Voedingsvezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Lees hier 10 tips om meer vezels binnen te krijgen, zodat jij je (darm)gezondheid kan bevorderen en je fitter door het leven gaat.
Zo krijg je meer vezels binnen:
- Eet vers fruit in plaats van vruchtensap te drinken. Fruit zit vol voedingsvezels die verwijderd worden als je er sap van maakt. Daarom ben ik ook altijd pro smoothies in plaats van sapjes.
- Kies voor muesli in plaats van cruesli. In muesli zitten onwijs veel voedingsvezels want muesli is (als het goed is) gemaakt van volkoren granen, noten, zaden en pitten.
- Eet altijd volkoren producten. Bij het bewerken van voedingsmiddelen worden de meeste voedingsvezels verwijderd. Kies daarom voor volkoren graanproducten, zilvervliesrijst en roggebrood.
- Kies voor rauwkost of gedroogde vruchten als gezonde snack.
- Eet minimaal 200 gram groente per dag. Voedingsvezels bevinden zich in de celwand van planten.
- Vervang vleeswaren voor plantaardige eiwitten zoals linzen, erwten en bonen. Dierlijke producten bevatten geen vezels.
- Kies voor gezonde vezelrijke tussendoortjes en laat koekjes, chips en snoep liggen.
- Zaden en pitten zitten vol vezels! Voeg dus gerust lijnzaad, chiazaad, pompoen– en zonnebloempitten toe aan je eetpatroon. Vooral chiazaad is queen van de vezels.
- Schil je groente en fruit niet. In de schil van bijvoorbeeld appels, komkommers en zoete aardappels zitten onwijs veel vezels. Wanneer je de schil verwijderd blijft soms maar de helft van de vezels over!
- Neem een voedingssupplement. Het is altijd beter om je vitaminen, mineralen en vezels uit volwaardige voeding te halen. Maar als je te weinig vezels binnenkrijgt kan je overwegen een supplement te nemen.
Extra tip: drink minimaal 1,5 liter water per dag. Wanneer je veel vezels eet is het belangrijk om genoeg te drinken, dit bevorderd de gezondheidsvoordelen van vezels. Ook nemen vezels veel water op dus door genoeg te drinken voorkom je uitdroging.
Vezelrijke recepten op It’s a Food Life:
Gezonde haverrepen met pindakaas en banaan
Geroosterde broccoli en bloemkool
Groene power smoothie met spinazie
Meer leren over gezondheid? Lees ook:
Wat een eetdagboek leert over je eetgedrag
5 tips voor een snelle stofwisseling
Wat zijn lege calorieën?
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Foto credit: Lukas Budimaier via Unsplash.
14 Comments
Anne
27 maart 2017 at 08:52Dankjewel voor de fijne tips, ik volg veel van deze tips al wel op al moet ik wel toegeven dat ik de schil van appel en komkommer nou niet echt lekker vind (die haal ik er dan ook altijd af). Die gesuikerde cruesli houd ik helemaal niet van..
Laura
27 maart 2017 at 13:13Tja, als je het niet lekker vind dan zou ik het er inderdaad gewoon schillen 😉
Chantal
27 maart 2017 at 09:51Goede tips! Een paar hanteer ik al, maar ik ga een kijken hoe ik een paar nieuwe tips kan toepassen in mijn eigen leven. Leuk, dank je wel.
Laura
27 maart 2017 at 13:14Graag gedaan Chantal!
Anne
27 maart 2017 at 10:13Ik blijf nummer 7 lastig vinden…de rest lukt aardig, maar nummer 7.. Zucht…
Laura
27 maart 2017 at 13:10Haha ja ik heb daar ook wel moeite mee hoor Anne. Soms kan ik er weken van af blijven en soms eet ik de hele dag door 😉
Jeroen
27 maart 2017 at 12:59Hoe vervang je vleeswaren door linzen? Linzen op brood klinkt me nu niet bepaald smakelijk in de oren.
Laura
27 maart 2017 at 13:09Je kan heerlijke spreads maken van linzen! Net als van bonen zoals hummus 🙂 Ik heb er nog geen recept van online staan, maar google maar eens op linzenspread 😉 Variaties genoeg!
Sjira
27 maart 2017 at 14:44Ik vind 7 ook regelmatig erg lastig. Daarnaast moet ik zeggen dat ik wel genoeg drink, maar niet altijd water. Op een gegeven moment verlang ik echt naar een wat zoetere (light) drank.
Laura
27 maart 2017 at 17:44Ja 7 blijft voor mij ook lastig hoor haha. Als ik er eenmaal aan begin 😉 frisdrank drink ik eigenlijk helemaal niet meer. Heel af en toe spa fruit ofzo. Dat is ook wel een goed alternatief, heb je wel een smaakje maar niet de zooi van frisdrank 🙂
Samantha
27 maart 2017 at 23:10Goeie tips! Ik eet zelf 80% vegan, dus ik ga er eigenlijk vanuit dat ik genoeg vezels binnenkrijg, maar het kan nooit kwaad om eens te reflecteren. 🙂 Ik denk dat ik vooral meer water moet drinken haha. 🙂
Laura
30 maart 2017 at 18:40Ja als je vegan eet dan krijg je behoorlijk wat vezels binnen inderdaad! 🙂 Fijn al dat groente en fruit 🙂 Ik eet steeds meet vegetarisch, maar vegan lijkt me toch net een stuk lastiger!
Sandra
27 maart 2017 at 23:45Goede tips! De meeste doe ik al. Toch fijn om te lezen dat ik goed bezig ben. 😉
Laura
30 maart 2017 at 18:40Lekker bezig Sandra!