Zoals jullie woensdag hebben kunnen lezen ben ik van het weekend naar het Better-Event van Amber Albarda geweest. Amber heeft al verschillende boeken over voeding en gezondheid geschreven, waaronder een aantal kookboeken. Eén van mijn favoriete recepten van haar is de ‘decadente tomatensaus’ of zoals ik ‘m noem: de allerlekkerste zelfgemaakte tomatensaus die je ooit zal proeven!
Een aantal jaar geleden – toen mijn interesse in voeding en gezondheid echt vorm begon te krijgen kwam ik voor het eerst in aanraking met Amber Albarda. Naja, niet echt met Amber zelf maar met haar boeken. Van een verjaardags-bon kocht ik ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ en toen ik dat boek las stond ik versteld over hoe weinig ik eigenlijk wist over wat voeding met je lijf doet. Mijn interesse was gewekt en ik verslond alles wat los en vast zat over voeding en gezondheid. Nu, een paar jaar later, heb ik twee studies afgerond (gewichtsconsulente en voedingsdeskundige) en ben ik voedingscoach bij Infraligne.
Niet lang nadat ik dat boek had aangeschaft kocht ik ook het ‘eet jezelf mooi, slank en gelukkig kookboek’. En daarin lieve mensen, staat een heel belangrijk recept. Een recept wat ik hier vandaag met jullie zal delen. Een recept van een saus die je hopelijk vaak gaat maken en die je altijd op voorraad hebt in je vriezer. Het recept voor de aller-aller-allerlekkerste tomatensaus. Te gebruiken op pizza’s, voor pasta’s, lasagne, soep… whatever jij wilt.
Ga trouwens vooral naar de markt om tomaten in te slaan. Lekker goedkoop en het geeft niet als de tomaten al wat rijper zijn, dat komt de saus juist ten goede.
Ik geef toe, het is even wat werk om deze saus te maken. Maar dan heb je ook echt wat. Echt!
Beloofd.
Hieronder trouwens een foto van hoe je tomaten ontveld. Je kerft eerst een kruisje aan de onderkant (tomaat 1). Dan leg je de tomaten 10 sec in kokend water en dompelt ze daarna in ijskoud water. Dan is het velletje er gemakkelijk af te halen!
Recept voor de allerlekkerste zelfgemaakte tomatensaus
Bereidingstijd: 1 uur voorbereiding – 4 uur kooktijd
Ingrediënten:
5 kilo rijpe trostomaten
500 gram kerstomaatjes
3 el olijfolie
2 middelgrote gele uien, fijngesneden
2 rode uien, fijngesneden
6 teentjes knoflook, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
50 gram zongedroogde tomaatjes
zeezout
2 el Italiaanse kruiden
Zo maak je het:
Zo ontvel je tomaten:
Breng een pan met water aan de kook. Kerf in de onderkant van de tomaten een kruisje. Leg de tomaten een seconden of 10 in het kokende water. Haal de tomaten uit het water en dompel ze onder in ijskoud water. Nu komen de velletjes makkelijk los van de tomaten!
Snijd de grote trostomaten in vieren en verwijder de zaadjes.
Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uien met het zout en Italiaanse kruiden tot de uien glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten. Voeg alle tomaten toe, schep een paar keer om en breng het geheel aan de kook. Laat de saus nu een uur of vier zachtjes pruttelen.
Haal de tomatensaus van het vuur en pureer glad met een staafmixer of in de blender. Laat de saus volledig afkoelen voor je hem in de koelkast zet. Als je de saus luchtdicht verpakt blijft hij een paar weken goed in de koelkast. Maar ik verdeel de saus altijd in diepvries zakjes van 1 en 2 liter en vries ‘m dan in. Zo blijft de saus drie maanden goed.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
Gebruik deze tomatensaus voor Bolognese saus met spaghetti!
5 Comments
maaike
23 juli 2016 at 11:08Of.. je koopt een dure ‘ hochleistungsmixer’ zoals de vitamix, en laat het hele langdurige proces met tomaten ontvellen achterwege. Een gladde saus zonder dat je merkt dat de tomaten niet ontveld zijn! 🙂
Laura
24 juli 2016 at 10:09Hoi Maaike
Ja dat is natuurlijk ook een optie haha! Staat zeker nog op mijn ‘dat wil ik heel graag hebben’ lijstje ? zal een hoop tijd schelen!
Henriette
16 mei 2018 at 11:22Deze saus ga ik zeker maken, gebruik je deze voor bijvoorbeeld macaroni/spagetti of ook voor lasagne?
Laura
16 mei 2018 at 13:10Hoi Henriette, ik gebruik de saus voor van alles! Ook zeker voor lasagne en andere pasta’s. Maar je kan het ook gebruiken als basis voor een lekkere tomatensoep, enkel wat groenten toevoegen en klaar!
Henriette
16 mei 2018 at 13:41Hoi Laura,
Bedankt voor je reactie, wat een mooie recepten heb je hier staan.
ik ben nu al Fan.
en ga er zeker gebruik van maken.
dank je wel voor de tip van de soep!
Groetjes Henriette