Gastblog van Merel – Door heel Albufeira zitten in de berm oude mannetjes op krukjes weg te stoffen met een krat sinaasappels op hun schoot, die je kunt kopen voor €1.50 per 5 kg (de sinaasappels, niet de oude mannetjes). Na de aanschaf van dit fruit sta je dwangmatig iedere ochtend jus te persen, anders kom je niet door je voorraad heen. Mij hoor je niet klagen.
Deze blog schrijf ik terwijl ik mijn ouders een weekje bezoek in Portugal, waar zij een maand overwinteren in een appartementencomplex. Zeven dagen heb ik meegedraaid met de vakantieroutine van mijn ouders, die voornamelijk bestaat uit jus persen, door de bergen banjeren, proberen uit te vinden hoe de wifi werkt en vogels voeren. Want, zoals het echte vogelfanaten betaamd, zijn mijn ouders pas tevreden als ze de lokale fauna naar hun balkon hebben gelokt. Het motto van de week was dan ook ‘voor de vogels’. Koekkruimels gemorst? Voor de vogels. Toast over van het ontbijt? Voor de vogels. Nasi Goreng restanten? Voor de vogels. Ik moest er even aan wennen dat alle etensresten rechtstreeks van het bord op het balkon werden geschraapt. Gelukkig zijn mijn ouders daar maar een maand op vakantie, anders was de totale Portugese vogelpopulatie vast door morbide obesitas van de daken gestort.
Mijn ouders zijn, meer dan ze zelf willen toegeven, best gehecht aan de traditionele bordopmaak van aardappels-groente-vlees. Voor ik richting Portugal vertrok, vroeg mijn moeder of ik ‘wat vegetarische recepten kon meenemen, want dan gingen we lekker vega koken de hele week’. Omdat ik met Ryanair vloog en je bij deze maatschappij extra moet betalen voor bagage, had ik geen ruimte om het enorme kookboek mee te sleuren dat zij voor ogen had. Ik moest dus beroep doen op één van de in mijn brein vastgekoekte basisrecepten, die ik maak als ik geen kookinspiratie heb (wekelijks dus). Om de vega-week voorzichtig te introduceren maakte ik op dag 1 een ideaal transitierecept voor ze: aardappels-groente-bonenburgers.
Deze bonenburgers zijn junkfoodproof (lekker bij gebakken aardappels of tussen een hamburgerbroodje), naar eigen smaak aan te passen (wil je meer knoflook, dan gebruik je meer knoflook) en de ingrediënten zijn in vrijwel ieder land/supermarkt/keukenkastje te vinden. Dus je hoeft niet in foetushouding hyperventilerend tegen een agaveplant aan te kruipen als je op vakantie geen vegaburger kunt vinden in de lokale supermarkt. De basic bonenburger is je oplossing.
Basisrecept voor vegetarische bonenburgers
Bereidingstijd: 30 minuten
4 grote burgers
Ingrediënten:
1 groot blik kidneybonen (zelf gebruikte ik een blik zwarte bonen. Onze Portugese supermarkt verkocht niks anders)
1 kopje geraspte kaas
1 ui (ik gebruikte een rode, maar geel is ook prima)
2 teentjes knoflook
1 ei
Paneermeel (geen paneermeel vindbaar in onze supermarkt. Ik roosterde 3 boterhammen en verkruimelde deze, gebruik kikkererwtenmeel voor glutenvrij)
Peper en zout, plus eventueel andere kruiden naar smaak (ik gebruikte chilipoeder en currypoeder, want dit zat in het campingkruidenpotje van mijn ouders)
Olie om in te bakken
Hoe maak je het
Spoel de bonen om en kieper ze in een schaal. Prak ze met een vork (of pak er een staafmixer bij).
Snijd de ui en knoflook fijn en meng het door het bonenpraksel. Meng ook de kaas en het ei erdoor. Voeg naar smaak peper, zout en kruiden toe. Wat betreft kruiden en peper: more is more. Bonen zijn van zichzelf vrij flauw.
Als het goed is heb je nu een vrij plakkerig, niet heel appetijtelijk uitziend, mengsel. Voeg paneermeel toe tot het geheel wat steviger is. Mij kostte dit ongeveer 2,5e verkruimelde boterham.
Maak van je mengsel met je handen 4 grote burgers (of 8 kleine). Waarschijnlijk zijn de burgers nog een beetje plakkerig. Druk ze in de paneermeel om dit tegen te gaan. Dit zorgt ook voor een knapperig korstje.
Bak de burgers bruin in 5 minuten op elke kant. Serveer ze met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een salade.
Tips
Tip 1: De bonen zijn de basis. Ei is het bindmiddel en paneermeel geeft het stevigheid. Kaas maakt het smeuïg en ui, knoflook en kruiden zijn de smaakmakers. Je kunt de kidneybonen in principe vervangen door elke andere boon met dezelfde structuur (ik gebruikte bijvoorbeeld zwarte, maar denk ook aan kikkererwten of linzen).
Tip 2: Voeg vooral ook andere ingrediënten toe! Gedroogde tomaatjes, mais, stukjes cashewnoot of spinazie doen het bijvoorbeeld erg goed.
Tip 3: Als je geen anti-aanbakpan hebt, voeg dan meer olie toe dan je gewend bent. De burgers zijn vrij plakkerig en wat extra olie voorkomt een vastgeplakte, uit elkaar gevallen burgerhel.
Tip 4: Mocht je burgers over hebben: ze zijn koud erg lekker op brood als lunch. Of, natuurlijk, voor de vogels.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Check ook deze lekkere vegetarische recepten:
Creamy couscous met gebakken kikkererwten en grapefruit
Supersimpele frittata
Vegan tempeh bowl met gewokte groente
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
No Comments