Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Volkoren pizza met groene asperges (met de lekkerste pizzabodem)

Volkoren pizza met groene asperges | It's a Food Life

Saturday night – pizza night! Ik heb het perfecte pizzabodem recept voor jullie. Dat komt – samen met het recept voor pizza met groene asperges – uit één van mijn favo kookboeken: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. En je kan niet alleen maar pizza maken met dit deeg maar ook platbroden, pita broodjes, bolletjes.. Hugh noemt het dan ook: magisch brooddeeg. And magical it is!

Ik heb al verschillende recepten voor pizzabodems geprobeerd maar nooit lukken ze zo goed als bij dit recept. Dus dit is nu gewoon mijn go to recept voor de perfecte pizzabodem. Maar zoals ik al zei kan je er nog veel meer mee maken. Ik maak er ook vaak platbrood van voor bij een lekkere groentecurry of pitabroodjes (gevuld met knoflook-kip en avocado).

Hugh gebruikt in zijn recept witte bloem en bakkersmeel. Ik heb dit vervangen voor speltbloem en volkorenmeel. Zo krijgen we net iets meer vezels binnen en is de pizza voedzamer.

Het is een erg makkelijk te maken deeg. Een paar dingen zijn belangrijk: kneed het niet minder dan 5 minuten (het liefst 10 minuten) en laat het minimaal 1 uur rijzen. Dat komt de elasticiteit en smaak ten goede.

Ik kan je aanraden nooit minder dan de hoeveelheid van het recept te maken. Je kan het namelijk invriezen! Gebakken of rauw dat maakt niet uit. Ideaal want zo heb je altijd deeg op voorraad.

Volkoren pizza met groene asperges | It's a Food Life

Recept voor de perfecte volkoren pizzabodem
Prep Time
15 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 mins
 

Een gezond en lekker recept voor pizzabodem. Maar je kan er ook pitabroodjes, platbroden of bijvoorbeeld broodstengels van maken!

Course: Hoofdgerecht, Side Dish, Snack
Cuisine: Italian
Servings: 3 grote pizza's
Author: Laura | It's a Food Life
Ingredients
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram volkorenmeel
  • 1,5 theelepel fijn zeezout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie + extra voor eroverheen
Instructions
  1. Voeg de twee soorten meel samen in een grote kom met het zeezout en de gist. Meng goed door elkaar. Voeg 1 eetlepel (koolzaad)olie toe en 325 milliliter lauw water. Meng goed door elkaar en maak er een grof deeg van.

  2. Bestrooi je aanracht met wat bloem. Kneed het deeg 5 tot 10 minuten tot het deeg goed stevig en kleverig is. Probeer niet teveel bloem toe te voegen, het deeg hoort wat kleverig te zijn.

  3. Maak je kom schoon en sprenkel er wat olie in. Leg de deegbal in de kom en draai door de olie zodat alles bedekt is. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur op een warme plek rijzen tot het deeg tweemaal zo groot is geworden. 

  4. Als het deeg goed gerezen en luchtig is, haal je het uit de kom en prik je er een aantal keer in met je vinger totdat al het lucht uit het deeg is verdwenen. 

  5. Je kan er 3 grote pizza's mee maken maar ook pita- of platbroden. 

Recipe Notes

Je kan het gebakken of rauw invriezen. 

Oké makkelijk recept toch? Dan zal ik je gelijk wat inspiratie geven om dit volkoren pizzadeeg te gebruiken! Want de foto’s van deze heerlijke volkoren pizza met groene asperges zijn je vast niet ontgaan! Voor onderstaand recept heb je 1/3 van het pizzadeeg nodig, de rest kan je invriezen of gewoon nog meer pizza’s maken.

 

Volkoren pizza met groene asperges
Prep Time
15 mins
Cook Time
12 mins
Total Time
27 mins
 

Een heerlijke zelfgemaakte knapperige pizza met verse groene asperges en Parmezaanse kaas. Perfect voor in het weekend. 

Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Italian
Servings: 1 grote pizza
Author: Laura | It's a Food Life
Ingredients
  • 1 homp magisch brooddeeg zo groot als een tennisbal
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 6 á 7 groene asperges
  • 1/2 bol mozzarella
  • geraspte Parmezaanse kaas (of harde geitenkaas)
  • zeezout
  • versgemalen witte (of zwarte) peper
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 230°C. (Bedenk zelf even hoe hard je oven gaat. Ik heb de pizza 12 minuten gebakken op 230°C)

  2. Bestuif je aanrecht met wat bloem. Rol het deeg zo dun mogelijk uit tot een mooie pizza en laat even rusten.

  3. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui enkele minuten tot die zacht en goudkleurig is. Was de asperges en snijd 2 centimeter van de onderkantaf. Gooi dit weg.

  4. Leg het deeg op een met een beetje bloem bestoven bakplaat of pizzaplaat. Verdeel de ui en asperges erover. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel samen met de geraspte Parmezaanse kaas over de pizza. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met wat olijfolie. 

  5. Schuif de pizza in de oven en bak 10-12 minuten tot de bodem knapperig is, de randen goudbruin zijn en de asperges gaar. 

  6. Buon appetito!

Recipe Notes

recept voor magisch brooddeeg.


Volg je It’s a Food Life al?  Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Check ook deze lekkere recepten op It’s a Food Life:
Italiaans gevulde pannenkoekentaart
Veggie burger van gegrilde courgette
Courgetti met avocado roomsaus 

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Richelle
    28 juni 2017 at 17:14

    Ik ben dol op asperges, vind het alleen zo jammer dat het maar zo kort seizoen is. Meestal vind ik dan de groene een beetje tegenvallen na het asperge seizoen. Maar op deze manier op een pizza lijkt mij het proberen waard! Ik ga de asperge lekker vers halen bij de groente man.

  • Leave a Reply