Hoofdgerechten/ Recepten

Vegetarische stamppot met broccoli en yoghurt

Makkelijke stamppot met broccoli en yoghurt - It's a food life

Gesponsord – Zo blij ben ik dat het weer tijd is voor stamppotgerechten op de eettafel! Makkelijk, gezond, goedkoop en lekker. Dit recept voor stamppot met broccoli en yoghurt viel goed in de smaak bij Pepijn, kidsproof dus!

Wat ik zo leuk vind aan stamppot is dat je er alle kanten mee op kan. Hoewel ik de gouwe ouwe stamppot boerenkool ook graag op tafel zet laat ik me steeds meer inspireren door andere stamppot recepten.

Zo komt de inspiratie van dit recept van Jumbo. Hallo Jumbo! Lekkere stamppot hoor. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie rondom stamppot? Kijk dan eens op de pagina van Jumbo met stamppot recepten . Hier vind je echt heel veel lekkere ideeën!

Makkelijke stamppot met broccoli en yoghurt - It's a food life

Waar komt stamppot vandaan?

Nederland is een echt prutjes land. Lekker prakken en stampen. Ook als er geen stamppot op tafel staat wordt het eten vaak eerst verwoed door elkaar geprakt voordat men de eerste hap neemt. Het zit ingebakken in onze eetcultuur.

En daar zijn we uniek in op de wereld, alleen onze zuiderburen doen met ons mee. Zoals de Volkskrant het mooi verwoordt: “Alleen bij ons prakken de keukenprinsessen en -prinsen het eten vast voor, met een stamper. Het is zo algemeen dat het ons culinaire beeldmerk is geworden.”

Wat is dat toch? Het gemak? Dat je minder hoeft te kauwen? Of eten we stamppot als krachtvoer, vanuit de arbeiders generatie? Krachtvoer is het natuurlijk wel. Een prima gerecht voor de koude wintermaanden!

We denken allemaal dat stamppot al eeuwenoud is. Maar dat is dus helemaal niet zo! In het artikel van de Volkskrant lees je dat stamppot voor het eerst werd genoemd in 1880. En voor stamppot heb je aardappelen nodig, en die werden pas in de 18de eeuw populair. Zo oud is dit stampritueel dus helemaal niet.

Makkelijke stamppot met broccoli en yoghurt - It's a food life

Stamppot met broccoli

Ik ben niet zo van al het eten prakken, maar een goede stamppot gaat er wel in. Zoals gezegd een recept voor stamppot met broccoli. De yoghurt maakt het recept licht zurig en romig. Voor wat bite heb ik er nog wat paprika aan toegevoegd en de cashews zorgen voor gezonde vetten en extra smaak.

Dit recept voor broccoli stamppot met yoghurt en cashews is:

  • vegetarisch
  • rijk aan vitamine C (thanks paprika en broccoli)
  • kidsproof*
  • een makkelijke doordeweekse maaltijd

*Als er een kindje onder de vier mee eet zorg er dan voor dat de cashewnoten en paprika heel fijn zijn gehakt.

Makkelijke stamppot met broccoli en yoghurt - It's a food life
Vegetarische stamppot met broccoli, yoghurt en cashews
Voorbereiding
5 min
Kooktijd
15 min
 

Dit recept voor broccoli stamppot met yoghurt en cashews is vegetarisch, rijk aan vitamine C, kidsproof en een makkelijke doordeweekse maaltijd.

Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Focuswoord: broccoli, cashews, stamppot, yoghurt
Porties: 4 personen
Auteur: Laura
Ingrediënten
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 ui
  • 600 gram broccoli
  • 1 zoete puntpaprika
  • 75 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 eetlepels koolzaadolie voor bakken & braden
  • 125 milliliter volle Griekse yoghurt
  • zout en peper naar smaak
Zo maak je het
  1. Schil en snijd de aardappelen in grote stukken. Doe ze in een pan met ruim water en voeg een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen in 12 minuten gaar.

  2. Schil de ui en snijd in ringen.

  3. Maak de broccoli schoon en snijd de roosjes van de stronk. Schil de steel van de broccoli en snijd in plakjes.

  4. Voeg de broccoli en ui na twee minuten toe aan de aardappelen en kook nog 10 minuten gaar. Prik na 10 minuten met een vork in een aardappel en een stukje broccoli, gaat de vork en makkelijk in? Dan is het gaar.

  5. Zet een droge koekenpan op het vuur en laat warm worden. Voeg de cashews toe en rooster ze bruin. Hak de cashews daarna in grove stukken (eet er een klein kindje mee? Hak de cashews dan heel fijn of voeg ze pas toe aan tafel en sla het bord van je kid over).

  6. Was de paprika, snijd doormidden en verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd de paprika ik kleine stukjes.

  7. Giet de aardappelen, broccoli en ui af. Vang wat kookvocht op. Voeg de yoghurt en paprika bij de stamppot en een scheutje kookvocht. Stampen maar! Breng op smaak met zout en peper.

  8. Serveer met cashews en wat yoghurt on te side.


Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest

Check ook deze lekkere recepten:

Stamppot met zoete aardappel en andijvie
Spitskoolstamppot met winterpostelein
Zoete aardappel stamppot met pindakaas

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

Meer weten over gezonde voeding? Check mijn foodcoach praktijk Proef het leven!


Dit blog is geschreven in samenwerking met Jumbo. Lees de disclaimer voor meer informatie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply