Bijgerechten/ Ontbijt & Lunch/ Recepten

Bietenbroodjes (beetloaf) met knoflook en kruiden

Gastblog door Merel: Volgens de laatste editie van Laura’s groente- en fruitkalender is de zomer een goed seizoen voor rode bieten. En dat komt mooi uit want ik had al een tijdje bietjes in huis, die ik steeds maar niet in een gerecht gebruikte: tijd om er een recept mee te maken. Ik heb even gezocht en ik heb nog nooit bietjes gebruikt in mijn blogposts. Best raar, want ik vind bietjes zo mooi! Ook wel lekker uiteraard, maar voornamelijk mooi.

Bietenbroodjes | It's a Food lifeDe kleur is fantastisch. Een paar druppels bietensap in een smoothie en het verandert in een neonroze massa. En bietjes snijden ook zo lekker. Niet zo hard dat je er niet doorheen komt met een mes, maar niet zo zacht dat het uit elkaar zakt van ellende. Niet glibberig, niet plakkerig. Minder gezellig als je het sap op een wit shirt krijgt, maar in dat geval zou ik zeggen: dompel het hele kledingstuk onder in het sap en je witte shirt gaat voortaan door het leven als een roze exemplaar.

Bietenbroodjes | It's a Food lifeMaar goed, ik wilde iets leuks maken met bietjes. Salade? Te standaard, en mijn vorige recept was ook al een salade. Bietensoep? Te herfstig. Biet, beet.. sounds like ‘meat’. Meatloaf, beetloaf! Een soort bietenbrood. Ik vond het briljant, al zeg ik het zelf. Een googlesessie later bleek dat ik niet de eerste was die deze ‘originele’ woordspeling had bedacht. Dus onder het mom van beter goed gejat dan slecht verzonnen, presenteer ik hierbij mini beetloafs! Geïnspireerd op dit recept van Lovefoodeat. Knoflokig, kruidig en met een mooie bietenkleur. Lekker als bijgerecht, of gewoon als lunch.

Bietenbroodjes | It's a Food life

Recept bietenbroodjes (beetloaf) met knoflook en kruiden

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor 8 broodjes:
150 gram biet (doe jezelf een plezier en koop gekookte. Ik gebruikte Bio+ gekookte rode bietjes, in zo’n vacuümverpakking)
280 gram volkorenbloem (ik gebruikte half volkorenbloem, half speltbloem)
125 ml karnemelk
125 ml lauwwarm water
1 eetlepel suiker
Zakje gist (7 gram)
3 eetlepels olijfolie
6 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel tijm (vers is lekker, maar niet nodig)
1 eetlepel oregano
Eventueel: Handje pitjes en/of zaden
Peper/zout

Hoe maak je het:
Als je rauwe biet gebruikt: kook de bieten tot ze zacht zijn en laat ze volledig afkoelen. Pureer ze hierna met een staafmixer.
Als je net als ik gekookte bietjes gebruikt, kun je ze gelijk pureren.

Giet het warme (niet hete!) water in een kom en los de suiker hierin op. Roer de gist erdoor en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten staan.

Na ongeveer 10 minuten ontstaat er een schuimlaagje op het water. Dit betekent dat de gist is geactiveerd. Voeg nu de olijfolie, tijm, oregano en knoflook toe en roer het geheel door. Doe nu ook de karnemelk, zout en peper, de pitjes/zaden en de gepureerde bietjes erbij en meng het wederom goed door.

Nu kan de bloem erbij. Roer het langzaam met een houten lepel tot het geheel een plakkerige deegbal wordt.

Bedek de kom met een natte theedoek, of een laagje folie, en laat het deeg rijzen op een warme plek (20 minuten).

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een ovenplaat met wat bakpapier klaar. Maak met je handen kleine bolletjes van het deeg en leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat (en ja, dit is nogal een plakkerige bedoening). Zet de plaat aan de kant tot de broodjes weer wat gerezen zijn (10 minuten)

Strooi er nog wat kruiden/pitjes/zaden overheen ter decoratie en schuif de broodjes voor zo’n 25 minuten de oven in. De broodjes zijn klaar als ze hol klinken wanneer je erop tikt.

Smeer ze in met wat olijfolie als ze uit de oven komen.

Lekker met roomkaas of geprakte avocado.

Bietenbroodjes | It's a Food life

Tip 1: stiekem was ik te ongeduldig om mijn deeg fatsoenlijk te laten rijzen. En hoewel het wel iets omhoog is gekomen, denk ik dat de broodjes bollen hadden geworden als ik ze wat langer had laten staan.

Tip 2: als je bietjes overhebt: snijd ze in stukjes en gooi ze in de vriezer. Lekker (en mooi) in smoothies.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply