Blog/ Foodie Favorites/ Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Foodie Favorites: vegetarisch geroosterde bloemkool quiche van Anna

Geroosterde Bloemkool Quiche - It's a food life

In deze rubriek vertellen Nederlandse foodbloggers over hun favorieten en delen ze hét recept van hun blog wat jij absoluut een keer moet maken. Vandaag geeft Anna van blog Aan tafel bij Anna een kijkje in haar keuken en deelt het recept voor geroosterde bloemkool quiche.

Ik ben Anna Kaptein, 33 jaar en woonachtig in Dordrecht. Ik ben moeder van twee dochters van 1,5 en 3 jaar en werk als afdelingshoofd binnen de eenheid facilitair van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Naast al deze bezigheden is mijn grote passie koken! Ik heb dan ook sinds eind 2016 mijn eigen foodblog: “aan tafel bij Anna”. Een foodblog waarop ik recepten deel die zijn geïnspireerd op (lokale & biologische) groenten en fruit uit het seizoen. Ook het sous vide koken (vacuümgaren) ben ik steeds meer aan het ontdekken. Daarnaast wil ik mij graag verder ontwikkelen en meer leren over kooktechnieken, recepturen en producten. Om deze reden ben ik eind 2017 gestart met de (deeltijd) koksopleiding, waarvan ik in 2019 mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen.

Fooedie favorites: Aan tafel bij Anna - It's a food life

Volg Aan tafel bij Anna via Instagram, Facebook & Pinterest

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Al op de middelbare school hield ik erg van koken en bakken. Samen met een vriendin waren wij hier aardig wat uren zoet mee. Omdat wij niet alles zelf op konden eten begonnen wij voor de grap een eigen catering bedrijfje ‘Miss Baxel’. Hiermee bakten en kookten wij voor verjaardagen, kleine feestjes en vergaderingen. Dit werd verrassend genoeg een groot succes en voordat wij het wisten waren wij al onze vrije uurtjes hiermee bezig. Toen wij beiden gingen studeren in verschillende steden zijn wij hiermee gestopt.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn recepten zijn altijd gebaseerd op groenten en fruit uit het seizoen. Dit is dan ook altijd mijn uitgangspunt en waar het creatieve proces begint. Wekelijks heb ik een biologisch groenten- en fruitpakket met allerlei verschillende groenten en fruit uit het seizoen. Ook veel vergeten groenten. Op basis van deze groenten bedenk ik mijn recepten. Een grote inspiratie bron voor mij hierin is Yotam Ottolenghi. Zijn recepten en smaak combinaties met groenten vaak in de hoofdrol vind ik echt fantastisch. Veel recepten van mij zijn daarom ook vegetarisch, omdat het vlees in het recept helemaal niet nodig is of wordt gemist.

Zijn er kooktechnieken, gerechten of stijlen die je nog  heel graag wilt proberen?

Ik zou graag nog meer willen leren over de Indiase of Indonesische keuken. De gerechten uit deze keuken zijn zo ontzettend lekker en smaakvol, dit zou ik graag ook goed willen leren.

Wat is je nummer 1 bak/kooktip?

Het roosteren van groenten in de oven!! Dit is wat mij betreft de ideale manier om groenten te bereiden voor in bijna alle gerechten. Samen met een klein beetje olijfolie, peper en zout. Zo krijgen de groenten een heerlijke smaak.

Wat is je favoriete kookboek?

Plenty, van Yotam Ottolenghi. Zoals ik al eerder zij is hij mijn grote inspiratie en dit boek van hem is ook volledig gebaseerd op groenten.

Wat is je favoriete gerecht dat je ooit hebt gegeten en waar was dat?

Hele moeilijke vraag zeg, ik heb zo veel hele lekkere gerechten gegeten. Het liefste eet ik elke dag iets anders zodat ik zoveel mogelijk gerechten kan uitproberen.

Wat is je favoriete tool in de keuken?

Mijn magimix! Ik gebruik hem elke dag en voor alles! Hakken, snijden, raspen, mengen, sap maken. Hij kan alles. Echt fantastisch.

Welke tool staat hoog op je verlanglijstje?

Het is heel erg, maar ik ben aardig verwend en voorzien op keukengebied. Als ik dan toch iets moet bedenken dan zou het een houtoven zijn voor buiten, om pizza’s in te bakken. Maar daarvoor hebben wij eerst een grote tuin en dus een ander huis nodig.

Fooedie favorites: Aan tafel bij Anna - It's a food life

Zijn er ingrediënten waar je niet tegen kunt? En wat is je favoriete ingrediënt?

Nee eigenlijk (en gelukkig) kan ik overal tegen. Mijn favoriete ingrediënt(en) zijn eigenlijk mijn kruiden. Of olijfolie. Gebruik ik overal in of bij.

Welke smaakmaker staat er bij jou altijd in de kast?

Dat zijn er eigenlijk meerderen. Knoflook, ui en citroen zijn hierbij wel favoriet.

Welke ingrediënten zou je meenemen op een onbewoond eiland? Je kunt er maar drie kiezen..

Dan kies ik toch voor de ingrediënten waarmee ik het langste in leven blijf, namelijk meel, rijst en bonen.

Positieve coronatijd tip:

Neem wat uitgebreider de tijd om te koken en maak er regelmatig wat bijzonders van. Probeer recepten uit die je altijd al wilde proberen en dek de tafel alsof je uit eten gaat. Probeer er wat gezelligs en lekkers van te maken thuis!

Als ik maar één gerecht van je blog ga maken, welke zou dat dan moeten zijn? En waarom?

De geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas! Ik ben gek op quiches en hartige taarten en ook op kaas. Dit recept is daarom echt een favoriet voor mij! (zie recept hieronder)

Nog meer favoriete recepten van Anna:

Bieten lasagne met wortel en geitenkaas

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

Witlof tarte tartin

Vegetarisch geroosterde bloemkool quiche

Geroosterde Bloemkool Quiche - It's a food life
Vegetarisch geroosterde bloemkool quiche
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
1 uur 15 min
 

De geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas!

Gerecht: Hoofdgerecht
Focuswoord: quiche, vegetarisch
Porties: 1 quiche
Auteur: Anna – Aan tafel bij Anna
Ingrediënten
 • 100 gram speltbloem
 • 80 gram speltmeel
 • 100 gram koude boter in blokjes
 • 30-40 milliliter water
 • 1 bloemkool
 • 5 eieren
 • 2 eetlepels mosterd
 • 150 gram buffel mozzarella
 • 100 gram belegen boeren kaas
 • 2 theelepels gerookte paprika
 • 150 milliliter crème fraîche
 • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • peper en zout
Zo maak je het
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Doe de speltbloem samen met het speltmeel en het zout in een kom. Meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg.

 3. Druppel het water beetje bij beetje erdoor en kneed het tot een samenhangend deeg. Voeg niet al het water toe als het deeg al soepel genoeg is. Laat het deeg minstens 30 minuten in plasticfolie rusten inde koelkast.

 4. Snijd- of breek de bloemkool in allemaal kleine roosjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie, de gerookte paprikapoeder en een snufje zout. Rooster in 15 minuten in de oven op 200 graden.

 5. Vet ondertussen een ondiepe taartvorm met losse bodem van ongeveer 22 cm doorsnee in.

 6. Rol het deeg uit tot een dunne lap, groot genoeg zodat hij ruim in de taartvorm past. Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg wat over de rand hangt.

 7. Leg een vel bakpapier in de vorm en vul hem met blind bakbonen of droge peulvruchten (bonen, kikkererwten ed). Bak de bodem 15 minuten in de oven. Haal hem uit de oven en verwijder de blind bak vulling en het bakpapier heel voorzichtig. Laat hem iets afkoelen.

 8. Rasp de kaas en scheur de buffel mozzarella in kleine stukjes. Klop de eieren met de crème fraîche, de mosterd en de bieslook los en breng op smaak met zout en peper.

 9. Verdeel de roosjes bloemkool over de bodem van de quiche. Giet daarna voorzichtig het eimengsel erover heen zodat heelde quiche gevuld is. Verdeel als laatste de mozzarella stukjes en de geraspte kaas over de quiche.

 10. Zet de taart in de oven en bak nog 30 – 35 minuten af tot hij mooi goudbruin is en de vulling stevig. Laat iets afkoelen voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt.


Heb je een foodblog en vind je het leuk om mee te doen aan Foodies Favorites? Stuur een mailtje met een linkje van je blog naar laura@itsafoodlife.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Recipe Rating