigenlijk niet te dichtbij komen maar toch ook wel heel graag een handje geven. De spanning die gepaard ging met het arriveren van de Sint en zijn Pieten. Bizar en heerlijk om zo in een verhaal te geloven. Soms mis ik dat kind zijn wel eens.

Recept voor speculaasbrokken | It's a Food Life

Bij sinterklaas hoort zoetigheid. Pepernoten, chocolade letters, marsepein en speculaas. Oh en mandarijntjes. Hoe irritant was het dat je hoopvol je hand ophield en dat Piet er dan twee mandarijnen in duwde.

Vorig jaar heb ik voor het eerst onderstaand recept voor speculaasbrokken gemaakt. Volgens mij heb ik het toen drie keer in één week gemaakt en daarna niet meer. Het was namelijk verslavend. En dat meen ik echt bloedserieus. Ik heb de speculaasbrokken eergisteren gemaakt en met heel veel moeite ligt er nu nog één stukje in de kast. Dat geeft niks, soms moet je als mens snoepen. En ik snoep liever van iets dat ik zelf heb gemaakt, zodat ik weet wat ik eet.

Recept voor speculaasbrokken | It's a Food Life

Weet wat je eet.

De ingrediënten in speculaasbrokken uit de supermarkt: tar­we­bloem, sui­ker, plant­aar­di­ge olie en vet (palm, raap, zon­ne­bloem), rijs­mid­del (E341, E450, E500, E503), spe­cu­laas­krui­den (ka­neel, noot­mus­kaat, ko­ri­an­der, kruid­na­gel, pi­ment, gem­ber, kar­de­mom, foe­lie), in­vert­sui­ker­stroop, zout, zet­meel (tar­we, aard­ap­pel), aro­ma, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), emul­ga­tor (E471), si­naas­ap­pel­schil, dex­tro­se, kleur­stof (ca­ro­teen).

De ingrediënten in zelfgemaakte speculaasbrokken: speltbloem, roomboter, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom, sinaasappelschillen), kaneel, wijnsteenbakpoeder, ei.

Recept voor Speculaasbrokken

Ingrediënten:
150 gram speltbloem
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zeezout
2 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
70 gram kokosbloesemsuiker
100 gram roomboter
1 biologisch ei
eventueel witte amandelen of amandelschaafsel

Zo maak je het:
Verwarm de oven op 150 °C.

Zeef de bloem en voeg wijnsteenbakpoeder, zout, speculaaskruiden, kaneel en kokosbloesemsuiker toe. Meng goed door elkaar. Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed tot een deeg. Pak het deeg nu in plasticfolie en leg voor minstens 1 uur in de koelkast.

Rol het deeg uit op een bakplaats bekleed met bakpapier. Je kan er vormpjes uit steken maar je kan het ook als één grote plak bakken en dan later in stukken breken. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Nu kan je eventueel wat amandelen of amandelschaafsel over strooien.

Zet de bakplaat in de oven en bak voor 25-30 gaar en bruin. Laat de speculaas even afkoelen en hard worden voor je het in stukken breekt.

 Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply