Bijgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Pompoenfriet met feta-avocado dip

Pompoenfrietjes met avocado-feta dipsaus | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Het is maar goed dat ik geen frituur heb, want ik zou alles in mijn omgeving deep fryen. Ik weet dat dit niet de meest culinair onderlegde uitspraak is en ik weet dat na een maand op zo’n frituurdieet m’n aders dichtgeslibd zijn, maar kom op, wie houdt er niet van frietjes? Dit recept voor pompoenfriet is veel gezonder dan gewone friet en de feta-avocado dip is een must try.

Pompoenfrietjes met avocado-feta dip | It's a Food Life

Het zouden voornamelijk frietjes zijn die ik non stop zou afbakken. Een van de beste herinneringen die ik heb aan patat is van ongeveer tien jaar geleden. Ik werkte destijds in een pannenkoekenhuis als serveerster en daar werd het regelmatig te druk om uitgebreid te kunnen lunchen. Niet erg Arbo-verantwoord schoffelde de bediening een boterham naar binnen tussen tafels afruimen en bestellingen opnemen door. Rond een uur of vier had natuurlijk iedereen weer honger. Dan slopen we stiekem de keuken in, richting de plek waar de frietjes werden gebakken (ja, ook in pannenkoekenhuizen serveert men patat). Soms werd er per ongeluk te veel gefrituurd en de restjes werd dan in een zilveren schaal gegooid ter afwachting van de volgende bestelling. Die zilveren schaal stond in de hoek naast het fornuis en werd streng bewaakt door de pannenkoekensouschef.

Het was onze missie om ons voorbij deze arendsogen te manoeuvreren, want wij wisten dat in die schaal een walhalla van verse, dikke, oma-frieten op ons stond te wachten. We pikten er dan snel één of twee uit, pompten een klein beetje mayo uit de sausemmer die ernaast stond en aten onze veroveringen op naast de afwasmachine. Dit zijn tot op heden de lekkerste frietjes die ik ooit at.

Pompoenfrietjes met avocado-feta dipsaus | It's a Food Life

Maar goed, omdat je in het leven niet dagelijks friet kunt eten, moet je op zoek gaan naar alternatieven. Er is namelijk, naast aardappel, nog veel meer wat je kunt omtoveren tot frietjes. Favorieten zijn zoete aardappel, pastinaak, wortel, maar ook pompoen doet het erg goed. En sinds het einde van de door Laura uitgeroepen pompoenweken is aangebroken, is dit het moment bij uitstek om het recept voor pompoenfrietjes te maken.

Eerlijk, ze zijn lekker, maar niet zo krokant en stevig als ‘echte’ friet. Het internet staat vol met geheime recepten waarmee je de ideale groentepatatjes kunt creëren, maar tot op heden is het bereiken van die magische knapperigheid me nog niet gelukt. Als ze afkoelen worden ze wat slapjes. Desalniettemin is het de moeite waard, zeker als je net als ik een frietverslaafde bent.

Pompoenfrietjes met avocado-feta dipsaus | It's a Food Life


Recept voor pompoenfrietjes met feta-avocado dip

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten

Ingrediënten:
Halve pompoen, of hoeveel je dan ook wilt gebruiken voor frietjes
Theelepel maïzena
Eetlepel olie
Peper/zout/chilivlokken

Voor de feta-avocado dip
2 avocado’s
125 gram feta
Sjalotje
Teentje knoflook
Sap van een halve limoen
Halve eetlepel gedroogde munt
Halve eetlepel gedroogde koriander
Peper/zout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de pompoen in dunne reepjes eventueel met een frietsnijder: hoe dunner je ze snijdt, des te crunchier ze worden. Spoel je frietjes af onder koud water en dep ze hierna goed droog.

Doe je frietjes in een kom en schep de olie erdoorheen. Strooi hierna ook de maïzena erover. Zorg ervoor dat alles gelijkmatig verspreid is.

Pak er een bakplaat bij en bekleed deze eventueel met bakpapier. Gebruik twee bakplaten als je veel frietjes wilt maken – of bak ze af in batches. Frietjes hebben ruimte nodig om knapperig te kunnen worden.

Bak de frietjes in ongeveer 30 minuten, maar houdt ze in de gaten. Schud tussendoor een paar keer met de bakplaat om de frietjes gelijkmatig bruin te laten worden.

Breng ze na het bakken op smaak met peper en zout en eventueel gemalen chilivlokken.

Voor de avocado-feta dipsaus
Gooi alles, behalve de peper en zout, in een keukenmachine en mix alles tot het een egaal smeersel is. Breng het op smaak met peper en zout.

Pompoenfrietjes met avocado-feta dipsaus | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Nog meer pompoen recepten?
Pompoen Hummus
Warme Pompoencider met kokosslagroom
Gevulde Halloween pompoen
Pompoen Lasagne
Pompoensoep met appel
Food Facts: pompoen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply