Dips & Sauzen/ Recepten

Zelf barbecuesaus maken is veel gezonder

Zelf barbecuesaus maken | It's a Food Life

Gisteren kwam nu.nl met een artikel over BBQ-saus. Nee het was geen positief artikel want het ging over het aantal suikerklontjes in een flesje barbecuesaus. Damn.. Why? Laat ik gisteren nou net een BBQ op de planning hebben staan én mijn nieuwe kookboek Suikervrij in bezit hebben.. Omdat ik kookboeken lees als romans wist ik dat er een barbecuesaus recept in stond. Dus ik dat opzoeken.. niet alles in huis maar wel veel en ik ben gewoon aan de slag gegaan. Een BBQ saus kan je dus heel makkelijk zelf maken. Met maar een beetje suiker in de vorm van honing en veel liefde smaakt het al snel véél lekkerder. Enjoy een makkelijk recept voor barbecuesaus! 

Voedselwaakhond Foodwatch heeft onderzoek gedaan naar BBQ saus. Onder de kop ‘BBQ-saus symboliseert falend beleid suikers en obesitas’ kwam er een artikel over dit onderzoek. Best een heftige titel als je het zo voorbij ziet komen.

Uit onderzoek van Foodwatch naar 42 BBQ-sauzen van de vijf grote supermarkten blijkt dat BBQ-sauzen gemiddeld zeven suikerklontjes (30 gram) per 100 ml bevatten, met uitschieters tot zelfs 12 suikerklontjes (48 gram). Daarmee giet je anderhalf klontje suiker op je grillworst.
– Foodwatch

Zelf barbecuesaus maken | It's a Food Life

De beste BBQ-saus heeft een mooie combinatie van zoet (gekarameliseerde ui, honing, bruine suiker, stroop), zuur (azijn, limoen- of citroensap) en een beetje pit (cayennepeper, worcestersaus of mosterd). BBQ-saus wordt gemaakt op een basis van ‘ketchup’ oftewel tomaten. Het is een saus die heel goed naar smaak is aan te passen.

De saus die ik heb gemaakt is lekker voor bij het heerlijk stukje gegrild vlees dat net van de BBQ komt. Maar je kan het ook al tijdens het grillen over het vlees smeren.

recept voor zelfgemaakte BBQ saus-8

Recept voor zelfgemaakte BBQ saus

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten sudderen

Ingrediënten:
1 gele ui, heel fijn gehakt
1 el koolzaadolie
2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
400 gram gezeefde tomaat
68 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
2 tl dijon mosterd
3 el appelciderazijn
1 el worcestersaus
2 el gerookte paprika poeder
1 tl cayennepeper
1 tl honing
1/2 tl zout
100 ml kippenbouillon

Zo maak je het:
Verwarm de olie in een grote pan. Voeg de ui toe en laat 10 minuten zachtjes bakken. Voeg het knoflook toe en bak even mee. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve het kippenbouillon en roer een aantal minuten. Voeg nu het kippenbouillon toe  en laat de BBQ-saus 30 minuten sudderen, roer regelmatig even door!

Je kan de BBQ saus pureren in een blender maar ik vind het lekker om de BBQ saus wat ‘grover’ te laten. De saus is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    10 augustus 2016 at 14:17

    Super goed idee! Ik hou van zelfgemaakte dingen. Deze saus lijkt me echt heerlijk om te maken! Maar snel eens uitproberen…

    • Laura
      Reply
      Laura
      10 augustus 2016 at 14:37

      Altijd fijn om zelf een keer iets gemaakt te hebben 🙂 Zo weet je welke ingrediënten nodig zijn! En het is vaak makkelijker dan je denkt 😉

    Leave a Reply