Dips & Sauzen/ Recepten/ Salades & Soepen

Zelf sla dressing maken + 12 makkelijke recepten

Zelf salade dressing maken - It's a Food Life

Stop right now! Gebruik alsjeblieft nooit meer een kant en klare salade dressing. Niet die uit een fles en niet die uit een zakje. Gewoon niet meer doen. Waarom niet? Omdat het vol zooi en suiker zit en zo maak je die gezonde salade dus een stuk ongezonder. Zonde joh. En ook omdat je salade dressing heel makkelijk zelf kan maken. Ik zal je twaalf voorbeelden van recepten voor dressings geven. Zo kan je er wel een tijdje tegenaan en wil je nooit meer iets anders.

Tips voor het maken van sla dressings:

Tip 1: voeg de dressing pas als laatste toe aan je salade. Bewaar je de salade voor je lunch de volgende dag? Voeg dan pas de dressing op het bord toe, zodat je sla lekker fris en knapperig blijft.

Tip 2: gebruik 1 deel azijn (of iets anders zuurs zoals citroen, limoen, sinaasappels, grapefruitsap) en 3 delen olie (olijfolie, koolzaadolie, walnotenolie, lijnzaadolie). Meng altijd eerst de azijn en olie door elkaar en voeg daarna pas de overige ingrediënten toe.

Tip 3: Proef (het leven!) je dressing altijd voor je het over de salade giet. Is het zoet genoeg? Smaakt het naar Azië, Mexico, Italië? Moet er nog net iets meer azijn of mosterd bij? Proef en gij zult vinden, een goede dressing zou je zo met een lepel naar binnen willen slurpen.

Thaise salade met sesam- knoflook dressing - It's a Food LifeThaise salade met sesam-knoflook dressing



12 recepten voor zelfgemaakte dressing:

Hier heb ik enkele voorbeelden voor sladressings op een rijtje gezet. Heb je veel dressing nodig verdubbel of verdriedubbel dan simpelweg de hoeveelheid. De meeste dressings zijn – mits goed afgesloten – één week houdbaar in de koelkast.

Recept voor een klassieke vinaigrette:

4 el olijfolie + 1 el rode wijn azijn + 1 sjalot + versgemalen peper

Meng de olie met het azijn. Snipper de ui. Meng tot een dressing.

Recept voor honing-mosterd dressing:

3 el olijfolie + 1 el azijn + 1 flinke tl mosterd + 1 el honing + peper en zout

Meng de olijfolie met het azijn en vervolgens met de mosterd en honing. Breng op smaak met peper en zout.

óf 3 el Griekse yoghurt + 1 el mosterd + 2 el honing

Meng de ingrediënten door elkaar.

Recept voor een verse kruiden dressing:

1 el witte balsamico azijn + 3 el karnemelk + 1 el crème fraîche + 1 tl verse basilicum + 1 el verse peterselie + 1 el verse munt + 1 tl verse koriander

Meng het azijn, de karnemelk en crème fraîche door elkaar. Hak alle kruiden fijn en meng tot een dressing. 

Recept voor Mexicaanse dressing:

4 el Griekse yoghurt + sap van 1 limoen + 1 avocado + 1 el verse peterselie + 1 rode peper

Meng de yoghurt met het limoensap. Prak de avocado, hak de peterselie fijn, snipper de peper en meng tot een dressing.

Recept voor fruitige mango dressing:

3 el appelciderazijn + 1 el limoen sap + 1 mango + 1 el maple syrup

Meng het azijn met het limoensap en vervolgens met de siroop. Prak of hak de mango fijn en meng met de rest van de ingrediënten tot een dressing. 

Recept voor Italiaanse dressing:

4 el olijfolie + 1 el balsamico azijn + 1/2 gele ui + Italiaanse kruiden

Meng de olie met het azijn. Snipper de ui en meng samen met de Italiaanse kruiden tot een dressing.

Recept voor een volle koriander dressing:

2 tl limoensap + 2 el witte wijn azijn+ 6 el olie naar keuze + 2 el water + 2 teentjes knoflook + 2 el pijnboompitjes + 2 el Parmezaanse kaas + 2 handenvol verse koriander + zout en peper

Rooster de pijnboompitjes. Hak de koriander fijn. Pulseer de olijfolie, limoensap en azijn in de blender. Voeg de overige ingrediënten toe en pulseer tot een dressing. 

Recept voor een Aziatische dressing:

3 el sesamolie + 1 el sojasaus + 1 tl honing + 1 tl gember + 1 tl chili vlokken + 2 el sesamzaadjes

Meng de sesamolie met de sojasaus en honing. Rasp de gember en  meng door de dressing. Rooster de sesamzaadjes en voeg chili vlokken toe naar smaak. 

Het recept voor de klassieke caesar dressing:

4 el mayonaise + 1 el witte wijn azijn + 2 ansjovis uit blik + een flink stuk Parmezaanse kaas + 1 teen knoflook

Meng de mayonaise met het azijn. Pulseer alle ingrediënten in de blender tot en dressing. 

Recept voor tahini-citroen dressing:

2 el tahini – 2 el citroensap + 1 teen knoflook + 1 tl sambal

Hak de knoflook fijn. Meng alles door elkaar tot een dressing.

Recept voor een fruitige blauwe bessen dressing:

6 el olijfolie + 2 el balsamico azijn + 1 el honing + 1 el limoen sap + 1 kopje blauwe bessen + zout en peper

Meng het azijn, de olie, honing en het limoensap door elkaar. Prak de blauwe bessen kapot en meng samen met een beetje peper en zout door het azijnmengsel tot een dressing. 

Recept voor avocado-limoen dressing:

sap van 1 limoen +  2 el olie naar keuze + 1 el honing + 1 avocado + el water

Meng het limoensap, de olie en honing door elkaar. Prak de avocado en meng door de dressing. Voeg eventueel water toe om het wat minder dik te maken. 



Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je nu zin gekregen in een lekkere salade? Probeer eens:
Bulgursalade met groene asperges
Thaise komkommer salade
Kisir (Turkse bulgursalade)

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply