Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Gegrilde aubergine burgers met hazelnootpesto en gebakken brie

Gegrilde aubergine burger met hazelnootpesto en gebakken brie | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Vegetarische burgers, je kan me er voor wakker maken! Dit recept van gegrilde aubergine burgers met hazelnootpesto en gebakken brie is zeker een aanrader!

In mijn herinnering aten mijn ouders vroeger altijd ‘vies grote mensen eten’, met vreemde ingrediënten als kidneybonen, chilipepers en aubergine. Op zich logisch dat ik dit als kind dubieus voedsel vond, gezien het allemaal een ondefinieerbare bruinige kleur heeft en een gekke naam. Vooral aubergine was voor mij een raadsel. Er lagen in de keuken wel eens van die plakken beige spul op een keukenpapiertje weeïg voor zich uit te staren. “Dat is aubergine”, zei mijn moeder als ze me vol walging naar het aanrecht zag loeren. En ik ging dan van “ieuwww blergh”.

Dat ‘ieuwww blergh’-gevoel is in mijn hoofd altijd verbonden gebleven aan aubergine. Ik at het als kind al nooit en ik zag geen reden als volwassene om het spontaan aan mijn menu toe te voegen. Toch is deze groente (of is het officieel fruit?) als nonvleeseter moeilijk te ontwijken. Zoals mijn mede-vegetariërs vast kunnen beamen, kun je in restaurants bijna niet om aubergine als hoofdmaaltijd heen (hetzelfde geldt voor groentetaartjes en portobello’s gevuld met kaas). Langzaam maar zeker veranderde de ‘ieuww blergh’ in een ‘meh’: uit algemeen fatsoen zal ik het opeten, maar juichen doe ik niet.

Gegrilde aubergine burger met hazelnootpesto en gebakken brie | It's a Food Life

Recent zei iemand me dat mensen die aubergine niet lekker vinden waarschijnlijk nog nooit een gegrilde variant geproefd hebben. Eigenlijk klopte dit wel wat mij betreft. Moedwillig struinde ik het internet af, op zoek naar het ultieme gegrilde aubergine recept. Twee dingen vielen op: olie en aubergine is kennelijk geen goede combinatie, gezien het vruchtvlees zich als een soort spons gedraagt en al het olie zal absorberen. Plus, het sap is bitter en niet zo lekker. Aangeraden wordt om daarom je aubergine in plakken te snijden, eventueel met zout in te smeren, en ze een tijdje te laten rusten op een tissue, zodat het overtollige vocht (en dus de bittere smaak) eruit kan trekken. Hierna kun je de plakken bakken in een olievrije (grill)pan, of ze roosteren in de oven. Ik dacht terug aan mijn moeder. Zij wist dit kennelijk al.

Gegrilde aubergine burger met hazelnootpesto en gebakken brie | It's a Food LifeGegrilde aubergine burger met hazelnootpesto en gebakken brie | It's a Food Life

Nou, ik zal jullie wat vertellen. Het internet en mijn moeder (en de persoon die de grilltip gaf) hebben gelijk. Gegrilde aubergine is totaal anders, zowel in structuur als smaak, dan die slijmerige, bruinige brokken die je wel eens op je bord krijgt in een nonvegafriendly restaurant. Probeer het gewoon een keer, ook al ben je een nog grotere hater dan ik. En maak dan gelijk onderstaande recept. Je kunt de smaak van aubergine altijd nog verdoezelen met de zoete, zelfgemaakte hazelnootpesto of, als je wilt, een groot stuk gebakken brie. Het is niet ‘ieuwww blerg’, ik beloof het.

Gegrilde aubergine burger met hazelnootpesto en gebakken brie | It's a Food Life

Recept voor gegrilde aubergine burgers met hazelnootpesto en gebakken brie

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 4 burgers
4 (hamburger)broodjes
1 aubergine
Opvulgroentes (spinazie, alfalfa, tomaat gebruikte ik)

Hazelnootpesto
15 gram verse basilicum
10 gram verse munt
20 gram Parmezaanse kaas
50 gram hazelnoten
2 grote eetlepels honing
1 teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
Peper/zout

Gebakken brie
100 gram brie
1 ei
50 gram bloem
50 gram paneermeel

Zo maak je het:
Voorbereidingen: Leg wat keukenpapier klaar. Snijd de aubergine in 8 plakken van ongeveer een centimeter dik en bestrooi alle kanten met een beetje zout. Verdeel de plakken over het keukenpapier, dek het af met nog meer papier en druk het wat aan. Laat de aubergine ongeveer 20 minuten liggen. Het papier en het zout zorgen ervoor dat het bittere vocht uit de aubergine trekt.

Als je broodjes afgebakken moeten worden: Verwarm de oven voor en doe je broodjes erin.
Snijd eventueel je opvulgroentes in plakjes.

Voor de pesto: Rooster in een pannetje zonder olie de hazelnoten een paar minuten tot ze bruinig zijn. Gooi de nootjes, basilicum, munt, kaas, honing, knoflook, olijfolie, peper en zout in een keukenmachine en mix het tot een papje.

Voor de brie: Pak de brie erbij en snijd er vier mooie plakjes van. Gooi de bloem, paneermeel en het losgeklopte ei in drie aparte schaaltjes. Haal de briestukjes één voor één eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door het paneermeel. Let op, dit wordt een kliederzooi.

Alles bakken: Zet een grillpan (geen olie toevoegen) en een kleine koekenpan (wel olie toevoegen) op het vuur. Spoel het zout van de aubergine en droog het goed af. Leg de plakken aubergine in de grillpan en de brie in de koekenpan. Bak zowel de aubergine als de brie bruinig in ongeveer 10 minuten (5 minuten per kant).

Nu zijn we klaar om de broodjes te beleggen. Mijn volgorde is: onderste helft broodje, laagje pesto, spinazie, plak aubergine, plukje alfalfa, tomaat, plak aubergine, brie, klodder pesto, bovenste broodje.

Tip 1: de aubergine, brie en pesto zijn ook erg lekker zonder broodje, als een voorgerecht bijvoorbeeld. Leg een grote plak aubergine op een bord, leg er een plukje alfalfa op, vervolgens brie en maak het af met wat pesto. Garneer het met wat stukjes hazelnoot.
Tip 2: de pesto is vrij dikkig. Mocht je een minder lobbige pesto lekkerder vinden, voeg dan meer olie toe en wat minder nootjes.

Volg je It’s a Food Life al?

Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marlotte
    5 oktober 2015 at 19:50

    Yum! Die zijn er lekker uit! Wat origineel die hazelnootpesto!

  • Leave a Reply