Hoofdgerechten/ Recepten

Healthy pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus

Recept pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus | It's a Food Life

Goedgevulde pitabroodjes vind ik in het rijtje comfort food thuishoren. Toch? Zo’n lekkere vette hap: pitabroodjes met shoarma, wat paprika erbij, lekker pittig kruiden en dan natuurlijk een dikke klodder knoflooksaus. Vind ik erg lekker maar dat is wel het soort comfort food wat je (hoop ik)maar eens in de zoveel weken eet. Gelukkig kan je van ongezonde gerechten ook heel makkelijk een healthy variant maken. Deze zelfgemaakte pitabroodjes zijn gevuld met onwijs lekkere gezonde ingrediënten en nog eens super makkelijk te maken ook!

 

Recept pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus | It's a Food Life

Kip is een mager stukje vlees wat heel mooi in een gezond eetpatroon past. Kip en gevogelte bevatten verschillende B-vitaminen (B6, B2 en in iets mindere mate B1 en B12). Daarnaast bevat het de mineralen fosfor, seleen en koper. Verder bevat kippenvlees veel eiwit en minder vet dan rund- en varkensvlees.

Recept pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus | It's a Food Life

Knoflooksaus uit een flesje is eigenlijk heel onzinnig. Want je kan super makkelijk zelf knoflooksaus maken die nog gezond voor je is ook! Want knoflook heeft heel veel mooie medicinale eigenschappen. Zo werkt knoflook cholesterolverlagend en ondersteund het een goede gezondheid van hart- en bloedvaten. Knoflook bezit krachtige antibacteriële en antischimmel eigenschappen en dat maakt het dus een krachtige bestrijder van infecties.

Knoflooksaus uit een potje bevat 0.0% van deze gezonde eigenschappen. Mede omdat er een hoop ingrediënten inzitten wat het sausje alleen maar ongezonder maken. Kijk maar:

wa­ter, plant­aar­di­ge olie (raap­zaad), sui­ker, glu­co­se-fruc­to­se­stroop, ge­mo­di­fi­ceerd MAIS­zet­meel, azijn, EI­dooi­er, zout, 2% knof­look­poe­der, voe­dings­zuur: ci­troen­zuur; krui­den en spe­ce­rij­en (be­vat MOS­TERD), ver­dik­kings­mid­de­len: gu­ar­gom, xan­taan­gom; con­ser­veer­mid­de­len: ka­li­um­s­or­baat, na­tri­um­ben­zo­aat; aro­ma, an­ti­oxi­dant: cal­ci­um­di­na­tri­um-ED­TA.
In­gre­di­ën­ten van knoflook uit een flesje

De knoflooksaus die we over ons heerlijke gezonde pitabroodje gieten is gelukkig wel gezond én lekker. We gebruiken verse rauwe knoflook, eiwitrijke Griekse yoghurt en that’s it! Natuurlijk kan je er nog een beetje peper bij gooien maar meer heb je niet nodig! Vind je rauwe knoflook iets te scherp dan kan je ervoor kiezen om de knoflook te poffen in de oven. Merel legt dat uit bij haar recept van zoete aardappelburgers met saus van gepofte knoflook. 

Recept pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus | It's a Food Life

Recept voor pitabroodjes met kip , avocado en knoflook-yoghurt saus

Bereidingstijd: 1 tot 2 uur rijzen + 20 minuten bereiding

Ingrediënten:
voor de pitabroodjes:
100 gram witte bloem
200 gram volkoren (spelt)meel
1 tl fijn zeezout
1 tl droge gist
1 el koolzaadolie + wat extra
200 ml lauw water

voor de vulling:
500 gram biologische kip, in blokjes
paprikapoeder
2 avocado’s
½ rode ui
10 cherry tomaatjes
sap van een halve limoen
peper en zout
2 lente uitjes

5 el Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst

Zo maak je het:
Voorbereiding voor de pitabroodjes: doe het meel, bloem, zout en gist in een grote kom en mix door elkaar. Voeg nu 200 ml lauw water en de koolzaadolie toe en kneed het deeg met je handen. Strooi wat bloem over het aanrechtblad en kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot het één geheel is. In het begin is het wat plakkerig maar dat komt vanzelf goed als je blijft kneden.

Sprenkel een beetje koolzaadolie in een schone kom, leg het deeg erin en rol wat door de olie. Leg nu een natte theedoek over de kom en laat 1 à 2 uur staan op een warme plek zodat het deeg kan rijzen. Als het deeg 3x zo groot is geworden is het goed.

Zo maak je de pitabroodjes: Verwarm de oven voor op 200℃.
Prik alle lucht uit het deeg en verdeel in 6 bolletjes ter grootte van een ei. Rol nu elk bolletje uit op een met bloem bestrooid werkblad, tot ze ongeveer 3 millimeter dik zijn. Leg de pitabroodjes op een ingevette bakplaat en laat 10 minuten rusten.

Zet de pitabroodjes 8 minuten in de oven. Wikkel ze als ze klaar zijn direct in een schone theedoek. Zo zorg je ervoor dat de pitabroodjes zacht blijven.

Maak de avocadovulling: Snijd de avocado’s doormidden en kerf kleine blokjes in het vruchtvlees. Schep het vruchtvlees er nu uit met een lepel. Snipper de rode ui en snijd de cherry tomaatjes in vieren en voeg toe aan de avocado. Breng op smaak met het limoensap, peper en zout en meng goed door elkaar. Zet opzij.

Maak de kip: marineer de kip met wat olie, paprikapoeder en peper en zout en bak de kip gaar in een koekenpan.

Maak de knoflook-yoghurtsaus: doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg het knoflookteentje toe.  Meng door elkaar en proef even, genoeg knoflooksmaak? Misschien nog een klein beetje peper toevoegen? Wat jij lekker vind!

Nou nu is het een kwestie van de pitabroodjes vullen! Leg in elk broodje wat kip, avocado mengsel en maak af met de knoflook-yoghurtsaus. Verdeel er nog wat lente-ui overheen en smullen maar!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Op zoek naar nog meer gezonde sausjes? Kijk eens bij deze recepten:
Dipsauzen voor bij de BBQ
Zoete aardappelburger met saus van gepofte knoflook
Pompoenfrietjes met feta-avocado dip

Recept pitabroodjes met kip, avocado en knoflook-yoghurt saus | It's a Food Life

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply