Goedgevulde pitabroodjes vind ik in het rijtje comfort food thuishoren. Toch? Zo’n lekkere vette hap: pitabroodjes met shoarma, wat paprika erbij, lekker pittig kruiden en dan natuurlijk een dikke klodder knoflooksaus. Ik ben laatst aan de slag gegaan om een healthy variant maken. Deze zelfgemaakte pitabroodjes zijn gevuld met onwijs lekkere ingrediënten en nog eens super makkelijk te maken ook! Echt gentle nutrition op z’n best!
Kip en gevogelte bevatten verschillende B-vitaminen (B6, B2 en in iets mindere mate B1 en B12). Daarnaast bevat het de mineralen fosfor, seleen en koper. Verder bevat kippenvlees veel eiwit en minder vet dan rund- en varkensvlees.
Je kan super makkelijk zelf knoflooksaus maken. Wist je dat knoflook heel veel mooie medicinale eigenschappen heeft? Zo werkt knoflook cholesterolverlagend en ondersteund het een goede gezondheid van hart- en bloedvaten. Knoflook bezit krachtige antibacteriële en antischimmel eigenschappen en dat maakt het dus een krachtige bestrijder van infecties.
We gebruiken verse rauwe knoflook, eiwitrijke Griekse yoghurt en that’s it! Natuurlijk kan je er nog een beetje peper bij gooien maar meer heb je niet nodig! Vind je rauwe knoflook iets te scherp dan kan je ervoor kiezen om de knoflook te poffen in de oven. Merel legt dat uit bij haar recept van zoete aardappelburgers met saus van gepofte knoflook.
Recept voor pitabroodjes met kip , avocado en knoflook-yoghurt saus
Bereidingstijd: 1 tot 2 uur rijzen + 20 minuten bereiding
Ingrediënten:
voor de pitabroodjes:
100 gram witte bloem
200 gram volkoren (spelt)meel
1 tl fijn zeezout
1 tl droge gist
1 el koolzaadolie + wat extra
200 ml lauw water
voor de vulling:
500 gram biologische kip, in blokjes
paprikapoeder
2 avocado’s
½ rode ui
10 cherry tomaatjes
sap van een halve limoen
peper en zout
2 lente uitjes
5 el Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
Zo maak je het:
Voorbereiding voor de pitabroodjes: doe het meel, bloem, zout en gist in een grote kom en mix door elkaar. Voeg nu 200 ml lauw water en de koolzaadolie toe en kneed het deeg met je handen. Strooi wat bloem over het aanrechtblad en kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot het één geheel is. In het begin is het wat plakkerig maar dat komt vanzelf goed als je blijft kneden.
Sprenkel een beetje koolzaadolie in een schone kom, leg het deeg erin en rol wat door de olie. Leg nu een natte theedoek over de kom en laat 1 à 2 uur staan op een warme plek zodat het deeg kan rijzen. Als het deeg 3x zo groot is geworden is het goed.
Zo maak je de pitabroodjes: Verwarm de oven voor op 200℃.
Prik alle lucht uit het deeg en verdeel in 6 bolletjes ter grootte van een ei. Rol nu elk bolletje uit op een met bloem bestrooid werkblad, tot ze ongeveer 3 millimeter dik zijn. Leg de pitabroodjes op een ingevette bakplaat en laat 10 minuten rusten.
Zet de pitabroodjes 8 minuten in de oven. Wikkel ze als ze klaar zijn direct in een schone theedoek. Zo zorg je ervoor dat de pitabroodjes zacht blijven.
Maak de avocadovulling: Snijd de avocado’s doormidden en kerf kleine blokjes in het vruchtvlees. Schep het vruchtvlees er nu uit met een lepel. Snipper de rode ui en snijd de cherry tomaatjes in vieren en voeg toe aan de avocado. Breng op smaak met het limoensap, peper en zout en meng goed door elkaar. Zet opzij.
Maak de kip: marineer de kip met wat olie, paprikapoeder en peper en zout en bak de kip gaar in een koekenpan.
Maak de knoflook-yoghurtsaus: doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg het knoflookteentje toe. Meng door elkaar en proef even, genoeg knoflooksmaak? Misschien nog een klein beetje peper toevoegen? Wat jij lekker vind!
Nou nu is het een kwestie van de pitabroodjes vullen! Leg in elk broodje wat kip, avocado mengsel en maak af met de knoflook-yoghurtsaus. Verdeel er nog wat lente-ui overheen en smullen maar!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Op zoek naar nog meer gezonde sausjes? Kijk eens bij deze recepten:
Dipsauzen voor bij de BBQ
Zoete aardappelburger met saus van gepofte knoflook
Pompoenfrietjes met feta-avocado dip

No Comments