Hoofdgerechten/ Recepten/ Salades & Soepen/ Vegetarisch

Rode kool salade met gember-knoflookdressing en flatbread

Rode kool salade | It's a Food life

Gastblog door Merel: Wat is het tegenovergestelde van detoxen? Intoxen? Afgelopen week las ik over de detox-plannen van Laura en dit deed me weer even denk aan de zomermaanden. Er zijn weinig dagen voorbij gegaan waarop ik een hele dag clean heb gegeten en niet aan chocolade heb gedacht. Ja, het waren flinke intox-tijden, met hier en daar een sapkuur van witte wijn.

Rode kool salade | It's a Food life

Ik vrees dat ook ik in september een beetje op mijn voeding moet gaan letten. Dit is nu al een uitdaging, gezien er voor komende week al twee etentjes en een vakantie naar New York gepland staan. Mijn vorige reis naar NYC omschrijf ik altijd met ‘we hebben daar voornamelijk gegeten’, en ik vrees dat deze keer niet veel anders wordt. Hoewel het gezelschap dit keer wel is veranderd. De eerste keer ging ik met Ghislaine, mede voedselfanaat en fervent voorstander van de ‘neem jij dit, dan neem ik dat en dan wisselen we halverwege’-bestelmethode in restaurants. Dit keer ga ik met mijn vriend en hij bewaakt zijn porties altijd met zijn leven. Ik ga dus sowieso maar de helft proeven van wat de stad te bieden heeft. Bummer.

Rode kool salade | It's a Food life

Overigens wil ik nog wel even benadrukken dat ik nergens zo afwisselend, verrassend en ook best gezond heb gegeten als in New York. Iedereen die pretendeert dat je daar alleen maar kingsize trippel heart attack burgers kunt halen, is denk ik nooit van de met McDonalds bezaaide, toeristische route afgeweken. De hele stad zit vol met kleine hipster-achtige eettentjes, waar ook altijd vega en vegan opties worden gegeven. Ik denk nog regelmatig met een traantje in mijn ogen terug aan de veganistische sushi van Beyond Sushi.

Goed, gezonder eten dus. Let’s do it. (As we speak probeer ik mijn vriend over te halen om vanavond frietjes te eten, maar daar gaan we het maar even niet over hebben. Bovendien weigert hij ‘want we hebben nog veel restjes in de koelkast die op moeten’. Zo verstandig, erg vervelend).

Onderstaande recept wordt trouwens mijn lunch morgen. Nu al zin in!

Rode kool salade | It's a Food life

RECEPT RODE KOOL SALADE MET GEMBER-KNOFLOOKDRESSING EN FLATBREAD

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:
Rode kool salade:
80 gram (gesneden) rode kool
2 wortels (ongeveer 75 gram)
100 gram sojabonen (als je die niet kunt vinden: tuinbonen)
1 appel
1 bosuitje
Wat zonnebloempitjes/pompoenpitjes/sesamzaadjes
Verse dille (peterselie of koriander werkt ook goed)

Gember-knoflookdressing:
Theelepel geraspte verse gember
1 teentje knoflook
1,5e eetlepel sojasaus
1,5e eetlepel water
Sap van een halve limoen
Klein scheutje olijfolie

Home made flatbread:
150 gram kikkererwtenmeel
150 ml water
6 eetlepels water
2 eetlepels gebroken lijnzaad
Wat sesamzaadjes
Eventueel wat nigellazaadjes
Peper/zout
Eventueel wat kruiden/specerijen (ik gebruikte knoflookpoeder)

Eventueel:
Hummus
Avocado

Hoe maak je het:
Flatbread:
Mix de eetlepels lijnzaad met de 6 eetlepels water tot een papje. Laat dit 10 minuten staan.

Schep het lijnzaadpapje na 10 minuten in een grote bak, met het kikkererwtenmeel, peper en zout, sesam- en nigellazaadjes en voeg langzaam het water toe. Mix het tot het een lobbig, plakkerig deeg wordt.

Zet een koekenpan op het vuur. Schep een deel van het deeg in de pan en plet er een pannenkoekje van (de mijne waren ongeveer 1 cm dik). Bak deze goudbruin aan allebei de kanten.

Snijd eventueel het flatbread in repen, zodat je er makkelijker mee kunt dippen.

Salade:
Snijd de rode kool in reepjes (of gebruik een zak kant-en-klare gesneden rode kool). Rasp de appel en wortels. Snijd het bosuitje in ringetjes.

Mix de rode kool, wortel, appel, bosui, sojabonen en dille in een kom samen.

Gember-knoflookdressing:
Mix alle ingrediënten samen en gooi deze over de salade. Wees voorzichtig met het toevoegen, de dressing is vrij sterk. Begin met de helft en proef of meer dressing nodig is.

Serveer met hummus of geplette avocado.

Geïnspireerd op een recept van Jenny Mustard.

Rode kool salade | It's a Food life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ghislaine
    10 november 2016 at 17:12

    Ik wil dit nu eten.

  • Leave a Reply