Dips & Sauzen/ Recepten/ Vegetarisch

Pompoen hummus met geroosterde knoflook en pompoen chips

pompoen hummus met geroosterde knoflook en pompoenchips | It's a Food Life

Een haat-liefde verhouding. Dat is hoe ik mijn relatie met hummus omschrijf. Er zijn weken dat hummus een vast plekje in mijn leven koelkast heeft. Dan omarmen we elkaar, ik dip er lustig op los en smeer het elke ochtend royaal op mijn cracker. Maar er gaan ook weken voorbij dat de zelfgemaakte hummus eenzaam zijn rotting tegemoet gaat in de koelkast. Tijdens mijn pinterest zoektocht naar pompoen recepten kwam ik dit recept voor pompoen hummus tegen. Nou mensen, the love for hummus is back.

pompoen hummus met geroosterde knoflook en pompoenchips | It's a Food LifeHummus is super makkelijk te maken. Eigenlijk kan deze pompoen hummus ook in 5 minuten klaar zijn. Dat kan als je pompoen al gaar is en als je rauwe knoflook gebruikt. Knoflook hoort bij hummus en zelf gebruikte ik altijd rauwe knoflook. Maar soms kan teveel knoflook je hummus minder loveable maken. Rauwe knoflook kan behoorlijk scherp zijn en als je ontbijt met hummus begin je de dag lekker met een knoflook bekkie. Geroosterde knoflook is minder scherp van smaak. Ik ben verkocht. Ik zal vanaf nu altijd mijn knoflook roosteren voor de hummus. Pinky promise.

Je kan de knoflook roosteren in de oven. Maar dat kost meer tijd en bij dit recept is het juist een prima idee om de knoflook in een pannetje te roosteren. Want dat is sneller én je olijfolie krijgt ook een heerlijk knoflook smaakje wat de smaak van dit recept ook ten goede komt. Die olie gebruik je namelijk ook gewoon voor de hummus.

pompoen hummus met pompoen chips | It's a Food Life

Bij het recept voor de pompoen lasagne had ik al een kleine heads up gegeven om de schillen van de pompoen te bewaren. Uit mijn nieuwe kookboek Ecologisch Koken van Lisa Casali leer ik namelijk dat je met ‘het afval’ van voedsel ook nog heel veel kanten op kan. Veel van de restjes die wij vaak weggooien zijn nog hartstikke bruikbaar.

Zo heb ik de pompoen schillen bewaard en daar pompoen chips van gemaakt. Super makkelijk en serieus heel lekker. Ik heb deze chipjes gewoon zo zitten snacken maar ik heb een een gedeelte verkruimeld en aan de hummus toegevoegd.

pompoen hummus met geroosterde knoflook en pompoenchips | It's a Food LifeRecept voor pompoen hummus met geroosterde knoflook en rozemarijn

Bereidingstijd: 15 minuten voor de hummus, 20 voor de pompoenchips

Ingrediënten:
2 teentjes knoflook
300 gram pompoen
2 eetlepels water
2 eetlepels (olijf)olie
1 blik kikkererwten, uitgelegd en omgespoeld
1 eetlepel ahorn siroop of honing
1 theelepel rozemarijn
zout en peper
pompoenschil (voor de pompoen chips)

Zo maak je het:
Als je rauwe pompoen gebruikt: schil de pompoen, snijd in kleine blokjes en kook de pompoen in 10 minuten gaar.

Schil de knoflook en snijd deze in kleine plakjes. Doe de knoflook samen met 2 flinke eetlepels olie in een pannetje en rooster ongeveer 10 minuten op laag vuur. Of langer als je daar de tijd en het geduld voor hebt. Wel blijven opletten want aangebrande knoflook is weer minder lekker.

Doe nu alle ingrediënten, behalve de pompoenschil, in de keukenmachine of blender en mix tot een glad mengsel. Voeg eventueel wat extra water of olie toe. Als je ook de pompoenschil chips maakt kan je dat wat verkruimelen en door de hummus mengen.

Smeer de pompoen hummus op een cracker. Of dip worteltjes, komkommer, appel partjes… you name it!

Zo maak je pompoenschil chips:
Verwarm de oven op 180 graden en rooster de pompoen schil met een klein beetje olie en wat zout ongeveer 20 minuten in de oven.

pompoen hummus met geroosterde knoflook en pompoenchips | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Nog meer pompoen recepten?
Gevulde Halloween pompoen
Pompoen Lasagne
Pompoensoep met appel
Pompoencider met kokosslagroom
Food Facts: pompoen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply