Go Back
Veggie burger van gegrilde courgette met romige feta-knoflooksaus
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
Totale tijd
45 min
 

Een gezonde eiwitrijke vegetarische burger van geroosterde courgette met quinoa en cannellini bonen. Super lekker met een feta-knoflooksaus en zoete aardappel frites.

Porties: 8 burgers
Auteur: Laura - It's a Food Life
Ingrediënten
Veggie burgers
  • 3 courgettes
  • 250 gram cannellini bonen of kikkerererwten/andere bonen
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  • 2 theelepels geroosterde paprika
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • 120 gram quinoa
  • 120 gram havermout
  • 3 eetlepels verse bieslook
  • 4 speltbroodjes
Romige feta-knoflooksaus
  • 150 gram feta
  • 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
  • 3 teentjes geroosterde knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse dille
  • 2 eetlepels verse basilicum
  • 1/2 citroen
Zoete aardappel frites
  • 2 grote zoete aardappels
  • peper en zout
  • 1/2 theelepel droge tijm
  • 1 eetlepel koolzaadolie of andere olie die je kan verwarmen
Garnering
  • verse spinazie
  • avocado
  • tomaat
Zo maak je het
Veggie burgers
  1. Verwarm de oven op 220℃.

  2. Snijd de courgettes in de lengte doormidden, in 8 gelijke stukken. Vet een bakplaat in met olie, verdeel de courgette over de bakplaat en besprenkel met olie, peper en zout. Leg alle 4 de knoflookteentjes ongeschild bij de courgette.

  3. Zet de bakplaat 45 minuten in de oven tot de courgette goudbruin kleurt. Draai de courgette halverwege een keer om.

  4. Kook de quinoa gaar: spoel de quinoa goed af onder koud stromend water – een fijn vergiet is hierbij wel makkelijk. Doe 120 gram quinoa in een pan met 350 milliliter water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat zonder deksel 15-20 minuten sudderen tot het water verdampt is, de quinoa is gaar als je kleine krulletjes uit de korreltjes ziet komen.

  5. Haal de courgette en knoflook uit de oven. Laat de oven wel aan staan want je gaat hier de zoete aardappel frites nog in bakken. Doe de courgette samen met 1 teentje knoflook in de keukenmachine en pulseer tot moes. Doe de bonen in de keukenmachine en pulseer tot alles helemaal gemengd is. 

  6. Doe het courgette mengsel in een grote kom, voeg nu alle ander ingrediënten voor de hamburger toe - dus de kruiden, quinoa en havermout. Behalve de speltbroodjes natuurlijk. Meng alles met je handen goed door elkaar. Je moet hier je hamburger uit maken, als het te nat is voeg dan extra havermout toe.

  7. Leg een stukbakpapier op een groot bord. Vorm 8 veggie burgers uit het mengsel, leg ze op het bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.

  8. Bak de veggie burgers gaar in wat olie, zo'n 5 minuten per kant. 

Zoete aardappel frites
  1. Was de zoete aardappels en snijd ze in friet-vorm. Verdeel over een met bakpapier beklede ovenschaal. Besprenkel de zoete aardappel frietjes met (koolzaad)olie en verdeel er de tijm, peper en zout over. Zet 20 minuten in de oven. Keer de halverwege een keer om.

Romige feta-knoflooksaus
  1. Doe de feta, yoghurt en 3 geroosterde knoflookteentjes in de keukenmachine en laat 5 minuten draaien tot er een romige saus ontstaat. Voeg de dille, bieslook en peper toe en pulseer kort tot het goed gemengd is.

Serveren
  1. Beleg de speltbroodjes met verse spinazie en tomaat, leg de burgers erop en daarbovenop de avocado. Nu een flinke klodder feta-knoflook saus en serveer met de zoete aardappel frites. 

Notities

Smakelijk eten!