Het Paasweekend is echt voorbij gevlogen, vind je niet? Bij mij komt dat zeker weten omdat ik behoorlijk vol zat. En dan heb ik het niet alleen over vol van eten. Studie op Zaterdag, Culy Food Festival op Zondag en een brunch op Maandag. Oh en voor dat laatste heb ik heerlijke blueberry cheesecake van cashews gemaakt!
Oké let’s focus.. lees onderstaand recept van de blueberry cashew cheesecake en plan een moment om de keuken in te duiken. Dit moet je namelijk geprobeerd hebben!
Het heeft wel een beetje voorbereiding nodig omdat de cashew noten minimaal 2 uur moeten weken in water. En daarna moet de cheesecake ook nog 2 uur opstijven in de koelkast. Maar de handelingen zijn super easy! Oh en als je geen roomboter maar kokosolie gebruikt is het ook nog vegan. Jeuj!
Recept voor vegan blueberry cheesecake van cashews
Voorbereiding: Laat de cashew noten minstens 2 uur weken in een laagje water in de koelkast.
Bereidingstijd: 30 min + 2 uur opstijven in de koelkast
Ingrediënten:
Voor de bodem:
125 gram dadels
75 gram havermeel*
50 gram paranoten, fijngehakt**
125 gram gesmolten roomboter of voor vegan optie kokosolie (ontgeurd)
1 tl bakpoeder
snuf zout
Voor de vulling:
150 gram blauwe bessen + 20 gram extra
150 gram cashewnoten, minstens 2 uur geweekt in water
170 gram gesmolten kokosolie, ontgeurd
80 ml agave siroop
*Ik heb een vierkante bakvorm gebruikt van 20x20cm en haalde hier 20 plakken uit.
Zo maak je het:
- Verwarm de over op 175˚C. We beginnen met de bodem. Hak de dadels fijn met een keukenmachine. Als de dadels fijn zijn voeg je de overige ingrediënten toe en pulseer je tot er een mooie massa ontstaat (zie foto onder). Verdeel dit over de bodem van een bakvorm. Zet dit nu voor 20 minuten in de oven.
- Voor de vulling stop je 150 gram blauwe bessen, cashewnoten, kokosolie en agave siroop in de keukenmachine of blender. Zorg ervoor dat het een mooi egaal geheel wordt. Ik kreeg dit niet voor elkaar met de blender dus ik heb het in gedeeltes ook nog in de maalmolen gedaan.
- Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen. Doe ondertussen de overige 20 gram blauwe bessen in de keukenmachine en pureer fijn. Verdeel nu de vulling over de bodem en zet dit voor minstens 2 uur in de koelkast. Als het is opgestijfd kan je het blauwe bessen sap over de blueberry cashew cheesecake smeren. Snijd in vierkantjes en serveer.
*Havermeel is bij de meeste supermarkten of natuurwinkels te koop. Je kan ook gewoon havermout tot meel malen.
** Je kan ook kiezen voor amandelen of hazelnoten.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Er staan nog meer lekkere zoete recepten op It’s a Food Life:
Zelfgemaakte chocolade granola
Vegan mini appelgebakjes met amandel custard
Stoofpeertjes met havermout crumble en chocola
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
De inspiratie voor dit recept kwam van Choosing Raw en De Gezonde Mama.
11 Comments
Ingrid M
8 april 2015 at 08:58Ohh, dat ziet er lekker uit! Zou ik de cashewnoten kunnen vervangen door amandel? Bedankt voor het delen van dit recept. Groetjes
Laura
8 april 2015 at 09:39Hoi Ingrid,
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of je de cashewnoten volledig kan vervangen voor amandelen. De cashewnoten zorgen namelijk voor de romige structuur en ik denk dat je met enkel amandelen niet het juiste resultaat krijgt. Ik heb het web nog even afgespeurd voor je maar ik kan ook geen recepten vinden waar ze alleen amandelen hebben gebruikt. Wel een combinatie van amandelen en cashewnoten.. Je kan het altijd proberen natuurlijk! Als je amandelen gebruikt let er dan wel op dat dit witten amandelen zijn (dus zonder velletje).
groetjes laura
Kimberley
8 april 2015 at 18:52Dit ziet er echt waanzinnig lekker uit! Dit moet ik maken!
S.tel
21 april 2015 at 19:08En is havenmeester te vervangen door amandelmeel?
Laura
21 april 2015 at 19:14Hi!
ja hoor je kan de havermeel vervangen voor amandelmeel 🙂
Groetjes Laura
mirjam
23 april 2015 at 18:57wat is agave siroop?
Laura
23 april 2015 at 20:35Hallo Mirjam,
Ik gebruik agave siroop soms als zoetmiddel ipv suiker. Het lijkt een beetje op honing, is zoeter als suiker maar heeft een lagere glykemische index (=hoe hoger de GI hoe sneller suikers in het bloed worden opgenomen). Het is wel meer bewerkt als honing of kokosbloesemsuiker. Dus ik raad het niet aan om dit dagelijks te gebruiken. Maar als zoetmiddel in een cake of iets degelijks kan prima.
Je kan het tegenwoordig in bijna elke supermarkt krijgen. Hoe lichter de kleur, hoe meer bewerkt de agave siroop is.
groetjes, laura
Dirjanne
2 mei 2015 at 21:01Wat een heerlijk uitziend recept! Zojuist gemaakt voor de verjaardag die we morgen vieren. Ook mijn versie ziet er lekker uit, alleen… hij is heel hard. Hoort dat? Zo nee, is het dan juist wel of niet handig hem in de koelkast te bewaren tot morgen.
Laura
2 mei 2015 at 21:49Hoi dirjanne,
Nee de Cheesecake hoort niet hard te zijn. Ik weet niet hoe de smaak Is? Ik durf niet te zeggen of het helpt om m buiten de koelkast te bewaren. Het kan geen kwaad denk ik hoor voor een nachtje.
Groetjes
Dirjanne
2 mei 2015 at 21:58Dank voor je snelle reactie! Ik heb hem toch maar even geproefd voordat ik hem onze gasten voorschotel. Hij is goed met een vorkje te eten én hij smaakt. Volgende keer misschien iets minder kokosolie, heel af en toe lijkt die wat te overheersen. Dat zal de mate van opstijven wellicht ook ten goede komen. Maar voor nu kan ‘ie prima zo gegeten worden, gelukkig maar 😉
Laura
2 mei 2015 at 22:06Oh fijn dat de smaak goed is! De kokosolie zorgt inderdaad voor het opstijven dus het kan heel goed dat iets minder kokosolie beter resultaat geeft 🙂
ik hoop dat het bij je visite in de smaak valt!