Food Inspiratie/ Gezondheid

Zeewier eten is super gezond (en lekker!)

zeewier is gezond | It's a Food Life

Chlorella, kelp, hijiki, wakame, Kombu en (het onder sushi liefhebbers welbekende) nori. Zomaar een paar namen van de groenten uit zee. Liefhebbers van zeewier en algen noemen het ‘de groenten van de toekomst’. Ook in Nederland stijgt zeewier in populariteit. Zo at ik afgelopen weekend op Festival Buiten Westen de enige echte Dutch Weed Burger. YUM!

Wat is zeewier?

Zeewier is een verzamelnaam voor niet-verwante meercellige algen, ze worden ook wel macro-algen genoemd. Je hebt verschillende soorten wieren: groenwieren, bruinwieren, en roodwieren. Allemaal hebben ze drie karakteristieken gemeen:

 • Ze leven allemaal in zeewater
 • Ze vermenigvuldigen zich doormiddel van sporen in plaats van zaden
 • Elk is in staat in zijn eigen voedsel te voorzien, door voedingsstoffen uit het water direct in hun celwanden te absorberen, in plaats van via een wortelsysteem.

Er zijn ongeveer 10500 verschillende soorten zeewier, waarvan zo’n 500 gebruikt worden voor menselijke consumptie, verzorgingsproducten en medicijnen.

De voedingsstoffen in Zeewier.

Net zoals bij landgroenten verschillen de voedingsstoffen van zeewier per soort. Maar je kan er vanuit gaan dat de meeste wieren rijk zijn aan mineralen als calcium, natrium, ijzer en jodium en spoorelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E.  Daarnaast zit zeewier vol plantaardige eiwitten, vezels en bevat het dezelfde gezonde vetten als vis. Zeewier is dus super gezond! In de zee groenten komt ook een stofje voor dat op vitamine B12 lijkt. Helaas blijkt dit een inactieve vorm van de vitamine.

Kelp bevat meer vitaminen, mineralen en sporenelementen dan welk andere voedingssoort op aarde.

Voor meer info over zeewier en de voedingswaarden per soort kan je een kijkje nemen op: zeewierwijzer.nl.

Zeewier als voeding

De consumptie van zeewier heeft al een lange geschiedenis, vooral in Aziatische landen is zeewier een veelgebruikt voedingsmiddel. In landen als Japan en China is het eten van zeewier zo normaal als dat wij aardappelen eten. In Nederland kennen we vooral nori, de zeewier velletjes gevuld met vis en rijst om zo te eten als sushi. Onder vegans en vegetariërs zijn algen en zeewier al langer populair vanwege rijkheid aan eiwitten.

Er wordt al gezegd dat zeewier mogelijk het eiwittekort kan oplossen en het eten van zeewier is naast heel gezond ook nog eens goed voor het milieu. Zeewier wordt niet voor niets groente van de toekomst genoemd! Zeewaar, de eerste Nederlandse zeewier teler schrijft op haar site:  “Voor onze teelt is geen schaarse landbouwgrond nodig, noch zoet water of chemicaliën.” Dus naast de gezondheidsvoordelen voor je eigen lijf, help je ook de aarde gezond te houden. Zeewier kun je kopen bij de grotere supermarkten, toko’s en natuurwinkels.

The dutch weed burger. zeewier is gezond | It's a Food Life

The Dutch Weed Burger

Food Festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. Gelukkig is er tegenwoordig op de ‘gewone’ muziek festivals ook genoeg lekker eten te vinden. Chris en ik gingen afgelopen zaterdag dansen op festival Buiten Westen in het Westerpark in Amsterdam. Van dansen krijg je honger dus gingen we op zoek naar eten. De food line-up van Buiten Westen viel niet tegen, eten was er genoeg. Patat, pizza, hamburgers, hotdogs, biefstuk… Maar ook gezond voer zoals vers fruit, kokosnoten, smoothies, tomaten burgers en The Dutch Weed Burger! Deze vegan burger stond al een tijdje op mijn lijstje, ik had er ooit wat over gelezen en de trailer van de gelijknamige docu bekeken.

Je hebt net gelezen hoe gezond zeewier voor je is en ik hoop dat ik je overtuigd heb om meer zeewier aan je dieet toe te voegen. Als je nog niet overtuigd bent moet je echt The Dutch Weed Burger proberen. 100% plantaardig en 100% duurzaam. Mals, krokant en vol van smaak. Nee, ik heb geen aandelen maar ben wel fan!

‘De malse paddy is gemaakt van geroosterde sojasnippers en kombu (zeewier). Het broodje heeft een extra kick gekregen met chlorella, waardoor het groen ziet van de eiwitten. De weedsauce is een lekkere, pittige, romige saus verrijkt met echte Hollandse Zeesla uit Zeeland. De nieuwe smaaksensatie onder de sauzen, alles van eigen receptuur.’
dutchweedburger.com

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Debbie Elting
  4 november 2016 at 00:21

  Hmmm…. ziet er wel lekker uit!! Doe er voor mij maar een paar zonder de soja… dat mag ik als schildklierpatient niet…waarschijnlijk wel als het gefermenteerd is, dat behoeft nog enig onderzoek ( klinkt deftig,hè?)….
  Ik zie nog geen zeewier bij ons in het dorp, maar misschien kijk ik naar de verkeerde afdeling.. waar moet ik op letten?
  Liefs, en groetjes voor jullie,

 • Leave a Reply