Bijgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Vegetarische BBQ: Falafelspiesjes met kaas

Falafelspiesjes voor op de BBQ | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Bij dezen wil ik een graag een misverstand uit de wereld helpen: vegetariërs houden ook van barbecueën! Gelukkig zijn er veel lekkere vegetarische BBQ gerechten. Zoals deze BBQ spiesjes zonder vlees maar met falafel en kaas.

Wij willen ons ook volvreten met stokbrood en aardappelsalade, terwijl we tevergeefs vliegjes uit de buurt van ons drinken proberen te houden. Wij willen ook onze plastic bordjes volkwakken met zes verschillende sauzen en minimaal de helft hiervan op onze broeken morsen. Wij willen ook in een rookwalm de korsten van ons verkoolde voedsel afkrabben. Wij vinden die barbecuelucht ook hartstikke lekker ruiken, ook nog als je het na twee keer douchen nog steeds niet uit je haren krijgt.

Falafelspiesjes met kaas | It's a Food Life

En dit meen ik uit de bodem van mijn zwartgeblakerde hartje. Het probleem is altijd een beetje dat de meeste barbecueërs dusdanig doordraaien in hun fanatisme, dat zij niet stoppen tot elk stukje van het rooster bedekt is met een Tetris-achig patroon van vlees. Want alle gasten moet natuurlijk wel aan de lopende band van eten voorzien zijn. En je wilt natuurlijk niet dat één iemand beteuterd en hongerig toekijkt hoe de rest gelukzalig kauwt. Het is dus lastig om als enige vegetariër bij een barbecue een vleesvrij hoekje op de gril af te dwingen. Je moet vaak genoegen nemen met dat ene stukje waar al het as naar toe waait en waar de kolen al een tijdje afgekoeld zijn. Vervolgens mag je een uur toekijken hoe je sneue vegaburger ligt te verpieteren tussen de spetterende spareribs en de druipende speklappen, hopend dat je aan dit avontuur geen salmonella overhoudt.

Falafelspiesjes met kaas | It's a Food LifeMaar ik vind dat vegetariërs zich niet uit het veld moeten laten slaan door de vleesoverdaad bij barbecues! Claim die begeerde, superhete plek op het rooster waar eten wél gaar wordt binnen een etmaal! Eet triomfantelijk je verkoolde voedsel! Raak die verlepte salade die al de hele namiddag in de zon staat vol overtuiging niet aan! En doe het in de wetenschap dat er voor jouw maaltijd niet een dozijn dieren is geslacht.

Daarom roep ik deze maand uit tot ‘vega bbq maand’. Komende maandagen zal ik recepten delen die prima bij een barbecue passen en die vleeseters ook kunnen waarderen. Vandaag zijn het falafelspiesjes, met een cheesy binnenkant. Iedereen houdt van falafel, want het is makkelijk, smakelijk en je kunt het handig aan een satéprikker rijgen. De kaasvulling geeft het iets speciaals, maar je kunt de cheddar natuurlijk ook weglaten voor een veganistische optie.

Falafelspiesjes met kaas | It's a Food Life

Recept voor Falafelspiesjes met kaas

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor een stuk of 10 medium falafelballetjes:
Groot blik kikkererwten
1 a 2 plakjes cheddar (of andere favoriete smeltkaas)
2 tenen knoflook
1 sjalotje
Handje pijnboompitten
Handje verse peterselie (of in geval van nood gedroogde)
Handje verse koriander (of gedroogde)
1 eetlepel bloem
1 theelepel komijnpoeder
Snufje chilipoeder
Snufje citroengraspoeder (hoeft niet per se, maar ik vind het er lekker bij)
Scheut olie (+meer om mee in te smeren)
Zout/peper
Spiesjesopvulling: Courgette, tomaatjes, gele ui

Zo maak je het:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze bruinig zijn. Dit deed ik zelf niet, want ik ben lui, maar door het roosteren komt er wel extra smaak vrij.

Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn tot het je gewenste structuur heeft (persoonlijk vind ik het lekker als het nog wat stukjes heeft).

Maak het mengsel op gevoel/naar smaak af: voeg wat extra olie toe als het te droog is. Schep er wat extra bloem doorheen als het juist erg plakkerig is. Je moet er in ieder geval fatsoenlijke vormpjes van kunnen kneden, zonder dat het uit elkaar valt. Proef het om te bepalen of er meer kruiden/specerijen doorheen kunnen.

Pak met je handen wat deeg en maak een holletje. Scheur een stukje van een plak cheddar en prop het in het holle deeg. Vouw het deeg om de kaas heen en kneed er een mooi falafelachtig vormpje van. Zorg dat je het deeg stevig aandrukt, zodat de cheddar er niet na een minuut op de barbecue al uit druipt.

Rijg de falafels, met bijvoorbeeld stukken courgette, ui en cherrytomaatjes, aan satéprikkers. Smeer de spiesjes vooraf in met olie en leg ze op de barbecue tot ze bruinig zijn.

Tip 1: Druk bij het rijgen van de falafels het deeg goed rond de satéprikker, om ervoor te zorgen dat de boel niet van ellende uit elkaar valt op de barbecue.
Tip 2: Vegetarische creaties hebben niet het vet dat vlees van nature in zich heeft, waardoor ze nogal kunnen uitdrogen op de barbecue. Sla daarom het insmeren met de olie niet over.
Tip 3: Lekker met een knoflook/muntsausje.
Tip 4: Je kunt de falafels natuurlijk ook gewoon in een koekenpan bakken.

Falafelspiesjes met kaas | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Alysha
    15 mei 2018 at 16:37

    Lekker! Ga ik zeker proberen op de barbecue de volgende keer!

  • Leave a Reply