Ik ben jarig! FEEST! Dubbel feest eigenlijk want – als het goed is – zijn wij vandaag aangekomen in Hanoi, Vietnam. Dus ga er maar vanuit dat ik keihard mijn verjaardag aan het vieren ben. En wie jarig is trakteert dus vandaar dat ik een heerlijk feestelijk receptje voor jullie heb klaargezet. Vegan mini appelgebakjes met amandelcustard. Ik hoop dat wij ergens taart kunnen vinden in Hanoi, want verjaardag zonder taart is geen feest natuurlijk. Zingen jullie een liedje voor me vandaag?
Verdeel het deeg in acht bolletjes. Je kan de acht bolletjes uitrollen en zo in de muffin vormpjes leggen maar ik heb ze gewoon een soort van uitgeduwd in de vormpjes. Werkte ook prima. Niet te moeilijk doen, daar wordt niemand vrolijk van. Voor de rest is het een simpel recept eigenlijk. Je kan er natuurlijk ook een andere vulling in doen. Met peer en dadels bijvoorbeeld, lijkt me ook lekker. Of zo’n notengebakje creëren. Shit.. nu heb ik zin in een gebakje met heel veel noten.
Ik heb deze appelgebakjes samen met Angela van Impuls Voeding gemaakt.
Recept voor 8 mini appelgebakjes met glutenvrije amandeldeeg
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Ingrediënten:
voor het deeg
200 gram amandelmeel
1/4 tl (wijnsteen)bakpoeder
snufje zeezout
2 el fijngemalen lijnzaad + 6 el lauw water
3 el olijfolie
voor de vulling
2 appels, in kleine blokjes
2 el rozijnen, geweekt in water
2 el maple syrup
kaneel
voor de amandel custard
2 grote el amandelmeel
100 ml (amandel)melk
1 tl arrowroot (=bindmiddel)
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 180°C
De amandeldeeg bakjes: Maak eerst het lijnzaad ei. Dat doe je door de 2 eetlepels lijnzaad te mengen met 6 el lauw water. Dit laat je een paar minuutjes staan en zo ontstaat er een ei-achtige substantie. Roer daar dan de olijfolie doorheen. Doe het amandelmeel, wijnsteenbakpoeder en zout in een kom en meng door elkaar. Voeg het lijnzaad ei toe en meng met je handen tot een deeg.
Pak een muffin vorm en vet in met kokosolie en bestuif met bloem. Draai 8 bolletjes van het amandeldeeg en vul 8 muffin vormpjes met het deeg. Zet de vormpjes 15 minuten in de koelkast.
Snijd ondertussen de appels in kleine blokjes en meng daar het kaneel, de rozijnen en maple syrup doorheen. Zet even weg.
Voor de custard meng je het amandelmeel met de melk in een steelpannetje. Laat langzaam warm worden op laag vuur. Los de arrowroot (of maizena oid) met 2 el koud water en voeg dit toe aan het amandelmeel/melk mengsel. Door koud water te gebruiken ontstaan er geen klontjes. Als het wordt toegevoegd aan warm vloeistof gaat het binden. Zorg dat je de vloeistof nog even verwarmd, zodat het goed bindt. Voeg eventueel meer opgelost bindmiddel toe. Als het zo dik is als pudding ben je klaar.
Zet de muffinvormpjes met het amandeldeeg 10 minuten in de oven. Vul de vormpjes vervolgens met een el custard en een flinke eetlepel appelmengsel. Bak de mini appelgebakjes nog 15 minuten in de oven.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Ook lekker feestelijk:
Gezonde appeltaart 2.0
Blueberry cashew cheesecake
Wortel kruidcake met cashew glazuur
Wij zijn op reis. Met onze backpack op de rug zijn wij op avontuur in Zuid-Oost Azië. Ik heb elke maandag een lekker recept klaar staan.
En ik hoop zo tussendoor, af en toe, een mooi reisverslagje online te zetten.
1 Comment
Beau
26 april 2017 at 08:40Dit ziet er heerlijk uit!