Blog/ Desserts/ Foodie Favorites/ Recepten

Foodie Favorites: Elsa deelt het recept voor Farófias, een Portugees dessert.

Farofias elsarblog - It's a food life

In deze rubriek vertellen Nederlandse foodbloggers over hun favorieten en delen ze hét recept van hun blog wat jij absoluut een keer moet maken. Vandaag geeft Elsa van blog Elsarblog een kijkje in haar keuken en deelt het recept voor Farófias, een Portugees dessert.

Elsa van elsarblog - It's a food life

Ola, ik ben Elsa, ik ben geboren in Lissabon (Lisboa- Portugal) en vanaf 1995 woon ik in Nederland. Samen met mijn beste vriendin Inge, runnen we de Foodblog en Lifestyle ElsaRblog. Dat doen we met enorm veel plezier. Inge en ik werken allebei fulltime en dat maakt het af en toe lastig om onze blog te onderhouden. Het doel van onze blog is om mensen te inspireren zelf aan de slag te gaan, daarom zijn onze recepten voorzien van stap voor stap foto’s zodat je makkelijk aan de slag kan gaan.

Volg Elsarblog op Facebook, Instagram & Pinterest

Waar komt je passie voor koken vandaan?

Zoals je leest kom ik oorspronkelijk uit Portugal, en Portugees en eten zijn onafscheidelijk, haha….

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit de Portugese keuken en meestal geef ik er mijn eigen draai aan. Ik zoek een Portugees recept dat ik lekker vind en vervolgens ga ik dat proberen. In algemeen, als ik het niet lekker vind, publiceer ik het recept niet.

Met uitzondering van mijn “muffins met kastanjes de filodeeg” en die vond ik niet lekker maar mijn man wel. De meest leuke manier om een recept te maken, (voor mij) is als Inge gaat koken en ik de foto’s maak, zoals ons recept van “Bastogne parfait met karamelsaus” , heerlijk is dat. Dan hebben we samen een superleuke dag en kunnen ook samen lekker eten. Daar geniet ik echt van.

Inge & Elsa van ElsaRblog

Zijn er kooktechnieken, gerechten of stijlen die je nog  heel graag wilt proberen?

Ja brood maken. Dat vind ik zo lekker en maak ik het nooit.

Wat is je nummer 1 bak/kooktip?

Volg je smaak!

Wat is je favoriete kookboek?

Cozinha traditional Portuguesa is mijn lievelings boek omdat er echte traditionele Portugese recepten van heel Portugal in staan.

Wat is je favoriete gerecht dat je ooit hebt gegeten en waar was dat?

Mijn favoriete gerecht is gegrild sardientjes met gekookte aardappels en sla met tomaten en gegrilde paprika. Oh mijn God dat vind ik echt lekker!

Wat is je favoriete tool in de keuken?

Een houten lepel. Klinkt misschien een beetje stom maar daar kan ik niet zonder.

Welke tool staat hoog op je verlanglijstje?

Niet echt een wens, maar een asperges pan is misschien rond deze tijd handig, omdat ik dol ben op verse asperges.

Zijn er ingrediënten waar je niet tegen kunt? En wat is je favoriete ingrediënt?

Ja, ik vind kerrie echt niet lekker! Lastige vraag, ik denk dat mijn favoriete ingrediënt verse koriander is.

Welke smaakmaker staat er bij jou altijd in de kast?

Zwarte peper en olijfolie.

Welke ingrediënten zou je meenemen op een onbewoond eiland? Je kunt er maar drie kiezen..

Aardappelen, melk en suiker.

Toprecepten:

Naast mijn favoriete recept voor Farófias (hieronder) zijn er nog andere lekkere recepten die ook een moeite waard zijn om te proberen:

Luxe dessert om te maken

Bastogne parfait met karamelsaus

Tortillataart of partytaart van Inge

Feestelijke pannenkoekentaart Elsa van elsarblog - It's a food life

Als ik maar één gerecht van je blog ga maken, welke zou dat dan moeten zijn? En waarom?

Farófias is een Portugees dessert dat niet in Nederland bekend is, maar als je van toetjes houdt dat moet je dat echt proeven. Is een heel luchtig toetje met een overheerlijk saus.

En dat was mijn interview. Ik wil Laura bedanken voor deze mogelijkheid. Ik vond het superleuk om te doen en vooral in deze moeilijke tijd met Coronavirus dat ons dagelijks leven heeft geraakt. Het is heel belangrijk dat wij blijven geloven dat het goed komt. Hier thuis doen we ons best om er nog iets van te maken, zoals dat elke dag iemand anders kookt, ja hoor… ook de kinderen.

Liefs,

Elsa

Portugees dessert: Farófias
Kooktijd
40 min
 

Farófias is een Portugees dessert dat niet in Nederland bekend is,maar als je van toetjes houdt dat moet je dat echt proeven. Is een heel luchtigtoetje met een overheerlijk saus.

Gerecht: Dessert
Keuken: portugees
Auteur: Elsa – Elsarblog
Ingrediënten
  • 1 schil van een sinaasappel of citroen
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 lepel maizena
  • 1 snufje zout
  • 175 gram suiker
  • 6 eieren
  • kaneel
Zo maak je het
  1. Scheid heel voorzichtig het eiwit van de dooiers en zorg ervoor dat er geen spoor van de dooiers in het eiwit komt.

    *In een pan, kook je de melk met sinaasappel/citroenschil en 125 g suiker. Als het begint te koken, zet je het vuur op lage stand.

    *Met eenmixer, klop je het eiwit met een snufje zout, en de 50 g suiker tot een stevigemerengue.

    *Met behulpvan een grote lepel, doe je het stevige eiwit bakken in de melk (20 sec. eenkant, omdraaien en nog 20 sec.)

    *Met eenschuimspaan haal je de Farófias onmiddellijk uit de melk.

    *Leg op eengrote platte zeef (spatdeksel), en laat even uit druppelen.

    *Wanneer jede laatste hebt gebakken, vuur uit en de melk door een zeef in eenandere pan.

    *Laat evenafkoelen. Als de melk lauw is, voeg je de dooiers toe.

    *De dooiersmoet je even roeren, met een lepel, maar niet kloppen.

    *Nu depan terug op het vuur en de dooiers erbij.

    *Even roeren.

    *De lepelMaizena erbij doen.

    *Nu roer jedeze saus tot dat het dik wordt.

    *Farófiasdan in een diepe schaal of in schaaltjes.

    *Sauserbovenop en als laatste bestrooi met “veel” kaneel.

  2. In een pan, kook je de melk met sinaasappel/citroenschil en 125 g suiker. Als het begint te koken, zet je het vuur op lage stand.

  3. Met een mixer, klop je het eiwit met een snufje zout, en de 50 g suiker tot een stevige merengue.

  4. Met behulp van een grote lepel, doe je het stevige eiwit bakken in de melk (20 sec. een kant, omdraaien en nog 20 sec.)

  5. Met een schuimspaan haal je de Farófias onmiddellijk uit de melk.

  6. Leg op een grote platte zeef (spatdeksel), en laat even uit druppelen.

  7. Wanneer je de laatste hebt gebakken, vuur uit en de melk door een zeef in een andere pan.

  8. Laat even afkoelen. Als de melk lauw is, voeg je de dooiers toe.

  9. De dooiers moet je even roeren, met een lepel, maar niet kloppen.

  10. Nu de pan terug op het vuur en de dooiers erbij. Even roeren. De lepel Maizena erbij doen. Nu roer je deze saus tot dat het dik wordt.

  11. Farófias dan in een diepe schaal of in schaaltjes. Saus erbovenop en als laatste bestrooi met “veel” kaneel.


Heb je een foodblog en vind je het leuk om mee te doen aan Foodies Favorites? Stuur een mailtje met een linkje van je blog naar laura@itsafoodlife.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply