xIk zit even in een sportdipje. Sinds de singelloop van Breda, nu 3 weken geleden, heb ik nog maar twee keer mijn hardloopschoenen aangetrokken en ben ik maar één keer in de sportschool geweest. Hoe minder ik sport hoe moeilijker het is om mij er weer toe te zetten. Terwijl ik weet dat ik mij zoveel meer zen, gezonder en vooral minder opgefokt voel als ik wél ga sporten. Op zoek naar motivatie kwam ik onderstaand recept voor proteïne repen tegen.
Ik weet ook niet waarom ik altijd eindig bij het bekijken van recepten als ik op zoek ben naar motivatie. Misschien eindig ik wel gewoon altijd bij het bekijken van recepten, wat ik ook doe.. Hmm food.. Maar zo’n heerlijke proteïne reep is een prima motivatiemiddel om richting sportschool te gaan. Want de gedachte dat ik na het sporten mijn tanden in zo’n reep kan zetten helpt wel. En misschien moet ik mezelf gewoon een schop onder mijn kont geven. Dat heeft een mens soms nodig.
Eiwitten na het sporten
Deze proteïne-repen zijn perfect als post workout snack omdat ze vol natuurlijke eiwitten zitten. Niks geen gekke proteïne poeders met toegevoegde smaak- en kleurstoffen. Waarom zijn eiwitten nou zo belangrijk voor na het sporten? Eiwitten bestaan uit aminozuren en dit zijn de bouwstoffen voor je lichaam. Tijdens het sporten beschadig je je spieren die zich weer moeten herstellen om zo in volume toe te nemen. Eiwitten helpen je spieren sneller herstellen.
Deze eiwit repen blijven zo’n 5 dagen goed in de koelkast. Je kan ze prima invriezen en voor je sportavontuur uit de vriezer halen. Dan kan je meteen aanvallen als je terug bent. Deze repen zijn vegan, raw en (als je glutenvrije havermout gebruikt) ook nog eens glutenvrij.
Recept voor Proteïne repen met natuurlijke eiwitten
Bereidingstijd: 5 minuten + 1 uur in de koelkast
Ingrediënten voor 10 repen:
60 gram amandelen
100 gram amandelmeel
75 gram havermout
30 gram ongezoete geraspte kokos
12 medjool dadels
50 gram kokosolie
2 el lijnzaad
2 el chiazaad
1 el hennepzaad
1/2 tl vanille extract
eventueel 2 tl cacao nibs
snufje keltisch zeezout
Zo maak je het:
Gooi de havermout, het amandelmeel, de geraspte kokos, het lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en het zout in een keukenmachine. Pulseer voor ongeveer 2 minuten.
Voeg de rest van de ingrediënten toe behalve het water en de cacao nibs. Ik hak de dadels vaak al in wat kleinere stukje om het mijn keukenmachine wat makkelijker te maken. Mix het geheel in de keukenmachine tot er een deeg begint te vormen. Nu ga je beetje bij beetje wat water toevoegen totdat het geheel goed aan elkaar plakt. Ik heb 4 eetlepels water gebruikt. Voeg nu eventueel de cacao nibs toe en pulseer nog een paar keer tot de nibs vermengt zijn.
Pak een vierkant bakblik (20x20cm) en bekleed dit met bakpapier. Verdeel het mengsel in de bakvorm en duw stevig aan. Zet je zelfgemaakte eiwit repen een uur in de koelkast om hard te worden. Een half uur in de vriezer kan ook. Als ze hard genoeg zijn kan je er repen van snijden. Bewaar de proteïne repen in de koelkast of in de vriezer als je ze langer wilt bewaren.
Dit recept is van mywholefoodlife.nl
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
2 Comments
Gustaaf K.
4 april 2016 at 10:03Vraagje, kan je het hennepzaad weglaten? Ben daar geen favoriet van namelijk, voor de rest ziet dit er lekker uit
Laura
16 april 2016 at 08:44Hoi Gustaaf,
Mijn excuus voor de late reactie! Ja hoor je kan het hennepzaad weglaten. Je kan eventueel wat extra chiazaad toevoegen, ook rijk aan eiwitten!
groetjes laura