Go Back
Portugees dessert: Farófias
Kooktijd
40 min
 

Farófias is een Portugees dessert dat niet in Nederland bekend is,maar als je van toetjes houdt dat moet je dat echt proeven. Is een heel luchtigtoetje met een overheerlijk saus.

Gerecht: Dessert
Keuken: portugees
Auteur: Elsa - Elsarblog
Ingrediënten
  • 1 schil van een sinaasappel of citroen
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 lepel maizena
  • 1 snufje zout
  • 175 gram suiker
  • 6 eieren
  • kaneel
Zo maak je het
  1. Scheid heel voorzichtig het eiwit van de dooiers en zorg ervoor dat er geen spoor van de dooiers in het eiwit komt.

    *In een pan, kook je de melk met sinaasappel/citroenschil en 125 g suiker. Als het begint te koken, zet je het vuur op lage stand.

    *Met eenmixer, klop je het eiwit met een snufje zout, en de 50 g suiker tot een stevigemerengue.

    *Met behulpvan een grote lepel, doe je het stevige eiwit bakken in de melk (20 sec. eenkant, omdraaien en nog 20 sec.)

    *Met eenschuimspaan haal je de Farófias onmiddellijk uit de melk.

    *Leg op eengrote platte zeef (spatdeksel), en laat even uit druppelen.

    *Wanneer jede laatste hebt gebakken, vuur uit en de melk door een zeef in eenandere pan.

    *Laat evenafkoelen. Als de melk lauw is, voeg je de dooiers toe.

    *De dooiersmoet je even roeren, met een lepel, maar niet kloppen.

    *Nu depan terug op het vuur en de dooiers erbij.

    *Even roeren.

    *De lepelMaizena erbij doen.

    *Nu roer jedeze saus tot dat het dik wordt.

    *Farófiasdan in een diepe schaal of in schaaltjes.

    *Sauserbovenop en als laatste bestrooi met “veel” kaneel.

  2. In een pan, kook je de melk met sinaasappel/citroenschil en 125 g suiker. Als het begint te koken, zet je het vuur op lage stand.

  3. Met een mixer, klop je het eiwit met een snufje zout, en de 50 g suiker tot een stevige merengue.

  4. Met behulp van een grote lepel, doe je het stevige eiwit bakken in de melk (20 sec. een kant, omdraaien en nog 20 sec.)

  5. Met een schuimspaan haal je de Farófias onmiddellijk uit de melk.

  6. Leg op een grote platte zeef (spatdeksel), en laat even uit druppelen.

  7. Wanneer je de laatste hebt gebakken, vuur uit en de melk door een zeef in een andere pan.

  8. Laat even afkoelen. Als de melk lauw is, voeg je de dooiers toe.

  9. De dooiers moet je even roeren, met een lepel, maar niet kloppen.

  10. Nu de pan terug op het vuur en de dooiers erbij. Even roeren. De lepel Maizena erbij doen. Nu roer je deze saus tot dat het dik wordt.

  11. Farófias dan in een diepe schaal of in schaaltjes. Saus erbovenop en als laatste bestrooi met “veel” kaneel.