Hoofdgerechten/ Recepten

Sushi in een kom aka Poké bowl

sushi in een kom - It's a Food Life

Wat ik het aller-aller-ALLER lekkerste vind om eten – oftewel mijn lievelingseten – sushi. Mijn liefde voor sushi is erg groot en ik moet dan ook om de zoveel weken gehoor geven aan mijn sushi honger. Samen met mijn partner in crime Chris ‘ik at vroeger nooit vis’. Zelf sushi maken vind ik ook wel leuk maar eerlijk is eerlijk het is gewoon verdomde veel werk. Hoe briljant is dit recept voor sushi in een kom dan ook?! Check deze makkelijke Poké bowl.

sushi in een kom - It's a Food Life

Niks geen plakrijst overal waar het niet hoort. Geen gedoe om alles mooi in een nori velletje te proppen (we weten allemaal dat je altijd te veel in zo’n ding wilt stoppen). Gewoon simpel alles in één kom.  Zonder irritatie maar juist met heel veel liefde. En weet je, het smaakt dus gewoon echt naar sushi!

sushi in een kom - It's a Food Life

Eén van de belangrijkste elementen van goede sushi is de sushirijst. De sushirijst moet zacht en plakkerig zijn maar niet té plakkerig en het moet de juiste temperatuur hebben. Het heeft behoorlijk wat liefde nodig om goed uit te p(l)akken (see what I did there?). Bij mij is de sushirijst al meerdere keren mislukt – meestal omdat ik te ongeduldig was. Het is niet heel moeilijk maar houdt er rekening mee dat het wel wat tijd kost.

sushi in een kom - It's a Food Life

Zo maak je de perfecte sushirijst:

Ingrediënten:
500 gram sushirijst
750 ml water
6 eetlepels rijstazijn
4 tl suiker
2 tl zout

Doe de sushirijst in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Doe de sushirijst in een pan met wat water en roer er met een spatel doorheen, als het water troebel wordt ververs je het water en dat blijf je doen tot het helder blijft. Blijft het water helder dan giet je het nog één keer weg en laat je de sushirijst 10 minuten ‘rusten’, zo kan de rijst het laatste vocht opnemen. Voeg 750 ml water bij de sushirijst.

Zet de deksel op de pan en laat de rijst 2 minuten koken op hoog vuur. Kook de sushirijst vervolgens 5 minuten op middelhoog vuur en vervolgens nog 8 minuten op laag vuur. Tijd gaat vaak sneller dan je denkt dus blijf altijd in de buurt van je rijst en zet de (kook)wekker! Nóg een zeer belangrijke tip: til nooit de deksel van de pan tijdens het koken. Het duurde een tijdje voordat ik doorhad waarom mijn rijst meerdere keren mislukte. Uiteindelijk kwam mijn broer met deze tip aan om de deksel dus op de pan te laten, dat blijkt dus héél belangrijk!

Wanneer de kooktijd voorbij is haal je de deksel van de pan en dek je de rijst af met een schone theedoek. Laat de rijst zo nog 15 minuten staan.

Doe ondertussen de overige ingrediënten – rijstazijn, suiker en zout- in een pannetje en verwarm op laag vuur totdat de suiker en het zout is opgelost in de azijn. Laat niet koken! Nadat de rijst 15 minuten heeft gerust kan je het rijstazijn mengsel erdoorheen mengen. Als je kant en klare sushirijstazijn gebruikt hoef je het dus geen zout en suiker toe te voegen.

Nou is het het beste om de rijst redelijk snel af te laten koelen terwijl je het omschept. Dit kan je doen door met een waaier of ventilator koude lucht naar de rijst te waaien terwijl je het omschept. Ik maak de sushirijst vaak langer van tevoren en dan laat ik het gewoon afkoelen maar hé dit is het recept voor de ‘perfecte’ sushirijst dus dan zeg ik ook gewoon hoe het hoort.

sushi in een kom - It's a Food Life

Ik voeg ook wat quinoa toe aan de rijst in de sushi kommen. Hoe je quinoa kookt kan je lezen in mijn recept voor quinoa koekjes. Als je rauwe vis gebruikt (zalm, tonijn etc) is het heel belangrijk dat de vis mega vers is. Haal je verse vis voor je sushi kom of vis dat je gebruikt als sashimi altijd bij de visboer en zeg dan ook dat je het rauw gaat eten. Dan zoekt hij (als het goed is) de juiste vis uit!

sushi in een kom - It's a Food Life

Recept voor Poké bowl – sushi in een kom

Bereidingstijd: 2 uur voor de sushirijst + 10 minuten

Ingrediënten (voor 2 kommen)
90 gram sushirijst (+135 ml water)
2 el rijstazijn + 1/2 tl zout + 1/2 tl suiker
50 gram quinoa
200 gr verse zalmfilet
1 avocado
1 winterpeen
½ komkommer
2 lente-uitjes
1 velletje nori

voor de wasabimayonaise 
1 el mayonaise
1 tl wasabi
1 el sesamzaadjes

Zo maak je het:
Kook de sushirijst zoals hierboven aangegeven en de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Als het klaar is meng de quinoa en rijst door elkaar.

Meng de mayonaise met de wasabi en zet opzij. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet opzij.

Schil de winterpeen en gebruik vervolgens de dunschiller om er hele dunne plakjes van de snijden. Doe hetzelfde met de komkommer. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Schep het vruchtvlees voorzichtig uit de schil.
Knip of scheur het nori velletje in kleine stukjes.

Ontvel de zalm en snijd in dunne plakjes.

 Maak nu de sushi kommen: verdeel het rijst en quinoa mengsel over de schalen. Verdeel alle overige ingrediënten ook over de sushi bowls. Maak af met wat geroosterde sesamzaadjes en de wasabi mayonaise.

Enjoy!

Meer gezonde recepten? Probeer ook eens:
Italiaanse quinoa salade
Zelfgemaakte chocolade granola
Kipsalade met avocado op brood

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Neelima
    25 juli 2016 at 20:40

    oooh yum, dit ziet er echt heerlijk uit!! <3

    • Laura
      Reply
      Laura
      26 juli 2016 at 15:15

      Echt een aanrader!

      • Reply
        gretie
        16 juli 2017 at 13:13

        ik vind het niet zo leuk dat u dit zo on serieus neemt hoor!

  • Reply
    gretie
    16 juli 2017 at 13:12

    flubber

  • Leave a Reply