Food Inspiratie/ Reviews & evenementen

Kookboek review: Uit liefde voor Vietnam

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Oke hier ben ik echt onwijs enthousiast over. Ik was een paar weken geleden weer eens aan het snuffelen tussen de kookboeken in een boekenwinkel. En daar zag ik het.. groen en uitnodigend met woorden die meteen mijn aandacht trokken. Het kookboek: Uit liefde voor Vietnam – een smaakroute door Vietnam. Wij hebben ontelbaar veel lekkere – nee – verrukkelijke gerechten gegeten in Vietnam dat ik er soms nog steeds natte dromen van krijg. To much? Sorry. Maar ik kroop dus meteen achter de computer en kocht dit boek. Het is mijn nieuwe lievelingskookboek en ik laat je zien waarom.

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Uit liefde voor Vietnam neemt je mee door Vietnam. Het is dan ook ‘een smaakroute door Vietnam’ langs 10 verschillende plaatsen. En wij hebben 7 van deze plaatsen bezocht! Whoop! Dus dat maakt het extra bijzonder en herkenbaar. Maar ook als je nog nooit in Vietnam bent geweest is het echt leuk en inspirerend om meer over het land te lezen en helemaal over de magnifieke Vietnamese keuken.

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Het boek begint met persoonlijke verhalen uit de jeugd van chefkok Truong Thi Quyen. Over haar jonge leven in Vietnam en hoe zij op haar veertiende met haar familie naar België verhuisde met de hoop op een beter leven. Na veel hard werken kreeg zij dit betere leven en runt zij nu al ruim 15 jaar het succesvolle Vietnamese restaurant Little Asia in Brussel. Daar moet ik dus heel snel gaan eten, dat begrijp je wel!

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Deze verhalen zijn opgeschreven door journaliste Sylvie D’Hoore. Ook staat er een mooi verhaaltje over elke plaats van deze smaakroute. Oh zo leuk om te lezen! De smaakroute in Uit liefde voor Vietnam gaat langs Sapa, Hanoi, Ha Long Bay, Ninh Binh, Hue, Hoi An, Quy Nhon, Ho Chi Minh City, Can Tho en Phu Quoc (druk vooral op de linkjes als je onze verhalen wilt lezen over deze plaatsen in Vietnam).

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food LifeKookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Voordat we naar de recepten gaan worden de belangrijkste elementen uit de Vietnamese keuken even kort uitgelicht. Rijst bijvoorbeeld, héél belangrijk – zo niet het belangrijkste- in de Vietnamese keuken. Maar ook verse kruiden en specerijen, vissaus en niet te vergeten: evenwicht.

De Vietnamese keuken is heel evenwichtig. In elk gerecht moet en yin en yang zijn. Voor elke textuur, smaak of bereidingswijze is er een tegenhanger: krokant en zacht, warm en koud, zoet of hartig, rauw of gebakken..

Dan heeft elke Vietnamese stad een eigen hoofdstukje met informatie over de plaats en een stuk of drie á vier recepten. Want dat is het leuke aan de Vietnamese keuken.. per streek verschillen de gewoonten en gerechten, zelf per dorp kunnen er andere lokale gerechten op tafel staan. Chris en ik vonden het dan ook altijd onwijs leuk om altijd weer te kiezen voor de lokale gerechten.

Er staan zo’n 50 gerechten in het kookboek. De meesten eigenlijk erg makkelijk te bereiden. Soms lijkt de ingrediëntenlijst lang maar in Vietnam koken ze nu eenmaal met veel smaakmakers en kruiden. Niks geen pakjes en zakjes maar verse kruiden, vissaus, knoflook, sesamolie.. dat soort zaken. Dus eigenlijk valt die ingrediëntenlijst dus wel mee, vooral als je vaker Aziatisch kookt zijn het dingen die je standaard in huis hebt.

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food LifeKookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Er staan volledige maaltijden in zoals Bunn Cha (gegrild buikspek met rijstvermicelli), Canh Cai Tom Bam (soepje van gemalen scampi en mosterdbladeren) en Goi Cai Xoong Bo (rundvlees en waterkerssalade). Maar eigenlijk zijn de meeste recepten ‘bijgerechten’ of kleine hapjes. Tenminste zo is het hoe wij het misschien zien. Maar in Vietnam bestaat een maaltijd vaak uit vele verschillende gerechten bij elkaar op tafel waar je dan van alles een paar hapjes neemt.

Zelfs al zijn ze arm, dan nog zullen Vietnamezen er alles aan doen om lekker te kunnen eten.

Het water loopt me nu gewoon in mijn mond terwijl ik door het boek blader. Want de foodfoto’s zijn simpel (schaaltje/bordje met het gerecht) maar oh zo doeltreffend. Eigenlijk weer precies zoals je Vietnamese keuken is, vrij simpel maar zo onwijs smaakvol en perfect in evenwicht. Okey enkele recepten die je zoals in het boek tegenkomt: Nem/Cha Gio (Hanoi: Vietnamese loempia met vlees en groente), Muc Nuong (Ha Long Bay: gebakken pijlinktvis), Ga Nuong La Chanh (Ninh Binh: gegrilde kip met limoenblaadjes), Ca Ri Rau Cu (Hue: gemengde groenten in currysaus), Cha Ca Quy Nhon (Guy Nhon viskoekjes) en Ca Ri Vit (Can Tho: eend met gele curry).

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Naast de verhaaltjes over de steden en het specifieke eten daar staan er ook nog wat andere informatieve verhaaltjes in het boek. Zo kan je wat leren over de Nem aka de Vietnamese loempia. Die heten in het Noorden Nem Ran en in het zuiden Cha Go. En in het hoofdstuk over Ho Chi Minh City staat een stukje geschreven over streetfood. Waar ik het overigens niet helemaal mee eens ben want er staat dat het streetfood overal veilig is om te eten. Ja voor Vietnamezen met een maag waar wij u tegen zeggen. Maar voor onze tere westerse maagjes zou ik toch echt opletten waar je iets op straat eet.

Waar ik ook echt super blij mee ben zijn de basisrecepten achterin het boek. Recepten van sausjes voornamelijk en kruiden die altijd op tafel staan in Vietnam.

Kookboek: Uit liefde voor Vietnam - It's a Food Life

Afgelopen weekend heb ik Pho Bo uit het boek gemaakt. Dé noedelsoep van Vietnam. Erg goed gelukt als zeg ik het zelf! Het recept komt woensdag online.

Ben je enthousiast geworden over het kookboek? Het boek kan je hier kopen: Uit liefde voor Vietnam. 

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Nog meer kookboek reviews lezen?
Kookboek review: Tasty Express
Kookboek review: Veg!

Dit blog bevat affiliatie links. Lees de disclaimer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply