Ik maak eigenlijk niet heel vaak muffins. Vaak bak ik een cake. Maar het is goed om af en toe eens iets anders te doen. Rebels te zijn… oeioei. Dus vandaag een recept voor muffins! En niet zomaar muffins maar super lekkere en makkelijk te maken suikervrije gember kaneel muffins.
De heerlijke verwarmende smaken van gember en kaneel maken dit een perfect tussendoortje bij de thee tijdens een koude winterdag.
Oké, ik heb wel wat suiker gebruikt. Kokosbloesemsuiker, dat gebruik ik bijna altijd in mijn baksels. In kokosbloesemsuiker zijn de voedingsstoffen bewaard gebleven, dit komt omdat de suiker niet is verhit. Teveel suiker is nooit goed maar als je suiker wilt gebruiken kies dan voor kokosbloesemsuiker of gebruik zoetstoffen zoals honing, dadels en maple syrup.

Gezonde muffins zijn vrij van geraffineerde suiker. Met de heerlijke verwarmende smaken van gember en kaneel heb je een heerlijk gezond tussendoortje voor bij de thee.
- 125 gram roomboter op kamer temperatuur
- 70 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel gemberpoeder
- snufje (Keltisch) zeezout
- 70 milliliter amandelmelk
- 150 gram speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
-
Verwarm de oven op 200℃.
-
Doe de boter, suiker en het vanille extract in een kom en meng tot een romig geheel.
-
Voeg de eieren, gember, kaneel toe en meng goed door elkaar. Voeg nu ook de melk, het meel en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag.
-
Verdeel het deeg over 6 muffin vormpjes, strooi er eventueel wat extra kaneel en gember over en zet 20 minuten in de oven. Prik met een saté stokje in de muffins, als het stokje er droog uit komt zijn ze klaar.
Er staan nog veel meer recepten voor zoete lekkernijen op It’s a Food Life:
Appel speculaascake met noten en bessen
Appel-peer speculaascrumble
Appel-peer speculaascrumble
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
5 Comments
Judith | myfoodblog.nl
28 januari 2017 at 18:04Wat klinkt dit lekker. Ik ben dol op zowel gember als kaneel :-).
marjan buninga
10 februari 2017 at 14:08Wat zou je kunnen gebruiken om de kokosbloemsuiker te vervangen? Ik wil nl echt suikervrij bakken en vervangers als honing, ahornsiroop en (in dit geval) kokosbloemsuiker zijn voor diabetici nauwelijks minder slecht als krisralsuiker.
Laura
12 februari 2017 at 16:43Ha Marjan,
Je kan de kokosbloesemsuiker wellicht vervangen voor stevia. Stevia heeft een glycemische indexwaarde van 0 en veroorzaakt daardoor geen stijging van de bloedsuikerspiegel, dat maakt het een goede suikervervanger voor diabetici. 50 gram suiker staat gelijk aan 1/2 tl vloeibare stevia. Ik hoop dat je hier iets aan hebt Marjan! Liefs, Laura
B
13 april 2018 at 20:07Kan ik ze zonder melk maken? En als ik verse gember gebruik, hoeveel heb ik dan nodig?
Laura
14 mei 2018 at 19:05Hoi B, je kan de melk eventueel weglaten en vervangen door water. Verse gember is geheel naar smaak. Je kan beginnen met een duim geraspte gember. Groetjes!