Food Inspiratie/ Reviews & evenementen

Kookboek review: Tasty Express

Review kookboek Tasty Express - It's a Food Life

Als ik in een boekenwinkel ben loop ik altijd even richting kookboeken. Gewoon even kijken en bladeren. En soms wordt je gewoon op slag verliefd en moet je een boek kopen. Dat had ik een paar maanden geleden met het kookboek van Sneh Roy: Tasty Express.  Ik kende de schrijfster niet maar de foto’s en recepten zagen er zo mooi en lekker uit, daar wilde ik meer van weten. Lucky me dat mijn moeder het boek als kadootje voor mij kocht! Check hier mijn review van het kookboek Tasty Express van Sneh Roy.

Sneh Roy is het brein achter Cook Republic, een populaire award winning Australische foodblog. Ze groeide op in Mumbai, woonde ook een paar jaar in Singapore en woont nu met haar man en 2 kinderen in Sydney, Australië. Sneh is ontwerpster, food fotograaf en stylist. Dat is ook wel te zien aan de foto’s in het kookboek, die er allemaal onwijs gestyled uit zien (ja, ik ben jaloers).

Review kookboek Tasty Express | It's a Food LifeReview kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Inhoud & Layout

Tasty Express kwam in 2014 uit en ik heb de eerste druk van de Nederlandse uitgave. Het boek is 226 pagina’s dik en er staan ruim 100 recepten in. Een dik boek dus, wat vaak moeilijk open blijft liggen. Het kookboek is onderverdeeld in vijf hoofdstukken: ‘Cafésfeer’, ‘Het groene rijk’, ‘Moderne lunchbox’, ‘Supperclub’ en ‘Feestfabriek’. Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding en een inhoudsopgave die lijkt op een menukaart.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food LifeJe kan wel zien dat Sneh Roy ontwerpster is want de layout ziet er erg mooi en doordacht uit. Ook de foto’s zijn prachtig gestyled en met zorg gemaakt. Het boek oogt wat donker wat onder andere komt doordat de recepten in het wit gedrukt zijn op zwarte pagina’s. Maar ook de foto’s zijn overwegend donker wat mooi afsteekt tegen de ‘lichte vriendelijke food foto’ rage van dit moment. Ik hou ervan.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Ik probeer verschillende elementen en emoties in mijn foto’s samen te brengen. Ik wil dat de fotografie de visuele verslaving voedt, een verhaal vertelt over hoe het gerecht ontstaan is en ons de mogelijkheid biedt onze eigen mooie momenten te bedenken.
– Sneh Roy

De Recepten

De recepten zijn overwegend vegetarisch maar er staan ook zeker een aantal aantrekkelijke vlees- en visrecepten in Tasty Express. Bijna alle gerechten worden gemaakt from scratch en zijn zeker gezond te noemen. Maar er staan ook een aantal zoete lekkernijen in, want: ‘die hebben we allemaal nodig’, zegt Sneh.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

De recepten in Tasty Express variëren nogal. Sommige zijn makkelijk te bereiden met een paar simpele ingrediënten, maar er staan ook recepten in waar wel wat meer bij komt kijken. Kruiden en specerijen schuwt Sneh niet, wat ik alleen maar toejuich. Want kruiden en specerijen zijn nu eenmaal de smaakmakers als je zonder pakjes en zakjes kookt. Laat de ingrediëntenlijst je dus niet afschrikken, vaak bestaat de helft uit kruiden die je makkelijk kan vinden in de supermarkt of toko.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Er zijn dus vijf verschillende hoofdstukken maar qua recepten staat alles een beetje door elkaar. Behalve het eerste hoofdstuk ‘cafésfeer’, daar staan voornamelijk ontbijt en lunch recepten in waaronder ‘kaneelwentelteefjes uit de oven‘, frittata met paddenstoel & balsamico’, ‘crêpes met rum & rozijnen & rum-botersaus’ en een smakelijk recept voor ‘groot ontbijtbrood’. Ook het laatste hoofdstuk ‘feestfabriek’ heeft een duidelijk thema: zoetigheid. Met kwijlopwekkende recepten zoals ‘zachte chocoladecake’, ’tiramisu met gemberkoekjes’ en ‘vanillemilkshakes met knapperige pindakoekjes’.

In Tasty Express wil ik een paar van de dierbaarste recepten uit mijn jeugd in India delen.
– Sneh Roy

Verder vindt je veel uiteenlopende recepten van sausen en curries tot drankjes en (veel) chutneys: ‘kulfimelk’, ‘bahn mi met draadjesvlees’, ‘rijst met gerookte thee & garnalen’, ‘zelfgemaakt ijskoffie’ en ‘extra groene chutney, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Ook fijn zijn de basis recepten voor ‘volkoren pizzadeeg’, ‘zelf kiemen kweken’ en ‘naanbrood’. Makkelijke recepten die pakjes en zakjes echt overbodig maken!

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Conclusie

Tasty Express van Sneh Roy is een kookboek die elke (hobbie)kok in zijn kast moet hebben.  De foto’s en layout maken het een prima boek om lekker in rond te bladeren als je op zoek bent naar inspiratie. Ik pak Tasty Express dan ook regelmatig uit de kast als ik op zoek ben naar recepten die net een beetje anders zijn. De Aziatische invloeden zorgen voor verrassende en smaakvolle recepten vol kruiden en specerijen.

In Tasty Express staan recepten met veel verse ingrediënten en er wordt gekookt zonder pakjes of zakjes. Een lekker veelzijdig kookboek dat laat zien dat gezond eten niet saai hoeft te zijn.

Review kookboek Tasty Express | It's a Food Life

Je kan dit mooie kookboek hier kopen: Tasty Express

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Dit blog bevat affiliatie links. Lees de disclaimer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply