xGastblog door Merel – Vegetariërs houden ook van barbecueën! Gelukkig zijn er veel lekkere vegetarische BBQ gerechten. En wat ook niet kan ontbreken bij de BBQ: dipsauzen!
Laat ik maar gelijk ter zake komen: een barbecue is niet compleet als er niet een aantal sausjes klaarstaan om je burgers mee te bedelven. Ze voegen iets extra’s toe, ze zijn handig om uitgedroogde stokbroodjes in de dippen en je kunt de smaak van niet zo geslaagde vleesexperimenten ermee verbloemen.
Ideale barbecuesausjes
Ik heb best lang nagedacht over de ideale barbecuesausjes. Ze moeten home made zijn, uiteraard. Anders kan ik net zo goed de ingrediëntenlijst van een een pot mayonaise fotograferen. Ze moeten eetbaar zijn voor verschillende mensen, oftewel de smaken moet niet te dicht bij elkaar liggen in het papillenstelsel (dit klinkt best wel alsof ik weet hoe smaak werkt, toch?). Vegan opties zijn perfect, want zuivelproducten bederven snel in de zon. En hoewel het één van mijn favoriete smeersel is, kun je guacamole beter overslaan. Niemand zit te wachten op een bruin uitgeslagen, brokkelige frut in een bakje.
Na lang nadenken kwam ik tot de volgende conclusie: pindasaus is een verplichting. Ik zou het persoonlijk niet willen missen op een barbecue. Hetzelfde geldt voor een knoflookachtig sausje, mét een twist weliswaar. Daarom stem ik voor een limoenige tzatziki. Fris en romig. En de traditionele Griekse yoghurt kun je vervangen door bijvoorbeeld een sojavariant. En als laatste de klassieke hummus, maar dan anders. Volgens mij kun je hummus drie maanden in de volle zon laten staan zonder dat het bederft. Ideaal.
Dus bij dezen presenteer ik het laatste deel van de Vega BBQ Maand. Last but not least. De sauzen. Zelfgemaakt. Niet heel ongezond. Lekker. En zonbestendig. Behalve dan misschien de tzatziki, maar die moeten we dan maar gewoon als eerste opeten.
Recept voor Smokey Hummus*
Bereidingstijd ongeveer 5 minuten
Ingrediënten voor een kom vol:
Groot blik kikkererwten
2 teentjes knoflook
2 eetlepels tahin (sesampasta)
1 eetlepel hete saus (tabasco, of gewoon sambal)
1 eetlepel citroensap
90 gram gerookte paprika uit een potje
Halve theelepel komijnpoeder
Halve theelepel gerookte paprikapoeder
2 eetlepels vloeistof (water, maar olie kan ook voor een wat romigere hummus)
Peper/zout
Cayennepeper voor garnering
Zo maak je het:
Gooi alles in een keukenmachine en mix het tot je een mooi gladde hummus hebt.
*Recept: No meat athlete (‘Buffalo hummus’)
Recept Limoenige Tzaziki
Bereidingstijd ongeveer 10 minuten
Ingrediënten voor een schaal vol:
1 komkommer
500 ml yoghurt (vegan, Grieks, Turks, mager, het is jouw feestje)
Teentje knoflook
1 limoen
Paar muntblaadjes
Peper/zout
Zo maak je het:
Rasp de komkommer en laat het goed uitlekken in een vergiet.
Schep de yoghurt in een schaal. Pers de knoflook uit, rasp de schil van het limoentje, knip de munt in stukjes. Gooi de knoflook, munt, limoen- en komkommerraps bij de yoghurt en meng het goed. Knijp nog wat limoensap door het mengsel (naar smaak. Het zal ongeveer de sap van een half limoentje zijn). Voeg ook naar smaak peper en zout toe.
Recept Pittige Pindasaus
Bereidingstijd ongeveer 5 minuten
Ingrediënten voor een schaaltje vol:
100 gram pindakaas
Halve eetlepel sojasaus
Eetlepel rijstazijn
Eetlepel honing (of agavesiroop voor een vegan variant)
Blokje gember van ongeveer 1 cm
Teentje knoflook
Rode peper (of sambal of chilivlokken)
Ongeveer 10 eetlepels water
Zo maak je het:
Snijd de gember, knoflook en het pepertje in stukjes en gooi het met de rest van de ingrediënten in een pannetje. Verwarm alles al roerend tot het een mooi sausje is. Voeg meer water toe om het wat vloeibaarder te maken.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
2 Comments
Ghislaine
31 juli 2015 at 15:56Ik krijg hier zo’n zin in! Zullen we bbq’en volgens jouw bbq-maand volgende week? En wat is t verschil tussen gerookte paprika en gerookte paprikapoeder? In dat hummusrecept bedoel ik… Die klinkt trouwens heerlijk. En I love guac.
Merel
31 juli 2015 at 17:51Oh, die ‘gerookte paprika’ zijn gewoon van die paprikastukken op sterk water (of olie?) in een potje. Tis jummie!