Gastblog door Merel – Gek op taart maar ook een beetje op je gezondheid letten? Probeer dan dit recept voor mango kwarktaart. Het is gemaakt met agar agar in plaats van gelatine, dus helemaal vegetarisch!
Een kopje thee, yoghurt met fruit en nootjes, misschien wat honing erdoorheen, een goed begin van de dag. Ik beschrijf hier natuurlijk mijn favoriete maaltijd: taart. Gezondheidstechnisch schijnt het niet geaccepteerd te zijn om hiermee te ontbijten. Jammer, want een dag zonder taart is een dag niet geleefd. Het is dus overduidelijk tijd om een ontbijttaart te ontwerpen, bestaande uit ingrediënten die wél elke ochtend zonder schaamte naar binnen worden geschoffeld.
De taart die zich hier bij uitstek voor leent is een kwarktaart. Het gezondificeren van de bodem is niet het probleem; Zolang je maar iets kruimeligs met iets plakkerigs mixt, is er een mooie bodem van de kneden. Denk aan gemalen havermoutvlokken met honing en dadels, of fijngehakte nootjes met pindakaas. Ook de kwarklaag van de taart is niet zo spannend. Laat de suiker en slagroom weg en dat wat overblijft is hartstikke acceptabel (kwark). Normaliter wordt gelatine gebruikt om ervoor te zorgen dat de taart niet van je bord druipt. Maar omdat gelatine wordt gewonnen uit o.a. geweekte varkensbotten, is het een bestanddeel dat door vegetariërs over het algemeen wordt vermeden. Wat misschien niet veel mensen weten is dat het te vervangen is door een plantaardige tegenhanger: agar agar.
Agar agar
Dit was de eerste keer dat ik met agar agar experimenteerde. En omdat ik geen idee had hoe en of het zou werken, gebruikte ik voor de zekerheid een heel blok (20 gram) – achteraf gezien niet nodig. Ik eindigde met een vrij jelly-achtige taart. De smaak was prima, maar om wat van de romigheid van de kwark te behouden raad ik je aan ongeveer 10 gram te gebruiken. Onderschat agar agar niet; Ik moest de geleiresten in het pannetje waarin ik de agar agar oploste bijna los bikken.
Het ontbijt in taartvorm vond ik zelf een geslaagd experiment. Je hoeft je niet langer een ongezonde mafketel te voelen als je de dag begint met een stuk taart. Het nootachtige van de bodem past goed bij de zoetzure kwarklaag en de mangocompote zorgt voor een smaakvolle afwerking. Plus, het ziet er fancy uit. Een goed eindresultaart.
Recept voor mango kwarktaart (zonder gelatine met agar agar)
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Ingrediënten
Bodem
200 gram noten naar keuze (ik gebruikte een notenmix met o.a. amandelen, wal- en hazelnoten)
15 dadels zonder pit
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel pindakaas
60 gram geraspte kokos
Halve theelepel vanillearoma
Snufje zout
Kwarklaag/ mangocompote
650 gram Griekse yoghurt (ik gebruikte 0% vet, maar ik denk stiekem dat volle yoghurt lekkerder is, wat romiger. Your choice)
500 gram blokjes mango uit de diepvries (of 2 a 3 verse mango’s)
1 citroen
1 sinaasappel
Ongeveer 10 gram agar agar
1 eetlepel maïzena
2 zakjes mangothee
5 eetlepels honing
Hoe maak je het:
De bodem: Verwarm de oven voor op 170 graden. Verspreid de nootjes en kokosrasp op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 minuten.
Gooi de dadels, kokosolie, pindakaas, het kokosnotenmengsel, vanillearoma en zout in een keukenmachine en maal alles fijn.
Pak een springvorm van 24cm. Kieper je keukenmachine leeg in de vorm en druk er met je handen een stevige bodem van.
De kwarktaartlaag/ mangocompote: Pak je agar agar en laat het weken in koud water.
Kook wat water en giet hiervan 100 ml in een pannetje. Hang er twee mangotheezakjes in en laat dit een tijdje staan.
Schep de yoghurt in een ander pannetje. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel en roer dit door de yoghurt. Knijp ook de helft van zowel de citroen als de sinaasappel uit boven de pan en roer het door. Mix er drie eetlepels honing doorheen.
Meng de maïzena met een eetlepel water en zorg dat alle klontjes opgelost zijn. Schep hierna de maïzena door de yoghurt.
Gooi de mangoblokjes in wederom een pannetje, samen met twee eetlepels honing en het sap van een halve citroen. Laat het pruttelen, met af en toe doorroeren, tot de stukjes zacht worden. Pak er een staafmixer bij en pureer de mango tot een compote. Schep de helft van de compote door de yoghurt. De andere helft bewaren we als garnering voor de taart.
Knijp het water uit je agar agar wanneer het week is geworden en doe dit in het pannetje met de thee (de zakjes mogen eruit). Zet het pannetje op het vuur en verhit het al roerend zodat de agar agar oplost.
Zet ondertussen het yoghurtmengsel op het vuur en verwarm het langzaam.
Zodra alle agar agar is opgelost kun je dit door de yoghurt roeren. Als laatste stap gieten we de boel in de taartvorm.
Laat je taartvorm een half uurtje afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur, dus het kan goed dat je taart al stijf is wanneer je hem in de koelkast plaatst.
Smeer de taart in met de mangocompote als je hem gaat serveren.
Tip 1: de ingrediënten voor de bodem zijn ruim genomen, dus als je tussendoor een paar happen van het mengsel opeet, merkt niemand dat.
Tip 2: proef je yoghurtmengsel. Voeg meer honing of citroen- of sinaasappelsap toe als je hier behoefte aan hebt.
Tip 3: agar agar stolt al bij een temperatuur van 45 graden. Daarom is het belangrijk dat je de yoghurt warm maakt om klonten te voorkomen. De maïzena in de yoghurt zorgt ervoor dat de boel niet schift tijdens het verwarmen.
Volg je It’s a Food Life al?
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
5 Comments
Anouk
29 april 2016 at 13:57Ik heb deze taart gemaakt voor een verjaardag. Hij was heel lekker! Dank je wel voor het recept! 🙂
Laura
29 april 2016 at 14:13Fijn te horen dat het gesmaakt heeft Anouk!
Wilma
6 mei 2016 at 07:00Voor een tiramisutaart wil ik agar agar gebruiken in plaats van gelatine. Maar nu lees ik dat de taart daarmee niet ” stijf” blijft. Klopt dat? Het zou jammer zijn als het na een paar uurtjes in elkaar zakt.
Wie heeft daar ervaring mee?
Merel
9 mei 2016 at 20:53Hey Wilma, ik heb persoonlijk geen ervaring met agar agar in een tiramisutaart, maar de kwarktaart hierboven had geen enkele moeite om stijf te blijven, ook niet na een paar uurtjes uit de koelkast. Ik zou zeggen, probeer het! Met misschien wat meer agar agar, voor de zekerheid. En let me know of het werkte 😀
Bella
5 februari 2018 at 10:52Hoi, lekker! Ik ga dit proberen te maken. Je noemt de taart veganistisch maar je bedoelt vegetarisch denk ik? Er zit nl wel gewoon yoghurt in.
Groetjes