Hoofdgerechten/ Recepten

Woknoedels met eendenborstfilet in oestersaus

Woknoedels met eendenborstfilet in oestersaus - It's a Food Life

Naast Bor en Sproet (en vis R.I.P) heb ik eigenlijk maar één ding echt gemist tijdens onze reis: zelf koken. Maar mij hoor je niet klagen hoor.. negen weken lang uit eten gaan, nieuwe dingen proberen en dat ook nog eens in landen die het écht wel begrepen hebben hoe dat moet, dat koken. De Vietnamese en Thaise keukens horen bij de top van de wereld en dat hebben wij vol overgave uitgetest. Maar nu we weer terug zijn (vandaag precies een week) wordt het tijd om al die opgedane inspiratie eruit te gooien in mijn eigen vertrouwde keukentje. Dit makkelijke recept voor woknoedels met eendenborstfilet bracht onze smaakpapillen weer even terug naar Azië.

Woknoedels met eendenborstfilet in oestersaus - It's a Food Life

Oestersaus is, samen met soya- en vissaus, een veelgebruikte smaakmaker in de Aziatische keuken. De oestersaus in dit recept bevat wel suiker. Maar ik heb tijdens onze eet-avonturen op reis een belangrijke les geleerd die ik af en toe met mijn perfectionistische ‘alles moet gezond’ hoofd vergat: eten is genieten en smaak is koning.  Zolang  je bewust kookt met verse ingrediënten en kruiden kan het geen kwaad – en is het eigenlijk een must – om smaakmakers zoals oestersaus of een schepje suiker toe te voegen. Maar wel alleen als je zonder pakjes en zakjes kookt want daar zit al (meer dan!) genoeg suiker en zout in om een hartaanval van te krijgen.

Woknoedels met eendenborstfilet in oestersaus - It's a Food Life

Oestersaus is perrongelijk ontdekt door  Lee Kam Sheung, een kok met een klein restaurant die enkel oesters bereidde. Op een dag was hij de tijd vergeten en had zijn oesterbouillon te lang op het vuur laten staan. Tot zijn verassing ontdekte hij een dikke bruinige saus met een heerlijke volle smaak en aroma. Oestersaus was geboren. Oestersaus voegt zoetigheid aan het gerecht toe maar is ook best zoutig vind ik. Proef vooral wat jij lekker vindt. Probeer eerst eens 50ml oestersaus te beginnen en voeg naar smaak meer toe.

Woknoedels met eendenborstfilet in oestersaus - It's a Food Life

RECEPT VOOR WOKNOEDELS MET EENDENBORSTFILET IN OESTERSAUS

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gram mienestjes
2 eendenborstfilets
1 prei
4 wortels
1 rode paprika
100 ml oestersaus
100 ml soyasaus

2 el honing
2 cm verse gember
2 teentjes knoflook
peper en zout
(koolzaad)olie om in de bakken

Zo maak je het:
Voorbereiding:
Haal de eendenborst 15 minuten voor het bereiden uit de koelkast.
Meng 2 el honing, 3 el soyasaus en 3 el oestersaus in een bakje en zet opzij.
Kook de mie in 12 minuten gaar, giet af en spoel om met koud water. Laat uitlekken.

Schil en rasp de verse gember. Pel en snijd de knoflookteentjes in stukjes. Doe 2 el (koolzaad)olie in een wokpan en bak de knoflook en gember 1 minuut op middelhoog vuur. Snijd de groentes fijn en voeg toe en wok alles nog 4 minuten. Voeg de mie en de rest van de oester- en soyasaus toe en meng goed door elkaar.

Zo maak je de eendenborstfilet klaar
Snijd de vetkant van de eendenborstfilets tot aan de vleeskant kruislings in. Bestrooi het vlees aan beide kanten met zeezout en zwarte peper. Verhit een koekenpan zonder olie en bak de eendenborstfilets op de vetkant zo’n 3-4 minuten. Keer om en bak nog 1 minuut op de andere kant. Haal de eendenborst uit de pan en giet het vet eruit. Doe nu de soya/oester/honingsaus die je eerder klaargemaakt heb in de pan en leg hier de eendenborstfilet met de vetkant op. Bak nog 1 minuut. Leg de filets in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

Verdeel de woknoedels over vier borden. Snijd de eendenborst in dunne plakjes en verdeel over de borden. Giet de soya/oester/honingsaus die nog in de pan zit over de eendenborstfilets.

*Dit recept kan je makkelijke vegetarisch maken door de oestersaus te vervangen door soyasaus en de eendenborst weg te laten of te vervangen door tofu.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Nog meer Aziatisch eten? Probeer ook eens:
Vegan Pad Thai
Thaise komkommer salade
Thaise kokossoep

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply