Go Back
Saoto soep van Jasmina

Saoto soep, kun je als een maaltijdsoep eten en barst van de verschillende smaakexplosies.

Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: surinaams
Focuswoord: maaltijdsoep
Auteur: Jasmina - Sparkle Inside
Ingrediënten
Bouillon
  • 1 kilo kippenbouten
  • 4 cm laos
  • 6 cm gember
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 4 takjes sereh (citroengras)
  • 5 salam blaadjes
  • 3 laurier blaadjes
  • 8 pimentkorrels
  • 7 kruidnagels
  • 6 bouillonblokjes
Topping
  • gekookte eieren 1 per persoon
  • 300 gram taugé
  • gebakken aardappelstokjes (verkrijgbaar bij de Toko)
  • fijne rijstvermicelli
  • gebakken uitjes
  • spitskool in fijne reepjes
  • 3 takjes gesneden selderij
  • rijst
  • zonnebloemolie om in te bakken
Sambal
  • zoute en zoete sojasaus
  • fijngesneden madam Jeanette
  • 1 eetlepel suiker
  • halve ui
  • 2 laurierblaadjes
Zo maak je het
Bouillon:
  1. Kook eerst het water in een grote pan met alle ingrediënten welke staan onder : wat heb je nodig voor de bouillon. laat koken tot de kip gaar is en haal daarna de kip uit de de pan.

  2. Laat de bouillon nog even door pruttelen. Pluis de kip ondertussen in stukjes. Zeef de bouillon.

Sambal:
  1. Maak de sambal door de ui te fruiten totdat deze goudbruin is, stamp de madam Jeanette fijn en voeg deze samen met de laurierblaadjes en sojasaus toe. Je kan de sambal zo pittig maken als je zelf wilt, ik stamp er graag wat extra peper door, zodat het zweet me op mijn voorhoofd staat als ik begin te eten, haha!

    Voeg als laatste ook een beetje suiker toe aan de sambal. Laat het op een zacht pitje goed inkoken, maar laat het afkoelen voordat je je soep serveert.

Saoto Soep
  1. Bak de rijst vermicelli in hete olie, pas op want het kan spetteren.

  2. Was vervolgens de taugé, spitskool en selderij en doe deze samen met een gekookt eitje, de gebakken aardappelstokjes, de gebakken uitjes, de gebakken rijst vermicelli en de gepluisde kip in een kom.

  3. Voeg de hete bouillon daarna over de garnering heen. Indien je de soep een dag later nog een keer wilt eten, maak dan weer alleen de bouillon warm. Ik ken mensen die alle ingrediënten in een pannetje mieterden samen met je bouillon. Ik kan je verzekeren dat dat niet de bedoeling is, alles wordt slap i.p.v. knapperig.

  4. Voeg als laatste een beetje van de sambal toe die je in stap 6 hebt gemaakt. Je kan de soep op deze manier zo pittig maken als je zelf wilt. Wil je de soatosoep ook als medicijn tegen griep gebruiken, wees dan lekker royaal met de saus.

  5. Serveer er een schaaltje gekookte rijst bij, indien je dit gerecht als warme maaltijd wilt eten. Op deze manier zorgt het voor een goede maagvulling.