Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Vegetarische BBQ: Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes

Vegetarische BBQ: Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Vegetariërs houden ook van barbecueën! Gelukkig zijn er veel lekkere vegetarische BBQ gerechten. Zoals deze Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes.

Ik denk dat ik best een carrière als handmodel zou kunnen beginnen. Althans, als ik niet van die verminkte kolenschoppen had. Mijn nagels zijn best aardig en de huid is dankzij mijn jarenlange handcrème-smeer-regime zo zacht als die van een baby, maar de tachtig schroeiplekken van de oven en kaasschaaflittekens doen die potentiele carrière vast de das om.

Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes | It's a Food Life

Mijn linkerhand valt mee; Op een of andere manier is mijn rechterhand meestal het slachtoffer. Bijna elke week brand ik mezelf wel aan het rooster van de oven, een te hete pan of rasp ik met de komkommer ook een stuk van mijn vingertoppen mee. Ik weet niet zeker of ik meer dan gemiddeld onhandig ben of dat ik meer dan gemiddeld kook (waardoor uiteraard het wondenaantal relatief oploopt). Waarschijnlijk een catastrofale combinatie van beide.
Mijn meest recente litteken is van toen ik foto’s nam van de bloemkoolcake, die een paar weken terug op deze site verscheen. Heel voorzichtig pakte ik het rooster met hierop de cake uit de oven en zette het op tafel. Op een of andere manier bleef mijn ovenwand onder het rooster steken en omdat ik hem er kennelijk iets te enthousiast onder vandaan trok, vloog het rooster inclusief bloemkoolcake omhoog. In een poging de cake te redden maakte ik een ninjabeweging richting mijn baksel. Brandde ik dan mijn vingertoppen aan de nog hete bakvorm? Nee, mijn vingers bereikten de cake niet eens, aangezien ze bleven steken in het ovenrooster, dubbelklapten en op één van de spijlen terecht kwamen. Mijn pink en ringvinger zijn dus nu voorzien van een doorlopende rode streep. Een mooie toevoeging aan de collectie.

Vegetarische BBQ: Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes | It's a Food Life

Vegetarische BBQ

Je snapt dat barbecueseizoen levensgevaarlijk is voor mij. Daarom wil ik mijn onhandige medemens alvast waarschuwen voor onderstaande recept. De pakketjes zien er onschuldig uit, maar aangezien ze waarschijnlijk langer dan een half uur op de barbecue hebben gelegen zijn ze loeiheet. Dus begin de boel niet gelijk te ontvouwen als ze net een seconde geleden uit het vuur zijn gevist, maar probeer jezelf te beheersen tot ze minimaal een paar minuten zijn afgekoeld.

Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes | It's a Food LifeIndiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes | It's a Food Life

De pakketjes zijn niet alleen heet van het vuur, ook zorgen de kruiden voor een spicy smaak. Weer eens wat anders dan de traditionele gepofte aardappel. De toegevoegde paneer is ideaal voor dit soort recepten, omdat het niet echt smelt en dus (in tegenstelling tot bijvoorbeeld mozzarella) makkelijk uit de zilverfolie is te schrapen. Oh, en paneer is 100% vegetarisch.

Recept voor Indiaas gekruide gepofte aardappelpakketjes

Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten

Ingrediënten voor 4 pakketjes:
100 gram paneer (Indiase kaas)
12 krielaardappeltjes
2 worteltjes
2 bosuitjes (of 1 gewone ui, ook lekker)
4 kleine handjes spinazie
2 eetlepels olie
Teentje knoflook
Stukje gember
Halve theelepel garam masala
Halve theelepel komijnpoeder
Snufje cayennepeper
Peper en zout
Paar vellen zilverfolie

Zo maak je het:
Was de krieltjes en snijd de wortels, paneer en de bosuitjes in hapklare stukken.

Net als met een gewone gepofte aardappel is het verstandig om de krieltjes voor te koken. Hierdoor neemt de barbecuetijd af. Zet dus water op en kook de krieltjes met schil een minuut of 5. Zorg ervoor dat ze niet compleet gaar worden.

Doe ondertussen die olie in een kommetje. Hak (of rasp of pers of snijd) de knoflook en gember en gooi het bij de olie. De garam masala, komijnpoeder, cayennepeper en peper+zout mogen er ook bij en meng het tot een papje.

Giet de krieltjes af en doe ze terug in de pan. Gooi ook de worteltjes, bosuitjes en het olieprutje erdoor. Hussel het door elkaar tot alles goed bedekt is met een laagje olie.

Scheur vier vellen zilverfolie af en leg er per vel een klein handje spinazie op. Verdeel ook het aardappelmengsel over de vellen. Verspreid hierover weer de blokjes paneer.

Vouw de vellen goed dicht. De pakketjes kun je tussen de kolen, op het rooster van de barbecue of gewoon in de oven (op 180 graden) klaarmaken. De bereidingstijd hangt een beetje van de grootte van je krieltjes af en hoelang deze al zijn voorgekookt, maar houdt er rekening mee dat ze minimaal 30 minuten moeten ‘bakken’. Je kunt de gaarheid checken door met een vork in een aardappel te prikken, of natuurlijk door het pakketje open te vouwen.

Tip 1: Paneer vind je bij de toko. Mocht je het niet kunnen vinden, is halloumi een prima vervanging.
Tip 2: Deze pakketjes zijn, zoals ik al zei, ook goed te bereiden in de oven op 180 graden en zijn dus ook (als je de porties wat groter maakt) geschikt als ‘gewone’ avondmaaltijd. Ze zijn ook nog eens heel goed van te voren te maken en ongebakken een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply