Feest! Begin deze week kreeg ik de verlossende email dat ik geslaagd ben voor het examen voedingsdeskundige. Dat betekent dat mijn trio compleet is: gewichtsconsulente (mbo), voedingsdeskundige (hbo) en visie coachtraining. Dat moet gevierd worden. Met lekkere smeuïge brownies. Brownie met peer, walnoten en pecannoten, gezoet met dadels en kokosbloesemsuiker. Misschien wel de lekkerste brownie die ik ooit gemaakt heb.
Ik heb zojuist het diploma in de post ontvangen en toen gebeurde er iets geks. Ik voelde mij zo ontiegelijk trots op mezelf! Ik weet niet of je dat gevoel kent maar ik word er niet heel vaak mee vervuld. Opluchting, trots, mijn hart maakte een sprongetje. Als je geen zelfvertrouwen, concentratie- en leervermogen over lijkt te hebben dan is soms doorzettingsvermogen het enige wat je nog hebt. Gelukkig werd het harde werken beloond en nu heb ik deze diploma’s toch maar mooi in the pocket. TJAKKA! Oke, dat ging misschien een beetje te ver.
Aanschouw de lekkerste brownies die ik ooit gemaakt heb. Ja dat durf ik te zeggen. Ze zijn smeuïg, chocolaatig en je wilt ze allemaal achter elkaar in je mond proppen. Maar dat moet je niet doen, want zoals ik altijd zeg: snoep met mate. Daarom heb ik deze heerlijke peren brownie ook in 16 stukken gesneden, je kan natuurlijk grotere stukjes snijden maar zo’n klein stukje is eigenlijk wel genoeg. Want, hoewel ik de ingrediënten als gezond beschouw en liever geen calorieën tel, het blijft een energierijk tussendoortje. En geloof me, je wilt wat van deze geraffineerde suikervrije brownie overhouden voor de volgende dag, want dan zijn ze nóg lekkerder. Echt waar.
Recept voor brownie met peer, walnoot en pecannoten
bereidingstijd: 25 minuten + 35 minuten baktijd
Ingrediënten voor 16 stuks
3 rijpe peren
75 gram pure chocola, suikervrij
50 gram walnoten
50 gram pecannoten
10 dadels, ongezoet
100 gram kokosolie (of roomboter)
75 gram volkorenmeel
50 gram kokosbloesemsuiker
50 gram cacao
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
2 tl vanille-extract
3 biologische eieren
3 flinke eetlepels griekse yoghurt
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier of vet goed in.
Hak de pecan- en walnoten door de helft en rooster ze even op laag vuur. Hak de noten dan samen met de chocolade in de keukenmachine (of met een groot mes) in kleine stukjes. Hak ook de dadels fijn en laat de kokosolie smelten*.
Meng het volkorenmeel, de kokosbloesemsuiker, cacao en (wijnsteen)bakpoeder in een grote kom. Klop in een andere kom de eieren luchtig en voeg de dadels, het vanille-extract en gesmolten kokosolie toe.
Voeg nu het natte mengsel bij het meelmengsel en roer ook de yoghurt erdoorheen. Schil de peren en pureer 2 peren in de keukenmachine of blender of prak met een vork fijn. Snij 1 peer in kleine stukje. Voeg nu de gepureerde peren toe aan het brownie mengsel en giet het beslag in de bakvorm. Duw de overgebleven stukjes peer in de brownie.
Plaats het bakblik midden in de oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar.
* tip: ik doe de boter of olie altijd in een hittebestendig schaaltje en zet die in de oven tijdens het voorverwarmen.
Voedingswaarde per brownie
Calorieën: 195
Totaal vetten: 14,3 gram
Verzadigd vet: 7,5 gram
Meervoudig onverzadigd vet: 1,8 gram
Enkelvoudig onverzadigd: 0,6 gram
Koolhydraten: 13 gram
Voedingsvezels: 1,6 gram
Eiwit: 4,2 gram
IJzer: 5,9%
Kalium: 65,8 mg
Volg je It’s a Food Life al?
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
2 Comments
Sarina
7 december 2017 at 19:26Hallo,
Zou de brownies graag eens maken, maar dan vegan, hoe vervang ikdan best de eitjes??
Groetjes
Laura
24 december 2017 at 09:57Hoi Sarina, de eieren kan je vervangen voor een lijnzaad-ei. Dit maak je door een eetlepel gebroken lijnzaad te mensen met 2 eetlepels water. Dit laat je even staan zodat het zaad het water goed kan opnemen. En dan gewoon bij het recept gooien! Eetsmakelijk!