Gastblog door Merel: Dit is het jaar van de prosecco. Dit is niet officieel uitgeroepen in Nederland, maar wel door mij. Ik dronk eigenlijk nooit prosecco, het was te ‘fancy’ voor me, te duur, te deftig. Net als sangria overigens. Maar op een of andere manier bevind ik me deze zomer steeds in situaties waar het drinken van prosecco en sangria opeens aan de orde is. Mij hoor je niet klagen hoor (behalve misschien als de rekening komt).
In juli was ik een weekendje in Londen om Lorraine op te zoeken. Ze woont er al een tijdje en ik was nog nooit op bezoek geweest. Het was leuk: het was zonnig, we hebben langs de Thames geslenterd, Tate Modern bezocht (mooi uitzicht), gepicknickt in twee parken (beide mooi uitzicht), op een rooftopbar gedronken (weer een mooi uitzicht – ontdek je een thema?), we hebben op een french bulldog gepast, we zagen een vos en heel veel eekhoorns en we dronken prosecco. Sterker nog, dit was een van de eerste dingen die ze me vroeg toen ik mijn tas had neergegooid en mijn schoenen uitdeed. ‘Prosecco?’.
Sangria. Nog zo’n hit. Afgelopen week nog gedronken tijdens de Parade (een langlopende traditie). Samen met heel veel hapjes. Ik vergeet af en toe dat er ook nog theatervoorstellingen zijn om te bezoeken. Daar hebben wij doorgaans geen tijd voor, zo tussen en eten en drinken door.
Maar wat als je nu op een avond niet kunt kiezen tussen sangria of prosecco? Dan introduceer ik jullie bij dezen graag met Sangria de Cava. Bekend in Spanje, maar tot voor kort nog onbekend bij mij. Het is sangria zoals we hem kennen (een kan met wijn en vruchtjes), maar dan met Cava (mousserende Spaanse wijn) in plaats van rode wijn. Lekker in de zomer, verfrissend en het ziet er feestelijk uit (ook als je niks te vieren hebt).
Omdat een recept voor sangria wellicht wat karig is (meer dat wat ingrediënten bij elkaar gooien is het niet), deel ik ook nog wat andere cocktailrecepten: frambozen-limoen daiquiri (een soort slush puppy voor volwassenen) en een gezondere variant van de pina colada (met minder suiker en room). Plus wat virgin opties. Want ook zonder alcohol zijn ze lekker en doen ze het erg goed op een balkon in het zonnetje.
Recept voor Sangria de Cava
Bereidingstijd ongeveer 5 minuten
Ingrediënten voor 1 grote kan:
1 fles Cava (Spaanse mousserende wijn. Prosecco of prikwijn kan ook)
50 ml brandy
50 ml Cointreau
200 ml spa rood ‘touch of peach’ (zonder suiker/toevoegingen)
Eventueel: 2 eetlepels honing
Fruit naar wens: sinaasappel, citroen, grapefruit, druiven, appel, aardbeien
Hoe maak je het:
Snijd al het fruit in stukjes en/of plakjes.
Pak een grote kan. Giet hier de brandy en Cointreau in, plus de eventuele honing. Roer tot de honing is opgelost.
Gooi het fruit bij de drank in de kan. Giet hierna de spa en de Cava erbij. Roer het kort door. Gekoeld serveren.
Virgin: vervang de wijn en de drank met de helft spa rood en de helft een sapje (druivensap, verse jus (gezeeft, zodat de sangria niet troebel wordt). Of maak er een iced tea van: zet een liter thee met groene of witte thee (eventueel met smaakje). Voeg zoetstof naar keuze toe en laat het afkoelen. Voeg het fruit toe wanneer je de iced tea serveert.
Recept voor frambozen-limoen daiquiri
Bereidingstijd ongeveer 5 minuten
Ingrediënten voor 2 cocktails:
50 ml witte rum
sap van een limoen
1 eetlepel honing of agavesiroop
80 gram bevroren frambozen
Eventueel: 1/4e bevroren bietje
Stuk of 10 ijsblokjes
Hoe maak je het:
Stop alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Pulseer tot het een gladde massa is.
Virgin: vervang de rum met water of een sapje (druivensap, kokoswater)
Tip: voor de smaak doet het bietje niet veel, het geeft voornamelijk een mooie kleur aan je cocktails.
Tip 2: ik gebruikte een groot cocktailglas (zie foto’s). Met dit recept kon ik dit ene glas precies vullen. Gebruik kleinere glazen, wijnglazen bijvoorbeeld, voor een kleinere portie.
Recept voor gezondere Pina Colada
Bereidingstijd ongeveer 5 minuten
Ingrediënten voor 1 longdrinkglas:
30 ml witte rum
120 gram bevroren ananas (verse en zelf ingevroren, of uit het diepvriesvak van de supermarkt)
60 ml kokosmelk light
Halve bevroren banaan
4 ijsblokjes
Snufje citroengraspoeder
Eventueel: eetlepel honing
Hoe maak je het:
Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Pulseer tot het een gladde massa wordt. Voeg meer vloeistof (kokosmelk, water of meer rum als je dat aandurft) toe als het geheel te lobbig blijft.
Virgin: laat de rum weg en vervang het met wat meer kokosmelk en een extra ijsblokje.
Volg je It’s a Food Life al?
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
No Comments