Recepten/ Salades & Soepen/ Vegetarisch

Vegetarische BBQ: Kisir (Turkse bulgursalade)

Vegetarische BBQ- Kisir Turkse bulgursalade | It's a food life

Gastblog door Merel – Vegetariërs houden ook van barbecueën! Gelukkig zijn er veel lekkere vegetarische BBQ gerechten. Een perfect vegetarische salade voor bij de BBQ is deze Turkse bulgursalade Kisir

Hoe vaak koken jullie per week? Ik op zich eigenlijk altijd wel zo’n beetje ongeveer denk ik. Behalve als ik iets beters te doen heb of als ik ergens anders eet of als we restjes hebben van de vorige dag. Het scheelt veel dat we altijd weekboodschappen doen, zodat je een grove planning hebt wanneer je wat het beste kunt klaarmaken. Er zitten altijd wel een paar cop-out-maaltijden tussen: dingen die snel in elkaar te flansen zijn, zoals nasi of een pastasalade.

 Vega BBQ Kisir | It's a Food Life

Prima natuurlijk, maar de laatste tijd moet ik mezelf dwingen om niet alleen maar cop-out-maaltijden te maken. Ik geef het weer de schuld. Omdat we in het bovenste appartement van een flatgebouw wonen, inclusief plat dak en veel ramen zonder zonnewering, ontstijgen binnen de temperaturen al snel de drieduizendmiljoen graden Celsius. Gevoelstemperatuur dan, he. Als je dan ook nog een uur lang een of ander megagerecht staat te prepareren, drijft mijn gezicht in mijn shirt en ikzelf ergens tussen de vijfde en zesde cirkel van de hel. Zout toevoegen is niet nodig; Ik hang wel even boven de pan. Ik zou natuurlijk een raam open kunnen zetten. Mits je van muggen, wespen en ander rondvliegend ongedierte houdt. Er waait nou nooit eens een schattig vlindertje naar binnen of een roedel knuffelige babyvogeltjes. Het is altijd zo’n hysterische poepvlieg die het voor elkaar krijgt om met 50 km/pu tegen elk venster aan te vliegen, behalve tegen het enorme raam dat wagenwijd openstaat. Zweten en vliegen vangen is een dagelijkse bezigheid in de zomer.

Eigenlijk mag ik niet zeuren, want deze avond heeft mijn lief gekookt. Kant-en-klare gevulde pasta, dat wel, maar met eigengemaakte saus en vegetarische balletjes. Het was lekker, mijn voedings-app vond het gezond en ik kon op mijn reet blijven zitten.

 Vega BBQ Kisir | It's a Food Life

Turkse bulgursalade

Een goed recept voor dit weer: kisir. Het is in bulk te maken (genoeg voor het avondeten en lunch, of uiteraard voor bij de barbecue), is lang houdbaar en redelijk makkelijk. Omdat het geen zuivelproducten bevat, of andere ingrediënten die in de zon snel bederven, is het ideaal om op een barbecue te serveren. Uiteraard is het ook gewoon heel lekker.

Vegetarische BBQ- Kisir Turkse bulgursalade | It's a food life

Recept Kisir (Turkse bulgursalade)

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen (of meer als het een bbq-bijgerecht is):
275 gram ongekookte bulgur
Klein blikje tomatenpuree
120 gram gerookte paprika (uit een potje. Zijn ongeveer 4 paprika’s)
4 bosuitjes
1 komkommer
Klein bosje dille
Klein bosje peterselie
Klein bosje munt
3 flinke tenen knoflook
1 grote gele ui
Halve citroen
3 eetlepels olie
Peper/ zout
Eventueel kruiden als cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder

Zo maak je het:
Bereid de bulgur volgens de verpakking.

Pak de staafmixer erbij. Doe de gerookte paprika, tomatenpuree en knoflook in een kommetje en pureer het.

Verhit de olie in een koekenpan en snijd ondertussen de gele ui in kleine stukjes. Gooi de ui in de pan en bak het tot de stukjes lichtbruin en glazig zijn. Doe hierna de paprikaprut erbij en bak het een paar minuutjes.

Wacht tot de bulgur en de paprika-ui-prut zijn afgekoeld, want we gaan de twee mengen en dit gaat het beste met je handen. Kneed dus het paprika-ui-mengsel door de bulgur.

Snijd de bosui en de komkommer in stukjes en knip de dille, peterselie en munt fijn. Gooi alles bij de bulgur en mix het.

Knijp de halve citroen uit boven de bulgur. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel kun je nog wat andere kruiden toevoegen om de smaak aan te scherpen (cayennepeper, paprika- en knoflookpoeder bijvoorbeeld) of nog wat olie of water als de bulgur droog is.

 Vega BBQ Kisir | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply